Nyhedsanalysen
Hirtshals – du er så populær
Hirtshals i populærkulturen
Vi ved, hvad en bøsse er, mens Hirtshals stadig er lidt af et mysterium. I føljetonen ‘Bøsser i Hirtshals’, der har til formål at tage temperaturen på frisindet og mangfoldigheden i vandkantsdanmarks mindre samfund, ser Oliver Stilling på Hirtshals’ rolle i populærkulturel sammenhæng. Det viser sig eksempelvis, at den norske forfatter Karl Ove Knausgård engang gik rundt og sultede i Hirtshals – og det har han selvfølgelig skrevet om.
Det kan godt være, at føljetonen Bøsser i Hirtshals har noget famlende over sig. Jovist – at famle er at leve. Sandheden er, at Bøsser i Hirtshals er en kæmpe satsning for Føljeton – faktisk noget af en mundfuld. Derfor har vi tilladt os den luksus at gå lidt rundt om os selv, inden vi rigtig tager fat om nældens rod.
Bøsser og Hirtshals er to umage størrelser. Vi ved alle sammen, hvad en bøsse er. Hirtshals er til gengæld noget af et mysterium, og mysterier kan være svære at relatere til. Alligevel – eller måske netop derfor – har Hirtshals ved flere lejligheder været omdrejningspunkt eller i hvert fald udgjort scenen for en række fiktionsudgivelser af forskellig karakter.
Som et led i vore løbende bestræbelser på at indkredse, hvad Hirtshals er for en størrelse, inden vi besøger byen rent fysisk, vil vi i det følgende se på et udvalg af eksempler på Hirtshals i populærkulturen.
‘Dyden går amok’ (1957)
Citat: »Venskabet er en maskulin kvalitet. Det findes ogsaa blandt kvinder, men ikke i samme inderlige forstand. Det dybe behag, som mænd kan finde i samvær med hinanden, naar de er forbundet venskabelige følelser, har ikke sit modsvar i et nok saa tæt venindeskab.«
Genre: Roman
Forfatter: Knud Poulsen (1920-2003)
Hvad sker der: Den satiriske roman ‘Dyden går amok’ er på mange måder værket om Hirtshals. Som Harald Engberg skrev i sin anmeldelse i Politiken, følger bogen tre venner »af det københavnske borgerskab«, som hver for sig har »tilpasset sig trivialiteternes kodex for ordentlig opførsel«, og de kommer altså til den lille by Hu, hvor de ender med at løbe »grassat sammen med de stedlige galninge«. Det ender i druk og hor, hvorved de bliver »rigtige mennesker igen«. Forfatteren, Knud Poulsen, var i mange år journalist på Politiken, og i hans nekrolog i samme avis kaldte hans tidligere kollega Ebbe Mørk ham kærligt, men bestemt, en af Danmarks »mest hædrede og beundrede journalister«, »snob og socialdemokrat« og »nærtagende til det paranoide«. Men han var postmestersøn fra Nordvestjylland, så han kendte det forblæste miljø så godt.
What’s in it for Hirtshals: Der står ikke Hirtshals nogen steder i bogen, men handlingen foregår i den lille fiktive fiskeriby Hu, som ligger på »Jyllands Nakke lige ud mod havet« ved »det nøgne klitlandskab«, hvor »blæsten de fleste af aarets dage hyler som en afsindig«. Hu er et sted, hvor sindet simpelthen »må gaa amok nu og da for ikke at knuges inde i mørk faamælthed og spage tanker om egen usselhed«. Alt sammen på første side. Det er altså Hirtshals.
‘Dyden går amok’ (1966)
https://www.youtube.com/watch?v=vmE_uStOYis
Citat: »Du har krav på en røvfuld.. lige midt i ansigtet.«
Genre: Folkekomedie
Instruktør: Sven Methling (1918-2005)
Hvad sker der: Filmatiseringen af Knud Poulsens roman har muligvis været seværdig i 1966, men når man ser traileren i dag, virker filmen anakronistisk og sengekantsagtig. En perlerække af danske A- og (nok mest) B-skuespillere pryder filmplakaten. Filmen følger bogens dramaturgi slavisk.
