Nyhedsanalyse
Kommissærer i løvens hule
Europa-Parlamentets høringer af de indstillede kommissærer er godt i gang. Føljeton prikker hul på Bruxelles-boblen.
Tirsdag eftermiddag havde den tidligere energiminister Dan Jørgensen (S) “sommerfugle i maven”, da han mødte op til sin afgørende EU-eksamen i Europa-Parlamentet. “Om 20 år vil du måske tænke tilbage på denne dag, når du ser en løveflok,” gengav Jørgensen, at en ven havde sagt forinden. Det var et forsøg på at være sjov, men der var ikke mange, der grinede. Det gjorde parlamentet derimod, da Jørgensen sagde, at han “ærligt talt” glædede sig til den tre timer lange høring, hvor han skulle sælge sig selv som EU’s kommende energi- og boligkommissær.
Jørgensen er et af de 26 navne, som Europa-Parlamentet har til opgave at udfritte, inden de skal stemme om Ursula von der Leyens samlede kommissærhold.
Han svarede forudsigeligt – og forudsigeligt ukonkret – på spørgsmål om at sænke energipriserne for industrien og private husholdninger og om at gøre EU uafhængig af russisk gas.
Selvom Jørgensen har erfaring som minister og fra godt ti år i Europa-Parlamentet – hvilket han bestemt også fik nævnt – var der særligt to punkter, der kunne give sved på panden: Atomkraft, som han tidligere har været imod, men som flere af de store europæiske lande som Frankrig vil have opbakning og allerhelst EU-midler til. Og boligområdet, som for første gang er en del af energikommissærens mandat, men i dag er et nationalt anliggende.
Jørgensen forsikrede flere gange, at atomkraft “er og bliver” en del af det europæiske energimix. Den franske europaparlamentariker Christophe Grudler anklagede ham for ikke at være tilstrækkeligt positivt indstillet over for energiformen, mens Jutta Paulus fra Tyskland omvendt mente, at han var lidt for glad for den: “Må jeg foreslå, at du går ind i et rum med hr. Grudler og finder ud af det?”, drillede Dan Jørgensen og kørte en stor del af høringen hjem på jokes om sit fynske modersmål og potentielle visitkort (“pricecutter-kommissær!”).
Det er svært at gøre alle glade, men Jørgensen bestod prøven, da Europa-Parlamentets Energiudvalg og Beskæftigelsesudvalg – der stod for høringen – kort efter sagde god for ham.
Og hvad så med de andre kommissærer, der blev grillet ved høringerne mandag og tirsdag?
Big D energy. Den erfarne kommissær og nuværende næstformand i Kommissionen Maroš Šefčovič (Slovakiet) sagde, at han vil fokusere på tre D’er: “Driving”, altså styrke, EU’s konkurrenceevne med nye handelsaftaler, “defending”, altså forsvare EU’s virksomheder mod urimelig handelspraksis og “deepening”, altså udbygge EU’s økonomiske alliancer.
Den europæiske sang er en 35-årig maltesisk mand. Den yngste indstillede kommissær Glenn Micallef (Malta) klarede sig ifølge Politico relativt nemt igennem sin høring. Det er for det meste også sjov og ballade, når jobbet handler om generationel retfærdighed, ungdom, kultur og sport.
Følelserne uden på jakkesættet. Søn af en landmand og indstillet til at blive kommissær for landbrug og fødevarer. Christophe Hansen (Luxembourg) fik europaparlamentarikernes opmærksomhed og respekt, da han besvarede et spørgsmål om landmænds mentale og fysiske sundhed ved at fortælle om sin bror, der døde i en faldulykke i hjemmet sidste år.
Attitude. “Det er åbenlyst, at jeg er uenig med dig,” sagde den indstillede kommissær for transport og turisme Apostolos Tzitzikotas (Grækenland), da en europaparlamentariker fra den yderste højrefløj hævdede, at den europæiske Green Deal dræber bilindustrien.
Smooth operator. Michael McGrath (Irland) svarede rutineret på spørgsmål om retssikkerhed og databeskyttelse, men der var også tid til at fedte for MEP’erne ved – ligesom Dan Jørgensen – at fremhæve sin egen tid i Europa-Parlamentet.
Det er kompliceret. EU’s første kommissær for startups, forskning og innovation Ekaterina Zaharieva (Bulgarien) er ny i Bruxelles-boblen. Hun havde ifølge Politico tydeligvis øvet sig på at sige, at EU-reglerne – f.eks. for at søge forskningsmidler – skal gøres mere simple.
Prioriteter. Kommissær for middelhavspolitik Dubravka Šuica (Kroatien) skal (desværre) ikke arbejde for at indføre siesta og sen aftensmad tilberedt med olivenolie. I stedet skulle hun besvare spørgsmål om de langt mere seriøse emner migration og handel.
Dårligt ry. “At forære Roswall miljøområdet er lidt som at sætte en pyroman i spidsen for brandvæsenet,” har Jessika Roswalls (Sverige) landsfælle og formand for Vänsterpartiet udtalt. Roswall kunne ikke ignorere Sveriges pletter på miljøattesten.
Matchpoint. “Jeg er en positiv person,” konkluderede Magnus Brunner (Østrig) med reference til tennisspiller Roger Federers tilgang til tingene, som ifølge ham selv bliver afgørende i rollen som kommissær for indre anliggender og det i europæisk sammenhæng vanskelige spørgsmål om migration. Well played.
Svenske Roswall er – efter en ikke helt optimal høring, hvor hun bl.a. afslørede væsentlige huller i sin klimaviden – den eneste af de ovenstående, der endnu ikke er blevet godkendt. Høringerne af kommissærerne fortsætter frem til tirsdag i næste uge. Denne første del er dog reelt kun proforma: For at kunne begynde deres arbejde den 1. december skal parlamentarikerne stemme om kommissionen som helhed, og der kan derfor stadig nå at ske rokader på selv de største poster.
Umiddelbart er den generelle stemning dog, at man vil prioritere at komme hurtigt fra start, særligt i lyset af valget på den anden side af Atlanterhavet. Mon det betyder, at løverne vil forblive tamme, når Italiens Raffaele Fitto, som har indikeret, at han ikke er så interesseret i EU-samarbejdet, skal ind i hulen? Eller den ungarske kandidat Olivér Várhelyi, som sidste år kaldte europaparlamentarikerne for nogle “idioter” foran åben mikrofon? /Emilie Ewald og Emma Louise Stenholm