Nyhedsanalyse
Og Oscaren går til … kunstig intelligens?
Emilia Pérez og The Brutalist, som er blandt de mest nominerede film til årets Oscar-uddeling, har mødt kritik for at bruge kunstig intelligens. KI er et nyt kamera, siger brancheekspert Sten Saluveer.

Adrien Brody vandt en BAFTA for sin hovedrolle i The Brutalist. Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix
Det var en sprogmodel trænet på Werner Herzogs bagkatalog, der skrev manuskriptet til åbningsfilmen About a Hero på efterårets internationale dokumentarfilmsfestival IDFA i Amsterdam. Det rejste etiske, kritiske spørgsmål, da den afdøde kok Anthony Bourdains stemme blev vækket til live med kunstig intelligens. Og i den seneste film om Indiana Jones fra 2023 var den dengang 80-årige Harrison Fords ansigt lagt i nærmest uhyggeligt glatte folder i flere scener.
Kunstig intelligens har for længst gjort sit indtog på filmsettet, men det er ikke alle, der byder teknologien velkommen.
Da Dávid Jancsó, der har klippet filmen The Brutalist, afslørede, at han havde brugt KI-teknologi fra virksomheden Respeecher til at raffinere Adrien Brody og Felicity Jones’ ungarske dialekt, så “ikke engang de lokale ville høre nogen forskel”, blev det mødt med skarp kritik. Kritikken var højlydt nok til, at Brady Corbet, som er filmens instruktør, måtte ud for at kommentere den.
“Adrien og Felicitys præstationer er helt deres egne,” sagde instruktøren i en udtalelse til The Hollywood Reporter. “Den innovative Respeecher-teknologi blev kun brugt i redigeringen af den ungarske dialog, specifikt til at finpudse visse vokaler og bogstaver for at opnå nøjagtighed.” Musicalfilmen Emilia Pérez har ligeledes brugt teknologi til at perfektionere lydsiden, mere specifikt hovedrollens sangstemme.
“Det er kun begyndelsen. Det, vi er vidne til, er en udvikling af industrien og alle dens facetter på meget kort tid,” siger Sten Saluveer, som står i spidsen for Cannes Next ved Marché Du Film – Festival de Cannes, til Føljeton. “Hvis vi ser tilbage på de sidste 24 måneder, så er det gået utrolig hurtigt, næsten hyperhurtigt.”
Når vi spoler tiden cirka to år tilbage i Hollywood, lander vi midt i de omfattende SAG-AFTRA strejker i 2023, hvor brugen af kunstig intelligens var et vigtigt omdrejningspunkt for de strejkende skuespillere og manuskriptforfattere. Filmoptagelser blev sat på pause i flere måneder, men ifølge Saluveer kom der noget godt ud af det. “Nu har vi allerede et ordforråd og nogle meget klare retningslinjer, som er branchens første retningslinjer for, hvordan kunstig intelligens kan bruges i denne branche,” siger Saluveer, der også underviser i integration af kunstig intelligens i den audiovisuelle industri på Den Danske Filmskole.
“Det banede også vejen for udbredelsen af teknologien,” vurderer Saluveer, som peger på Lionsgate Studios, der sidste år indgik et samarbejde med KI-virksomheden Runway. Imidlertid strejker stemmeskuespillere fortsat, og deres kamp handler også om kunstig intelligens.
Nej, for helvede!
Kunstig intelligens bruges i skriveprocessen. Teknologien kan gøre skuespillere yngre (eller ældre), lave visuelle effekter og optimere lyd. Og den kan bruges til at visualisere filmsekvenser eller planlægge omkostningseffektive produktioner.
“Jeg tror egentlig ikke, at den større diskussion handler så meget om KI, men om enten de menneskelige aspekter eller menneskedrevne problemer i forbindelse med brugen af KI. Der er bekymring for branchens generelle strukturelle velfærd, såsom om manuskriptforfattere bliver retfærdigt betalt. Der er frygt for den kreative autoritet, når et værktøj er i stand til at efterligne den samme type kreative output. Der er en geopolitisk bekymring om, hvem der kontrollerer teknologien, og en psykologisk, iboende frygt for, hvad der sker, hvis teknologi er i stand til at efterligne det, der gør os til mennesker,” siger Saluveer.
Kunstig intelligens har dog ikke imponeret filminstruktøren Guillermo del Toro. “KI har vist, at den kan lave semi-overbevisende screensavers,” har han udtalt.
“Kunstens værdi ligger ikke i, hvor meget den koster, og hvor lidt indsats den kræver. Det handler om, hvor meget man vil risikere for at være i nærheden af den. Hvor meget vil folk betale for de screensavers? Vil det få dem til at græde, fordi de har mistet en søn? En mor? Fordi de har brugt deres ungdom forkert? Nej, for helvede!”
I mellemtiden er skuespiller Nicolas Cage foruroliget over denne nye verden: “Jeg tror meget på, at vi ikke skal lade robotter drømme for os,” sagde han for nylig. Filminstruktør og tidligere skuespiller Justine Bateman har ligeledes været med til at skabe en ny filmfestival for film lavet af mennesker, ikke kunstig intelligens.
Ny verden, nye regler
Kunstig intelligens er ikke skabt lige. Der er for eksempel meget langt fra reje Jesus, kongen af det KI-slop (altså de store mængder af tekst, videoer og billeder i lav kvalitet), der hersker på internettet, til en finpudset ungarsk dialekt.
Saluveer mener dog, at en af slagsiderne ved udbredelsen af KI er, at vi kommer til at drukne i de store mængder af materiale. “Jeg tror, at det ville tage mere end 300 år at se alle de europæiske film, der er tilgængelige lige nu. Vi svømmer allerede i indhold, og vi vil også se en masse dårligt KI-indhold i de kommende år. Den eneste vej ud af det, er at producere gode film, for folk vil stadig gerne se gode film,” siger han.
Det er, som Saluveer påpeger, ikke første gang, at branchen – ligesom så mange andre – gennemgår radikale forandringer. “I vores industri taler vi altid om kreativitet, men det handler selvfølgelig også om industrialisering og adgang til produktionsmidlerne. Det er produktionsmidlerne, der har defineret, hvad kreativitet er, og hvem der får finansiering til udstyr og distribution. Nu er produktionsmidlerne blevet sluppet løs,” siger Saluveer.
Han sammenligner – ligesom den administrerende direktør i KI-virksomheden Runway, Cristóbal Valenzuela – KI med en ny form for kamera: “Vi har dette kamera, vi har aldrig taget denne slags billeder før. Hvad med at definere et nyt visuelt sprog omkring det? Hvad med at være nysgerrige på, hvad det kamera kan og ikke kan? Hvad med at opstille vores egne regler for brugen af det her kamera.”
Det er ikke til at sige, om brugen af kunstig intelligens får indflydelse på, hvilke hænder der løfter Oscar-statuetterne på søndag. Men akademiet, som uddeler priserne, er efter sigende gået i gang med at granske sine regler. Ifølge Variety overvejer det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences at gøre det obligatorisk at oplyse, hvorvidt der er benyttet kunstig intelligens til at lave en film forud for ceremonien i 2026.
Måske kommer de tårevædede takketaler i fremtiden til at lyde lidt anderledes: Jeg vil gerne takke min mor, Akademiet, Gud og… kunstig intelligens. /Emilie Ewald