Nyhedsanalysen
Svensk grænsekontrol sætter dansk asylpolitik under pres
Sverige har indført grænsekontrol fra kl. 12, og den svenske regering forventer, at Danmark dermed vil få flere asylansøgere
Hvad skete der?
Efter at hundredtusindvis af asylansøgere i de seneste uger er søgt til og gennem Sverige, har den svenske regering indført grænsekontrol fra i dag torsdag og 10 dage frem. Tilrejsende til Sverige via enten Øresundsbroen eller færgerne fra Tyskland vil blive afkrævet identifikationspapirer og blive spurgt om de vil søge asyl i Sverige.
Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman, opfordrer folk til at have personlige papirer med, hvis de skal til Sverige i de næste dage: »Du vil være tvunget til at vise pas eller id, hvis du skal rejse ind i Sverige,« siger han.
Norge har også øget grænsekontrollen.
Reaktioner
Intet tyder på, at grænsekontrol mellem EU-landene vil stoppe folkevandringen. De steder, hvor forsøget er gjort, fx i Ungarn, har nabolandene kun oplevet øget tilstrømning. Derfor og håber de svenske politikere, at andre lande vil tage et større ansvar.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede under valgkampen at indføre en »straksopbremsning« i antallet af asylansøgere. Ramt af virkeligheden siger han nu: »Det kan godt være svært at formidle, men sandheden er, at hvis man laver meget massiv grænsekontrol, risikerer man at få flere og ikke færre asylansøgere«.
Pudsigt nok bevæger den politiske kolbøttetur sig den stik modsatte vej i Sverige. Her presser de borgerlige nu presser på for asylstramninger efter i årtier at have ligget på en linje, der svarer til De Radikales herhjemme. Moderaternas nye leder, Anna Kinberg Batra, opfordrer opsigtsvækkende nok til, at Sverige skal begynde at afvise asylansøgere ved grænsen. Udlændingepolitikken er i opbrud i hele Norden.
Hvad nu?
Regeringen fremlægger i dag et større udkast til nye asylstramninger. Samtidig har dansk politi aflyst dagens stor atomulykke-beredskabsøvelse for at kunne stå klar til at rykke med »alt disponibelt mandskab«, hvis transit-asylansøgere skulle finde på at blive i Danmark i stedet for at tage videre til Sverige, Norge og Finland. De næste døgn kan vende hele den danske udlændingedebat på hovedet: Venstre-regeringen er under voldsomt pres fra sit parlamentariske grundlag, hvor Dansk Folkeparti kræver netop den grænsekontrol, som statsministeren erkender vil få den modsatte effekt. Den store joker bliver, hvordan EU-folkeafstemningen om under tre uger vil gribe ind i asyldebatten.