What’s in it for Hirtshals: Det samme som i bogforlægget – bortset fra at filmen ikke er optaget i Hirtshals, men i en anden lille nordjysk by, Stenbjerg.
‘Min kamp’, bind 5 (2011)
Citat: »Tør i munden tog jeg walkmanen frem igen. Denne gang satte jeg et Roxy Music-bånd på. Men allerede efter anden sang begyndte musikken at blive falsk og batterilampen at blinke. Jeg pakkede den ned igen og rejste mig, tog rygsækken på og begyndte at gå ind til byen, gennem de trøstesløse hirtshalsgader.«
Genre: Selvbiografisk roman
Forfatter: Karl Ove Knausgård (f.1968)
Hvad sker der: Knausgård genkalder hen over et par sider, hvordan han som ung stod i Hirtshals uden en krone på lommen. Knausgård vil gerne hjem med færgen, der går direkte til Norge, men det er svært uden penge, og »af og til huggede sulten i mig«. Der er noget Hamsuns ‘Sult’ over episoden, men værre er det heller ikke: »Jeg overvejede at gå ind til bageren og spørge, om jeg måtte få et brød, men det måtte jeg sikkert ikke. Jeg magtede end ikke tanken om et så nedværdigende afslag og bestemte mig for at vente, til jeg virkelig var brødflov, og vandrede ned til havnen igen.«
What’s in it for Hirtshals: En smule trøstesløs, men hovedpersonen er jo sulten og nordmand.
‘Frø’ (2015)
Citat: »Jeg kan ikke holde Hirtshals ud. Jeg vil bare væk. Hellere i dag end i morgen.«
Genre: Roman
Forfatter: Mads Nygaard (f.1969)
Hvad sker der: Solveig vil væk fra Hirtshals, og det kan ikke gå hurtigt nok. Hun udser sig en fyr, som er medlem af Frømandskorpset og beslutter sig for, at det er ham, der skal få hende ud. De flytter sammen, selvom de ikke har meget andet til fælles, end at de er særdeles modstandsdygtige.
What’s in it for Hirtshals: Der er plusser og minusser. Mads Nygaard skriver råt for usødet med fokus på realismen, så man nemt genkender stederne, for eksempel Den Gule Kro. Som han udtalte til det lokale medie FlaskePosten, da han signerede ‘Frø’ hos Bog & Idé sidste år: »Jeg har faktisk ingen fantasi, men har derfor også rigtig meget brug for at have været på konkrete steder og mødt nogle rigtige mennesker, der kan inspirere mig.«
‘Klumpfisken’ (2014)
Citat: »Så kan jeg satme også lige så godt skrotte båden, så har jeg ingenting. Ingenting.«
Genre: Spillefilm
Instruktør/Manuskript: Søren Balle/Lærke Sanderhoff
Handling: Den midaldrende fisker Kesse er blevet forladt af sin kone, og det går skidt med fiskeriet. Så dukker der en kvindelige havbiolog fra København op, og der er eroter i luften. Instruktør Søren Balle har fortalt til filmmagasinet Ekko, at »i en by som Hirtshals må man enten finde ud af at blive lykkelig med de begrænsede muligheder eller flytte sig. Kesses ven ’Sorte’ repræsenterer en meget nordjysk tankegang, i og med at han har affundet sig med det liv, han har. Men Kesse er ikke tilfreds med sin tilværelse, og han er heller ikke i stand til at tage det spring.«
What’s in it for Hirtshals: Man får faktisk lyst til at besøge byen.
Forsidefoto: Stillbillede fra ‘Dyden går amok’ (1966), der foregår i den fiktive fiskeriby ‘Hu’ (aka Hirtshals). Dansk folkekomedie par excellence.