10. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Døgnets vigtigste

1

Svindelmistænkt fra Socialstyrelsen brugte Danske Bank. Den svindelmistænkte, der systematisk har overført midler fra Socialstyrelsen til sine egne konti, brugte Danske Bank til at overføre pengene. Det fremgår af fortrolige dokumenter fra Børne- og Socialministeriet, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af. Det kan blive problematisk for Danske Bank, fordi de sandsynligvis har haft ansvar for at reagere.

2

USA’s FN-ambassadør går af. USA’s repræsentant i FN, Nikki Haley, bekendtgjorde i går, at hun har i sinde at fratræde sin post ved udgangen af året. Haley gav ikke nogen grund til sin fratrædelse, udover at hun går ind for et rotationsprincip blandt politikere. Haley er stadig på god fod med Trump, og der spekuleres i, at hun muligvis køres i stilling til en anden politisk post.

3

Fiskere forventes politianmeldt for fusk med EU-midler. Udenrigsministeriet forventer at politianmelde flere fiskere eller folk fra fiskeindustrien, fordi der er fundet mistanke om svig med fiskeristøtte. Rigsrevisionen har undersøgt udbetalingen af støttekroner til de danske fiskere, og de skriver i en rapport, at de har fundet flere tegn på snyd med udbetaling af midler. Sagen skal desuden efterforskes af EU’s svindelenhed OLAF.

4

Tusinder på gaden i protest mod Macron. I omegnen af 160.000 franskmænd gik i går på gaden ved ca. 100 forskellige demonstrationer for at vise deres utilfredshed med præsident Emmanuel Macrons sociale reformer. Især de venstreorienterede fagforeninger er utilfredse med Macron, og fagforeningerne planlægger at mobilisere yderligere kamp mod reformerne i de kommende måder. Gårsdagens protester udviklede sig nogle steder til gadekamp.

5

Trump truer igen Kina i handelskrig. Den amerikanske præsident siger, at skulle kineserne komme med yderligere modsvar til den told på kinesiske varer, USA indførte i sidste måned, vil Trump eskalere handelskrigen og indføre endnu flere tariffer. Den amerikanske præsident siger endvidere, at kineserne ønsker at indgå en handelsaftale, men de ”er ikke klar”.

Nyhedsanalyse

Har Saudi-Arabien myrdet Jamal Khashoggi?

I sidste uge gik den saudiske journalist Jamal Khashoggi ind på Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet. Han skulle ordne noget papirarbejde i forbindelse med en skilsmisse – men kom aldrig ud igen. Saudi-Arabiens kronprins siger, at han ikke ved noget, men der er forlydender om en større saudisk operation med to jetfly og et 15 mand stort hit squad, og nu undersøger de tyrkiske myndigheder konsulatet, som var det et gerningssted for en forbrydelse. Oliver Stilling har set på, hvad der er sket, hvem Jamal Khashoggi er, og hvordan det internationale samfund reagerer.

Af Oliver Stilling
Det lyder som noget fra plottet til en måske lidt for fantasifuld krimi: En systemkritiker går ind på sit eget lands konsulat for at ordne det sidste papirarbejde i forbindelse med en skilsmisse, mens hans forlovede venter udenfor. Men hun venter forgæves. I 11 stive timer venter hun, men han kommer ikke ud. Så kontakter […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Jair Bolsonaro, far-right lawmaker and presidential candidate of the Social Liberal Party (PSL), gestures after casting his vote, in Rio de Janeiro, Brazil October 7, 2018. REUTERS/Pilar Olivares TPX IMAGES OF THE DAY

Mørket over Brasilien

Vi har allerede tidligere på Føljeton skrevet om Jair Bolsonaro, den brasilianske præsidentkandidat som mildt sagt er en skræmmende fætter. I søndags blev første runde af valget så afholdt i Brasilien, hvor Bolsonaro fik hele 48 pct. af stemmerne. Dermed tyder alt på, at Bolsonaro stensikkert vil vinde valget i anden runde og dermed kunne kalde sig præsident. Det er dystre udsigter i verdens femtestørste land. Særligt når The Intercept bemærker, at det er for blødsødent at sammenligne Bolsonaro med Donald Trump; i virkeligheden minder han mere om den filipinske præsident Rodrigo Duterte eller Egyptens diktator Abdel Fatah al-Sisi.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, miljø-, og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Karsten Lauritzen og børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer regeringens klimaudspil på et pressemøde ved BLOX i København, tirsdag den 9. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Klimaudspil er en ren regneøvelse

Det lød så godt, da regeringen præsenterede deres nye klimaudspil. Endelig var der nogle, der tog de store klimaudfordringer alvorligt. ”Men ord er taknemmelige,” som Jørgen Steen Nielsen skriver i en leder i gårsdagens Information. Han har kigget nærmere på regeringens udspil og kan konstatere, at ”Danmark med den lagte kurs er meget langt fra at leve op til målene i klimaaftalen fra Paris.” Læs hans fortræffelige indlæg her, hvor han lader spin være spin og går ned i substansen.

On September 18th 2018 it was made official that Danish Broadcasting Company (DR), Denmark's public service broadcasting institution, is to save 420 million Danish Korner a year which will mean huge cuts. In a statement released on this day DR makes it clear that after a political agreement they will be forced to close down three radio stations, transfer two tv channels to only online form and combine two other channels among other smaller changes and cuts. These changes will also lead to the letting go of approximately 400 workers. This is a historical cutdown in Danish public service broadcasting. . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Journalistfyringer på sinde 

Så er det i dag, at den store fyringsrunde hos DR går i gang, og der skal siges farvel til omkring 400 medarbejdere i mediehuset. Sindedagen, som det så træls hedder på internt HR-sprog. Fagbladet Journalisten har besøgt DR Byen på Amager forud for afgørelsens time og taget temperaturen på gangene og i redaktionerne. Lad os bare sige, at stemningen nok godt kunne være bedre.

FILE PHOTO: Singer Taylor Swift performs during the 2017 Jingle Ball at Madison Square Garden in New York, U.S., December 8, 2017. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

En hurtig støtteerklæring

Amerikanerne skal snart til stemmeurnerne ved midtvejsvalget 6. november.  Allerede nu er fronterne ved at blive trukket godt op, også blandt de amerikanske popstjerner. Rapperen Kanye West har eksempelvis iført sig Trumps røde MAGA-kasket og sagt skøre ting i sketchshowet Saturday Night Live. Og nu har teenage-idolet Taylor Swift også meldt sig på banen. For første gang nogensinde har hun meldt ud, at hun altså støtter Demokraterne. Vanity Fair har en gennemgang af, hvorfor den udmelding kan vise sig at være særdeles vigtig.

Utilstrækkelig bagel-emoji undervejs

Apple annoncerede i sidste uge, at der er 70 nye emojis på trapperne – heriblandt en længe ventet bagel-emoji. Men der er en lang række graverende problemer med det kommende humørikon, skriver Quartz. Bl.a. har Apple valgt en fabriksfremstillet version, der snarere ligner en ”glaseret donut” end en håndlavet rigtig én af slagsen. Og det er et udtryk for en generel tendens i samfundet, lyder kritikken: vi har vænnet os til upersonlige mainstream-produkter.

Et sidste ord

Er det hårdt at være mand i en #metoo-tid? Næ, gu’ det da ej! Vi har fundet en fin lille sang, som forklarer hvorfor – og så er den også ret så catchy.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12