Nyhedsanalyse
I hænderne på Hadja Lahbib
Ursula von der Leyens samlede kommissærhold er sat med rokader i 11. time.
Hvis abort skal være en del af EU’s forfatning, som parlamentarikerne symbolsk stemte ja til i foråret, bliver det ikke med ungareren Olivér Várhelyis navn på. Det fik allerede øjenbrynene til at løfte sig i hjemlandet, da ungareren blev indstillet af Ungarns premierminister Viktor Orbán til at tage sig af sundhedsspørgsmål. Godt nok var han i sidste periode kommissær for udvidelse, men aldrig havde han beskæftiget sig med sundhed – og i forvejen er Ungarn det land, der bruger definitivt færrest penge på hospitaler. I 2021 var det under halvdelen af det gennemsnitlige forbrug på tværs af EU.
Dermed vakte det lige så meget vrede blandt parlamentarikerne, at det også var Várhelyi, der stod til at overtage ansvaret for seksuelle og reproduktive rettigheder – således også abort, som Orbán har strammet adgangen til i Ungarn.
Men ingen af de to ting kommer han til at stå for, nu hvor kommissionsformand Ursula von der Leyens kommissærhold er på plads. Onsdag aften gav parlamentet grønt lys til det nye kommissærhold, der har været igennem to uger med høringer. Efter en række vage svar på parlamentarikernes spørgsmål har de nu forfattet et brev til von der Leyen, der blandt andet bliver bedt om at fratage Várhelyi ansvaret for DG-Hera – EU’s sundhedskriseberedskab, der blev iværksat i kølvandet på coronapandemien.
Dermed mister han også ansvaret for det område, han under sin høring blev grillet hårdest på: abort. Han lovede at tage ansvaret for at fremme kvinders rettigheder, men kunne ikke komme med mange klare svar på, hvordan det skulle ske i praksis. Eksempelvis kaldte han sig “allieret” med kvinder, alene af den grund, at han har en hustru og tre døtre: “Med al respekt … er der måske forskel på at kunne lide kvinder og forstå værdien af kvinders rettigheder,” svarede den danske europaparlamentariker for Moderaterne Stine Bosse i plenarsalen i Bruxelles.
“Min holdning er klar: Kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder, som for eksempel retten til fri abort, er grundlæggende menneskerettigheder. Det er rettigheder, som mine børn og børnebørn også skal have, og det frygter jeg for, de ikke ville have haft, hvis Olivér Várhelyi fortsat ville have haft det som ansvarsområde,” uddybede hun onsdag til Politiken.
Ingen garantier
Tilbage står Várhelyi med en halvtom portefølje. Ifølge flere kilder bliver ansvaret for sundhedskriseberedskabet og seksuelle og reproduktive rettigheder overdraget til den 54-årige belgiske liberale kommissær Hadja Lahbib, tidligere udenrigsminister og tv-journalist, der i forvejen er kommissær for kriser og ligestilling.
Selvom koblingen til de nye ansvarsområder dermed synes oplagt, blev kombinationen af kriser og ligestilling i begyndelsen mødt med kritik: Fordi ligestilling ikke havde sin egen kommissær – som et ekko af den danske debat, da nøglerne til Ligestillingsministeriet i august skiftede hænder for 17. gang og fortsatte sin skyggetilværelse hos Miljøministeriet.
Under Lahbibs egen høring afviste hun, at det skulle være et udtryk for udvanding af ligestillingsområdet. Men hun anerkendte det andet og mest presserende benspænd for at fremme abortrettighederne i EU, som hun ellers har slået sig op på. Under beskydning fra højrefløjen holdt hun fast i, at adgangen til abort i EU ikke er noget, hun kan gøre meget ved, fordi spørgsmål om seksuelle og reproduktive rettigheder i dag er en national kompetence. Hvis EU’s charter for fundamentale rettigheder skal inkludere abort, skal alle medlemslande godkende det.
I april stemte et overvældende flertal i Europa-Parlamentet ja til at anerkende abort som en fundamental ret. Men resolutionen er ikke-bindende, og det vil altså kræve ændringer i EU’s traktater. Dermed har de mange angreb mod Várhelyi foreløbig været mere symbolske. /Emma Louise Stenholm