Nyhedsanalysen
Terrorbølgen fortsætter med gidseltagning i Mali
Terrorbølgen fortsætter. Med mange kinesiske gæster ved gidseltagningen i Mali trækkes Kina nu med ind i det globale drama.
Militæret har omringet Radisson Blu hotel i Bamako i Mali, hvor 170 gæster netop er blevet taget som gidsler af bevæbnede terrorister. Blandt gæsterne er en del kinesere, og dermed trækkes Kina nu også for alvor ind i de seneste ugers terrorbølge, som begyndte med bombesprængningen af et russisk turistfly i Egypten. Samtlige permanente medlemmer af FN’s sikkerhedsråd er nu direkte involveret i de mange episoder, som dog ikke officielt er blevet forbundet.
Frankrig har i årevis været dybt involveret i borgerkrigen – også kaldet Tuaregoprøret – i den tidligere koloni Mali. Den blodige konflikt er en trefrontskrig mellem Azawad-oprørsgruppen MNLA, regeringstropper og den islamistiske gruppe Ansar Dine, der kæmper for en fundamentalistisk sharialov. Det uvejsomme ørkenområde har i de senere år udviklet sig til et ingenmandsland, hvorfra terrorister infiltrerer nabolande. Terroristen Amedy Coulibaly, der dræbte fire personer i forbindelse med attentatet på Charlie Hebdo, stammer fra Mali.
Danmark er snart på vej med militær til Mali. Tirsdag vedtog Folketinget at sende 30 specialtropper, et Hercules-fly med 60 mand og 12 politifolk fra Rigspolitiet til det krigsplagede afrikanske land. Missionen følger op på den tidligere udstationering af et tilsvarende mandskab, hvor det danske Hercules-fly transporterede mere end 1.400 personer rundt og i alt 1,3 millioner pund materiel på mere end 200 flymissioner: »Formålet er at stabilisere landet og dermed skabe grundlag for en fredelig udvikling. Det skal være med til at forebygge terrorgrupper og bremse den illegale migration, som vi er vidne til i Europa,« udtaler udenrigsminister Kristian Jensen (V).