Frasalget af Dong Energy udfolder sig som en Dr. Jekyll og Mr. Hyde-historie. Eller rettere sagt en pengekrimi med Dr. Martin Hintze og Hr. Anders Eldrup i de skyggefulde hovedroller. Her til morgen fremlagde Dong Energy “det indikative kursinterval for sin planlagte børsnotering”, hvor værdien på forunderlig vis er næsten tredoblet, siden den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i 2013 købte sig ind i verdens største havvindmøllevirksomhed. Dengang blev Dong Energy vurderet til blot 31,5 milliarder kroner, men nu, vupti, er markedsværdien pludselig vokset til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner. Det lyder for godt til at være sandt!
Forklaringerne på værdistigningen er som nat og dag: For enten dækker tredoblingen over det største økonomiske erhvervsmirakel i danmarkshistorien. Eller også er der tale om den største politiske skandale måske siden Venstre-justitsministeren P.A. Alberti begik underslæb i begyndelsen af forrige århundrede.
De to vidt forskellige versioner symboliseres af de to bagmænd: På den ene side den tyske managing director i Goldman Sachs – og doktor – Martin Hintze, som trådte ind i Dong Energy’s bestyrelse, da investeringsbanken købte en ejerandel til spotpris. Og på den anden siden den tidligere administrerende direktør i Dong Energy, Anders Eldrup, som valgte at satse ambitiøst på netop havvindmøller – og blev fyret.
Hvem der er Dr. Jekyll, og hvem der er Mr. Hyde, er der imidlertid voldsom uenighed om. Begge hovedpersoner spiller rollen som både helt og skurk, afhængigt af, hvem der fortæller historien.
I den officielle helteversion er Martin Hintze fra Goldman Sachs den lyse mirakelmager. Ved at sælge til den kontroversielle investeringsbank – som spillede en nøglerolle i alle de finansielle fupnumre, som førte frem til finanskrakket i 2008 – lykkedes det at få Danmarks energimastodont strømlinet og strategisk gearet til den nu forestående børsnotering. I den officielle version er det således Goldman Sachs fortjeneste, at Dong Energy nu er blevet op mod kr. 70.000.000.000,- mere værd. Omvendt i mareridtsversionen: Finansminister Bjarne Corydon forærede aktierne væk til en kunstig lav pris, og Goldman Sachs kan nu trække sig ud med en tocifret milliardgevinst. Her er Dr. Hintze røverskurken, der har lænset statskassen.
I den uofficielle helteversion er den tidligere departementschef i Finansministeriet Anders Eldrup en grøn supermand. Før alle andre energi-direktører så han de fagre nye mulighederne i havvindmøller og fik på snedig vis gennemtrumfet en grøn omstilling af Dong Energy. Hele vejen igennem blev han dog modarbejdet af Venstres sponsorchef, Fritz Schur, der var politisk indsat som bestyrelsesformand i Dong Energy. Herrekampen endte med en fyreseddel. Moralen i den gode Eldrup-historie er, at hans strategi under kodenavnet ’Project Red’ reelt er hovedårsagen til den voldsomme prisstigning, men at han aldrig har fået æren. Omvendt i den onde version: Anders Eldrup er blot en forbitret mand, som fører vendetta – og som totalt overvurderer sin egen betydning for Dong Energys værdistigning, som hovedsageligt er sket, siden han selv blev bortvist som direktør i 2012.
Krimidramaet er kun lige begyndt forfra. Glæd dig til på lørdag, hvor forfatteren bag ‘Det bedste bud’, journalisten Anders-Peter Mathiasen, skriver her i Føljeton om den spektakulære børsnotering, sandsynligvis den største i Europa i 2016.