Nyhedsanalysen
Flygtningeforlig åbner for teltlejre - overvåget af private vagtværn
Flygtningeforlig forringer vilkår for Danmarks stadigt flere asylansøgere, men vil hverken gøre fra eller til i forhold til antallet, der kommer.
Hvad er sket?
De fire borgerlige partier og Socialdemokraterne er blevet enige om yderligere stramninger på udlændingeområdet. Delaftalen omfatter 13 ud af de i alt 34 punkter fra den asylpakke, som regeringen fremlagde fredag, og kan trods en række kontroversielle elementer træde i kraft allerede i denne uge. Med pakken er de to tidligere regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, nu for alvor blevet splittet i ét af de emner, som fylder mest i dansk politik.
Hvad siger de?
Selv om Venstre-regeringen endnu ikke har fået opbakning til alle strammerforslagene, er der alligevel nok med kontroversielle knaldperler i pakken, som dermed synes som skabt til lave ballade.
Det første punkt er det mest opsigtsvækkende, nemlig, at »myndighederne får øget adgang til frihedsberøvelse af afviste asylansøgere med videre«. Generaldirektør for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, advarer mod at undergrave et så basalt retsprincip som retten til ikke at kunne blive frihedsberøvet ubegrænset: »Der må i et retssamfund være en grænse. Det kan godt forøges fra tre døgn til mere, men jeg kan ikke lide, der ikke er en grænse«.
Men to andre punkter åbner også for – lad os venligt kalde det for – innovation i den offentlige sektor. Dels får lokale myndigheder mulighed for »fravige planloven i forhold til asylindkvartering«, læs: asylansøgere kan placeres i telte og hvor-som-helst, og dels vil såkaldt »private aktører« få mulighed for »at løse myndighedsopgaver på udlændingeområdet«, læs: vagtværn og lokale dørmænd vil fremover kunne erstatte politiet, og dermed bevæger Danmark sig nu ind på et spor, som f.eks. USA i mange år ar brugt med udlicitering af myndighedsopgaver, f.eks. i krigszoner med private hære.
Hvad nu?
Helt praktisk er arbejdet med at opføre teltlejre allerede i fuld gang ved Thisted i Thy. Og med den politiske aftale i hus kan op til flere hundrede enlige, mandlige asylansøgere nu blive konkret omplaceret til telte – her vinteren over. Private vagtværn kan også straks begynde at byde sig til, og dermed aflaste både politi og andre offentlige instanser fra de opgaver, som normalt udføres af officielle myndighedspersoner. Ingen forventer dog, at antallet af asylansøgere til Danmark for alvor vil falde – som de borgerlige partier ellers lovede under valgkampen – kun, at de stadigt flere asylansøgere i Danmark nu vil få forringet deres levevilkår.