Nyhedsanalysen

Copenhagen Pride overvejer at tyvstarte årets parade i Hirtshals

»Jeg kan sagtens forestille mig, at Copenhagen Pride kunne starte i Hirtshals.«

Sådan lyder det fra Copenhagen Prides formand, Lars Henriksen, efter at han med interesse har fulgt Føljetons artikelserie ‘Bøsser i Hirtshals’. Lars Henriksen vil nu danne sig et et overblik over de praktikaliteter, der er forbundet med at arrangere en aflægger af Copenhagen Pride i det lille forblæste fiskerisamfund på Jyllands nakke umiddelbart forud for LGBT-festivalen i København i juni.

Han understreger, at det er vigtigt, at et optog i Hirtshals har en lokal forankring – at indbyggerne bakker op om begivenheden.

»Så godt kender jeg heller ikke Hirtshals, men jeg forestiller mig, at der ikke er noget stort LGBT-miljø i byen,« siger han.

LGBT er en engelsk forkortelse, der dækker over bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

»Lige i overkanten«

I sidste uge talte Føljeton med Knud Størup, Hirtshals’ forhenværende bykonge og borgmester gennem 28 år. Størup, der i dag er 76 år, fortalte, at homoseksualitet ikke er et emne, der nogensinde har været oppe at vende i byrådet i hans tid som borgmester. Knud Størup mente alligevel, at det var blevet bedre – at det nok var nemmere at være homoseksuel i byen, end det har været. »Det er min personlige opfattelse,« sagde han, »at der jo er sket en gevaldig moderering på det område i samfundet gennem årene – og heldigvis for det.«

Adspurgt om det betød, at der i dag er så højt til loftet i Hirtshals, at man med held kunne lave et optog med homoseksuelle i stil med Copenhagen Pride, svarede han: »Nej, det er nok lige i overkanten.«

Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride.
Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride. Foto: Scanpix

»Knud har ganske ret«

Det fik Føljeton til at lave en enquete med det samme spørgsmål blandt byrådsmedlemmer fra samtlige partier i Hjørring Kommune (som Hirtshals blev lagt ind under i 2007). Flere af politikerne erklærer sig enige i Knud Størups vurdering, men der tegner sig generelt et billede af et byråd, der i det store hele ikke er afvisende over for ideen.

Venstre-manden Kaspar Maarup Andersen, der er formand for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget, mener for eksempel, at »Knud har ganske ret«, men at han ikke ønsker at »blande sig i folks seksualitet, så hvis nogen vil lave parader, skal de være velkomne til det«.

Michael Vajhøj fra Liberal Alliance, som er næstformand for Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget, kan ikke se noget til hinder for en parade, og hans oplevelse af hirtshalsboerne er endog, at de »generelt er meget frisindede«. Borgmester Arne Boelt fra Socialdemokraterne mener, at afgørelsen må ligge hos borgerne i Hirtshals, og at et optog kræver »ildsjæle, som vil kæmpe for det«.

Viljen i det lille samfund

Af samme grund vil Lars Henriksen fra Copenhagen Pride nu undersøge, om det er muligt at finde lokale samarbejdspartnere i Hirtshals. Til at begynde med er det en klar fordel, hvis der er politisk opbakning, ikke mindst fordi det nemt kan koste et par hundrede tusinde kroner at rykke optog og deltagere i Priden til Hirtshals for en dag eller to.

»Hvis det overhovedet skal lykkes at fragte arrangementet til den anden ende af Danmark, kræver det politisk vilje,« siger Lars Henriksen.

Men hvad hvis der er politisk vilje, men ingen vilje til at sætte kommunale penge af til projektet?

»Et optog i Hirtshals vil også kunne sponsoreres med private midler.«

Lars Henriksen, der er 44 år, kommer selv fra Holstebro, og han har endda været landmand i ti år. Så selv om han måske ikke er stedkendt i Hirtshals, har han en god fornemmelse for den særegne psykologi, der er på egnene uden for de store byer.

»Min erfaring ude fra de små samfund er, at hvis der er noget, man vil, så får man det også gennemført. Der er en stålsathed i de samfund,« siger han.

En god idé

Ideen, om at Copenhagen Prides store berømte LGBT-parade med glinsende, dansende muskuløse overkroppe kunne tage en afstikker til Hirtshals, opstod, da Føljeton i går besøgte Pridens sekretariat i Københavns indre by for at høre deres overordnede tanker om ‘Bøsser i Hirtshals’-serien. Vi fortalte om vores erfaringer med Hirtshals og om de informationer, vi har samlet. Og på baggrund af de positive tilbagemeldinger fra Hjørring Byråd, sagde vi, at der lod til at være grobund for et optog i den lille by med både bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

På et tidspunkt faldt talen på Tour de France, det internationale etapecykelløb, som hver sommer løber af stabelen i Frankrig. Tour de France skydes ofte i gang med en såkaldt prolog, som sagtens kan finde sted uden for Frankrig. I 2007 var prologen for eksempel henlagt til London. I år er der ingen prolog i Tour de France.

Homoseksualitet i Vandkantsdanmark

Det er i forlængelse af den samtale, at Føljeton spørger Lars Henriksen:

Kunne man forestille sig, at årets Copenhagen Pride begyndte med en prolog i den anden ende af Danmark, nærmere bestemt Hirtshals?

»Ja, det kan man sagtens forestille sig,« lyder det fra Lars Henriksen.

Synes du også, at det er en god idé?

»Jeg synes, at det er en virkelig god idé.«

Det er mere eller mindre tilfældigt, at Føljeton har kastet sig over Hirtshals. Ideen med ‘Bøsser i Hirtshals’-serien har været at undersøge, hvor højt der er til loftet ude omkring i Danmark, når det kommer til mangfoldighed. Hvis der er højt til loftet i Hirtshals, så er der det nok også andre steder. Serien kunne også have heddet ‘Homoseksualitet i Vandkantsdanmark’.

Lars Henriksen henviser til en undersøgelse, som blev foretaget blandt de unge i Nordjylland for nogle år siden. Den viste, at 70% ikke mente, at der var homoseksuelle i Nordjylland. »Så der er da noget at arbejde med,« siger Lars Henriksen.

Copenhagen Pride har eksisteret siden 1996. Den blev ikke undfanget i LGBT-miljøet, men af arrangørerne bag Kulturby 96 i København. Siden er den vokset støt. Sidste år var der 30.000 tilmeldte, i 2014 var der 21.000.

»I begyndelsen var det lidt karnevalspræget, men der er blevet en meget større diversitet i gruppen, der går med i optaget,« siger Lars Henriksen og nævner, at både Hæren, Flåden og Flyvevåbenet gik med sidste år i deres uniformer.

Og netop diversitet er et nøgleord, når Copenhagen Pride overvejer at gå ind i Hirtshals. »Langt de fleste, der kommer og kigger på, er helt almindelige mennesker, som gerne vil bakke op. Priden handler ikke bare om LGBT, men helt universelle menneskerettigheder, og de gælder jo også i Hirtshals,« siger Lars Henriksen.

Han siger, at det kunne være »superspændende at aktivere den lokale ungdom« i forbindelse med en Pride-prolog i Hirtshals. »Man skal på en eller ande måde have en følelse af, at vi bidrog med et eller andet, mens vi var der.«

Lars Henriksen har været formand for Copenhagen Pride siden 2013. Festivalen er frivilligt drevet. Der er fem ansatte i sekretariatet, men »i alt 15 personer har en nøgle«, som Henriksen formulerer det. Københavns Kommune giver 300.000 kroner, resten kommer fra private sponsorer.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12