Nyhedsanalysen
En præsidentkampagne for hvem som helst
En præsidentkampagne for hvem som helst
Efter slaget om om Iowa, der med en tredjeplads til Marco Rubio bragte den unge senator på alles læber, er det i dag New Hampshire, det handler om. En lille stat på østkysten, der ikke giver mange delegerede til sejrherren, men som ikke desto mindre har stor psykologisk betydning. Hos republikanerne står Trump til at få dobbelt så mange stemmer som nummer to, Marco Rubio, og hos demokraterne fører Bernie Sanders stort over Hillary Clinton. Ikke desto mindre er det langt fra usandsynligt, at Rubio og Clinton, de begge betegnes som etablissementets kandidater, vil stå tilbage som de moralske sejrherre. Men der er langt flere kandidater end dem, der indtager scenen i tv-debatterne. Faktisk er der 1.500, der stiller op som præsident. Fotografen Jim Young har fulgt en af dem, Michael Petyo, genenm Illinois.
Både Hillary og Donald stiller op til det amerikanske præsidentvalg. Men det er der mere end 1.500 andre, der også gør. En af dem er Michael Petyo fra Hobart, Indiana, en lille by i nærheden af Chicago.
Han er ikke kendt, og han har ikke millioner af dollars i ryggen.
Men han har udfyldt Den Føderale Valgkommissions formularer ligesom alle andre, der stiller op.
I sit civile liv er Petyo byggeentreprenør, far, ægtemand og veteran fra den amerikanske flåde.
Jim Young
Den canadisk fødte fotograf Jim Young har i mange år fulgt skiftende amerikanske præsidenter og dækket Det Hvide Hus. I 2011 flyttede han til Chicago og fik øje for andet end politk.
Tilbage i maj rakte Petyo mig sit visitkort og sagde, at han stillede op til det amerikanske præsidentvalg.
Han stod uden for Lincoln Dinner, et arrangement i Des Moines, Iowa, som førende potentielle Republikanske kandidater deltog i.
Han kunne ikke få lov at komme ind til de andre kandidater.
Vi talte bare sammen et øjeblik, men jeg tog imod hans visitkort.
Flere måneder senere læste jeg en artikel om, at et par hundrede mennesker allerede havde meldt sig som præsidentkandidater. De kom fra alle brancher: Forretningsfolk, lærere, bartendere.
Så kom jeg i tanke om Petyo fra Iowa. Han bor kun 120 kilometer fra mig i Indiana, så jeg kontaktede ham og aftalte at mødes i hans hjem, hvor jeg talte med ham og hans kone i deres spisestue.
Det her er den fjerde præsidentkampagne, jeg dækker, og jeg har altid været fascineret af, hvad der driver folk til at stille op.
Jeg har tilbagelagt ufatteligt mange kilometer, men altid i selskab med topkandidater, der havde massiv økonomisk opbakning og hjælp fra en hær af frivillige.
Det har Petyo ikke noget af. Han har nogle visitkort, sin varevogn og nogle ting, han tror på.
Han taler om arbejderklassen – på hans website er der billeder af en madkasse og en arbejdshjelm – religion og, ligesom de fleste kandidater der forsøger at fiske stemme, militæret.
I sin fritid bager han for at samle penge ind til sin katolske kirke, hvor han er korleder. Religion er en vigtig del af hans liv, og han taler meget varmt om det.
I løbet af de følgende mange måneder, mødtes vi flere gange, mens han førte valgkamp eller bare ordnede sine private gøremål.
Frisørsaloner, tømmerpladser, lokale restauranter.
I november kørte Petyo hen til en Republikansk præsidenkandidat-debat i Milwaukee, men der fik han heller ikke lov at komme ind. Alligevel tager han turen forbi alle, der står i kø for at komme ind. Han smiler og giver hånd til alle.
Senere den måned fører han valgkamp i Chicagos gader. Det er en kold og blæsende dag, og folk drøner forbi med hovedet begravet i deres mobiltelefoner, mens han med visitkortet i hånden forsøger at præsentere sig selv.
Enkelte stopper og er nysgerrige og spørger til hans politik. Han hilser på turister og arbejdere, som ønsker ham held og lykke.
For kandidater som Petyo handler det om at finde amerikanere, som vil lytte til dem, siger Bart Rossi, som er politisk psykolog.
»De skal have deres tanker og ideer ud i offentligheden,« siger Rossi. »De skal ud på banen, også selv om de måske ikke har en chance for at vinde spillet.«
Det var ikke noget særligt ved hans historie, der interesserede mig. Han er ikke nogen fuldtidspolitiker – bare en almindelig fyr, som står over for, hvad mange ville kalde uoverstigelige forhindringer.
Bliver han USA’s 45. præsident? Det er noget af en underdrivelse at sige, at han har oddsene imod sig.
Men det skulle ikke afholde ham eller nogen andre fra at forsøge.
Petyo er en troende mand.
»Da Gud valgte David som konge var han ikke andet end hyrdedreng. Han var ikke millionær eller milliardær,« skriver han på kampagnens hjemmeside.
»Det kræver blot én mand udvalgt af Gud, at forsvare folket og nationen.«
Primærvalget: New Hampshire
Efter slaget om om Iowa, der med en tredjeplads til Marco Rubio bragte den unge senator på alles læber, er det i dag New Hampshire, det handler om. En lille stat på østkysten, der ikke giver mange delegerede til sejrherren, men som ikke desto mindre har stor psykologisk betydning. Hos republikanerne står Trump til at få dobbelt så mange stemmer som nummer to, Marco Rubio, og hos demokraterne fører Bernie Sanders stort over Hillary Clinton. Ikke desto mindre er det langt fra usandsynligt, at Rubio og Clinton, de begge betegnes som etablissementets kandidater, vil stå tilbage som de moralske sejrherre.
Det er sandt i Danmark, men det er endnu mere sandt i det amerikanske primærvalg: Stol ikke meningsmålinger. Følg resultaterne (tal lyver som bekendt ikke helt så meget som os andre) på RealclearPolitics.