Nyhedsanalyse
Tuttle på et knivsæg
Årets Berlinale lukkede med Alternative für Deutschlands sejr.

Nadja Wohlleben/Reuters/Ritzau Scanpix
Den tyske kulturminister Claudia Roth fra De Grønne insisterede på, at hun kun klappede af den ene del af den israelsk-palæstinensiske duo Yuval Abraham og Basel Adra, da de sidste år vandt Guldbjørnen for filmen No Other Land og opfordrede til våbenhvile i Gaza. Hvor den sidste Berlinale sluttede med, at nogle politikere ville have Roth afsat, mens andre truede med at fratage statsstøtten til filmfestivalen i Berlin, lykkedes det delvist at nedtone de politiske konflikter ved dette års 75’ende udgave.
Filmfestivalens nye direktør, den amerikanske journalist og kurator Tricia Tuttle, der overtog direktørposten sidste år, har derimod været klar i mælet om, at instruktørernes udtalelser om “apartheidlignende” tilstande ikke er antisemitiske. Og at den antisemitisme-resolution, som Forbundsdagen vedtog i november, ikke er juridisk bindende for kunstinstitutioner.
Årets 10 dage lange festival åbnede med en bemærkning fra Æres-Guldbjørn-vinderen, den amerikanske skuespiller Tilda Swinton, der i sin 13 minutter lange takketale fordømte et “statsligt begået og internationalt muliggjort folkemord”. Men prisuddelingen søndag sluttede tilsvarende mindre opsigtsvækkende end sædvanligt, hvor der i løbet af festivalen ikke i samme omfang som tidligere er blevet talt om Israel. Lige med undtagelse af den kinesiske instruktør Jun Li, der læste en tale højt af den iranske skuespiller Erfan Shekarriz med kritik af kulturinstitutioner som Berlinalen for at “støtte apartheid, folkemord og den brutale udryddelse af det palæstinensiske folk”. Ordene ‘From the River to the Sea’ har givet ham en politianmeldelse.
Således stod afslutningen på årets 75. Berlinale – hvor Guldbjørnen gik til queerfortællingen Drømmer af den norske instruktør Johan Haugerud, i stærk kontrast til sidste år – og uden at fornærme ret mange. Samtidig har Tuttles egne udmeldinger om Gaza været tilpas vævende. Som at man kan vise empati for “mange, mange, mange forskellige mennesker”, da hun på årets røde løber udtrykte sin støtte til den israelske skuespiller David Cunio, der er holdt som gidsel af Hamas, og hans familie, hvilket af nogle blev opfattet, som om hun valgte side:
“Der var en mindehøjtidelighed på min røde løber, som jeg ikke havde arrangeret, men jeg føler med David Cunio, og hvad hans familie går igennem. Han er en tidligere filmskaber. Jeg føler, at det er passende for mig at vise solidaritet og empati med,” sagde hun selv. “Men det betyder ikke, at jeg ikke også er dybt, dybt ked af alle de liv, der er gået tabt i Gaza, og det faktum, at verdens mest magtfulde politiker truer med at fordrive folk fra deres land.”
Tuttle har videre udtalt, at hun er bange for højrefløjens fremmarch i Tyskland. Og at kunstnere på Berlinalen har oplevet en frygt for at udtale sig om Gaza. “Jeg kan ikke lade, som om det ikke sker,” sagde Tuttle inden festivalen og slog fast, at hun har ønsket at “opbygge en dynamisk, international filmfestival”.
Dengang adspurgt, om hun stadig ønskede at være direktør, hvis højrefløjspartiet Alternative für Deutschland fik medvind ved søndagens valg – der faldt sammen med afslutningen på Berlinalen – sagde hun, at hun er “lige så bekymret” for det yderste højre som “mange andre”. Men hendes fremtidige job ville afhænge af, om hun kunne fortsætte med at udføre sit arbejde, som hun pleje: “Men hvis landet ønsker noget, der er mere nationalt orienteret, og regeringen skifter, så er jeg ikke den rette person.” AfD endte samme aften med næsten at fordoble sine mandater. /Emma Louise Stenholm