Nyhedsanalysen
Jordskredssejr til Aung San Suu Kyi i Myanmar
Endnu et diktatur vakler. Med oppositionens jordskredssejr på 80% er Myanmar på vej mod at åbne sig.
Juntastyret er på retræte. Prognoserne har holdt stik: Optællingen viser, at Aung San Suu Kyis oppositionsparti, National League for Democracy, har fået over 80 procent af stemmerne i Myanmar. Da militærstyret på forhånd har sikret sig en fjerdedel af pladserne i parlamentet, vil oppositionen langt fra få fuld kontrol. Ifølge den nuværende forfatning kan Aung San Suu Kyi, som i årevis sad i husarrest, heller ikke blive præsident. Valgresultatet er derfor kun et første skridt for Myanmar i retning mod at blive et åbent demokrati.
Sporene skræmmer. Det er ikke første gang, at National League for Democracy har vundet et valg klart. Tilbage i i 1990 fik partiet 59% af de afgivne stemmer, og dermed 392 ud af 485 af pladserne i parlamentet. Året efter fik Aung San Suu Kyi tildelt Nobels fredspris, men kunne, på grund af den efterfølgende husarrest, først i 2012 besøge Norge. Her kunne hun, tyve år forsinket, takke for den hæder, der altså nu yderligere tre år senere begynder at virke for befolkningen i Myanmar.
Det tidligere hermetisk lukkede land i Sydøstasien hører stadig til blandt de fattigste i regionen. Ifølge FN’s særlige Human Development Index, der sammenligner landes udvikling på en lang række udviklingsfaktorer, ligger Myanmar i dag som nummer 150 ud af i alt 187 opgjorte lande. På centrale områder som levetid og uddannelsestid går det ganske vist fremad, men langt fra så hurtigt, som i nærliggende lande som Thailand og Malaysia. Forventningerne til fremgang i Myanmar er derfor tårnhøje, både blandt vælgere og udenlandske regeringer. Det nye politiske styre under Aung San Suu Kyi & co får svært ved ikke at skuffe. For frie valg er kun et første, lille skridt fremad.