
Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix
Det er ikke, fordi srilankanerne er ubekendte med strømafbrydelser. Siden Sri Lankas regering meldte om bankerot i 2022, har østatens indbyggere oplevet nogle stykker af dem. Den seneste landsdækkende af slagsen, som ramte søndag formiddag, lokal tid, havde dog ikke umiddelbart nogen relation til den pauvre srilankanske økonomi. Men hvad så? Energiminister Punya Sri Kumara Jayakody var ude med en begrundelse: Der var kommet en “ubalance i systemet” , sagde han, fordi “en abe har været i kontakt med vores transformer i elnettet”.
Man må formode, at hvis ministeren overhovedet havde kunnet finde på en anden forklaring, så havde han gjort det. Hos en række nationale og internationale medier gav overskriften sig selv: ‘Minister giver abe skylden for landsdækkende strømafbrydelse’. BBC citerede en bruger på det sociale medie X for at skrive, at “en vild abe lukkede for hele Sri Lankas strømtilførsel og skabte en total nedsmeltning på et kraftværk i Colombo” – og videre: “En abe = totalt kaos. På tide at gentænke infrastrukturen?”
Herhjemme i Danmark ville vi ikke kunne pege fingre ad en abe efter en strømafbrydelse, men måske en vildfaren ko? Billedet af en abe, der lukker alting ned, er dog stærkere. Aber er mere menneskelige, de minder om os, de har en mere genkendelig agens; man ser for sig, hvordan den srilankanske abe, måske efter at være kommet væk fra sin gruppe, får øje på en dør på siden af det lokale kraftværk. Den tager i håndtaget. Døren er åben. Indenfor viser der sig at være en masse håndtag og lysende knapper, som selv et menneske ville have haft svært ved at lade være med at dreje og trykke på. Og, bom, så har vi balladen. En dråbeformet ø i Det Indiske Ocean med 22 millioner mennesker uden strøm – i hvert fald i nogle timer.
Dyriske instinkter
Situationen i Sri Lanka minder om noget. Den minder om Donald Trump i Det Hvide Hus med et republikansk flertal i begge kamre i den amerikanske Kongres til at bakke sig op. Trump er den abe. Han er trådt ind i et rum med et væld af knapper og håndtag, og han piller ved alt, han kan komme i nærheden af. Han aner ikke, hvad han gør, men ligesom aben følger han sine instinkter. Trumps instinkter retter sig mod rå magt via intimidering og tyrannisk adfærd. Og som den sudanesisk-britiske journalist Nesrine Malik skriver i en kommentar i The Guardian: “Han går for hurtigt frem, smadrer for mange ting og slipper så reaktionære kræfter løs, at vi ikke skal regne med, at Demokraterne om fire års tid er klar med en succesrig udfordring og genopretning, men snarere at trumpismen vil fortsætte på andre måder.”
Med andre ord tyder alt på, at Trump – komparativt – forårsager langt mere skade på hele kloden end den srilankanske abe på Sri Lanka. Det er desværre ikke bare “en ubalance i systemet”. I weekenden mødtes dignitarer fra Europa-Parlamentets tredjestørste gruppe, ‘Patrioter for Europa’, i Madrid for at bakke hinanden op i, at nu kører tingene på skinner. Gruppen, der har 84 pladser i parlamentet, tæller franske National Samling, ungarske Fidesz, det østrigske Frihedsparti, Spaniens Vox og Dansk Folkeparti (men dog ikke Italiens Brødre og det polske Lov- og Retfærdighedsparti).
“Trumps tornado har forandret verden på et par uger. I går blev vi set som kættere. Nu er vi mainstream,” sagde Ungarns premierminister Viktor Orbán ifølge DR. ‘Patrioter for Europa’ ønsker at ‘Make Europe Great Again’ – MEGA. Indvandringen skal stoppes, den politiske elite skal stækkes, og gode, gamle familieværdier skal tilbage på bordet. Højrenationale kræfter over hele verden vejrer morgenluft. De har ventet længe på det her, nu slår de til. Det er ikke en enkelt strømafbrydelse. Det er et systemnedbrud, der vil noget, og det er egentlig ret deprimerende. /Oliver Stilling