Nyhedsanalysen
Afsnit 2: At betale eller ej, det er spørgsmålet
At betale eller ej
Det er blot et år siden, at slagsmålet om Grækenland udspillede sig i Athen og i Bruxelles. For grækerne var det den karismatiske økonom, finansminister Yanis Varoufakis, der førte ordet. Han var en helt i de græske gader, men ugleset blandt de europæiske forhandlere. Frem mod forhandlingerne havde han en skidt fornemmelse. »Jeg har en meget stærk fornemmelse af, at Euro-gruppen har besluttet sig,« fortæller Varoufakis til journalisten Paul Mason undervejs. »De vil give os et tilbud, vi ikke kan sige ja til. Og derfor vil bankerne lukke på tirsdag.« »Er du klar til det?« spørger Mason. »Selvfølgeligt ikke. Ingen er klar til armageddon.« Se andet afsnit af den enestående dokumentar-serie om Syriza og den græske krise, som vi viser i samarbejde med Fields of Vision.
Det er blot et års tid siden, at dramaet tog form. Selvom flygtningekrisen for længst har fortrængt den græske krise, er den der stadig i dag.
Forhandlingerne mellem Grækenland og EU spidsede til for et år siden. Det var finansminister Yanis Varoufakis, der førte ordet for grækerne. Han var en helt på gaderne i Athen, men temmeligt forhadt på de bonede gulve i Bruxelles. Som den mest radikale kritiker af de økonomiske institutioner var han også ved at blive lidt af en helt blandt venstreorienterdede europæere. Han gik til forhandlingerne med håbet om en plan A, men vidste godt, at det meget vel kunne ende helt anderledes.
»Jeg har en meget stærkt fornemmelse af, at Euro-gruppen har besluttet sig,« fortæller Varoufakis til journalisten Paul Mason undervejs. »De vil give os et tilbud, vi ikke vil kunne sige ja til. Og derfor vil bankerne lukke på tirsdag.«
»Er du klar til det?«, spørger Mason. »Selvfølgeligt ikke. Ingen er klar til armageddon,« svarer Varoufakis.
En gæld, der ikke er deres
På det tidspunkt, i marts 2015, er der blot fire måneder til, at Grækenland går bankerot. Det lægger et stort pres på regeringen, der skal holde landet kørende, men en ny generation af grækere har fået nok. De er ligeglade med de europæiske krav, de vil have deres nyvalgte regering til at sige nej i Bruxelles.
»Jeg kræver mere mod,« siger en frustreret græker i andet afsnit af #ThisIsACoup om regeringens forhandlinger.
Processen, hvorved den græske gæld blev akkumuleret, var forfatningsstridig og ulovlig, og derfor er det græske folk »ikke forpligtiget på at betale en gæld, der ikke er deres« forklarer forkvinden for det græske parlament, juristen Zoe Konstantopoulou.
Men lige meget hvor meget de demonstrerer i gaderne i Athen, giver de sig ikke en tomme i Bruxelles. Premierminister Alexander Tsipras vælger derfor at holde Yanis Varoufafis uden for forhandlingerne i håbet om at nå et kompromis uden den kontroversielle finansminister ved bordet. Men lige lidt hjælper det.
Da Paul Mason seks måneder senere spørger Tsipras, hvad han gerne ville have gjort anderledes i de afgørende måneder, svarer han: »Jeg tror, vi mistede tid. Til sidst var vi løbet tør for tid og penge. Havde vi vidst det tidligere, havde vi kunnet træffe mere modige valg i begyndelsen.«
Se andet afsnit af #ThisIsACoup, som Føljeton viser i samarbejde med Fields of Vision.