Først var folk bange for støvsugeren og frygtede, at tv’et ville suge alt ånd ud af ungdommen. Senere fandt vi ud af, at man lever fint med begge dele. Tidligere betegnede vi andre mennesker som ”teknologiangste” og mente dermed, at det var noget, de nok skulle komme over.
I de senere år har det været lige omvendt. Vi er blevet så teknologibegejstrede, at vi først som en eftertanke stiller os kritisk an. I starten elskede vi Google (den største viden), Amazon (den bedste boghandel), Apple (det smukkeste design) og ikke mindst deleøkonomiske tjenester som AirBnB, der gør det muligt at hjælpe hinanden uden forstyrrende mellemled.
Først senere fandt vi ud af, at Google var blevet et ondsindet monopol, at Amazon fungerer med slavelignende arbejdsvilkår, at Apple overvåger os, og at det, der lignede et smukt alternativ til store koncerner, blot var starten på nye monopoler. De mennesker, der lever af at prædike om alt det nye, gik sejrsrigt fra konference til konference og spurgte: ”Er det ikke vildt? Verdens største hotelkæde ejer ikke en eneste seng, og verdens største taxaselskab ejer ikke en eneste bil?”
Og jo, det er vildt. De samme begejstrede mennesker har altid travlt med at fortælle, at man ikke kan ”styre internettet”. Internettet er globalt og underlægger sig ikke national lovgivning. Internettet har sin helt egen logik, og mod internettet slås kun tåber. ”Innovate og die,” som den slags mennesker ynder at sige.
Det er selvfølgeligt rigtigt, at internettet har vist sig at være lidt af et monster, der ikke helt let lader sig styre. Men så er det alligevel ikke sværere.
I Berlin har de vedtaget at forbyde AirBnB. Bystyret er trætte af boligprisernes himmelflugt, der gør det umuligt for almindelige mennesker med almindelige jobs at få et sted at bo. Boligmassen i Berlin er blevet en del af ”verdens største hotelkæde”. Men man kan jo ikke styre internettet, vil de begejstrede sige. Tjo, det er faktisk ikke så svært. Bystyret har ansat kontrollanter, opfordret borgerne til at angive dem, der alligevel lejer ud, og trumfer med bøder på 100.000 euro. Bøder virker faktisk. Sværere er fremskridtet heller ikke at styre.
Også verdens største taxaselskab, Uber, er under pres. Uber har et hav af sagsanlæg imod sig, og i går måtte selskabet komme med lidt af en indrømmelse. Ubers chauffører i New York kan nu organisere sig i et laug – det er ikke helt en fagforening, men det ligner alligevel begyndelsen på en arbejdskamp. I Sverige må Uber i løbet af den næste uge nedlægge deres lavpristjeneste. Det ser ud, som om at Uber måske alligevel ikke slipper afsted med den ellers så bekvemme konstruktion, hvor verdens største taxaselskab slipper for at have ansvar for deres chauffører.
Nå, det kan godt være, at vi engang i mellem bevæger os baglæns, men heldigvis står universet aldrig stille. I går kom det frem, at Nasa har opdaget hele 1.200 nye planeter gennem Kepler-teleskopet. Så er der alligevel håb derude.