13. juli 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Pengene begynder at brænde i hænderne

Det største tyveri i danmarkshistorien, hvor i alt 12,3 mia. kr. blev trukket ud af den danske statskasse i et velorganiseret svindelnummer, har hidtil haft to tegneserie-agtige karakterer i hovedrollerne: Dels ‘den nyttige idiot’, forhenværende konsulent i Skat, 68-årige Sven Jørgen Nielsen, der sad ene mand og godkendte de svimlende udbetalinger for såkaldt udbytteskat-refusion fra […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Formel 1-bane godkendt i København. Et konsortium med finansmand Lars Seier Christensen og tidl. forskningsminister Helge Sander i spidsen vil arrangere formel 1-racerløb midt i København. Ruten er godkendt af den amerikanske ejer af Formel 1, Liberty Media – men flere politikere stiller spørgsmålstegn ved det alt andet end grønne projekt, som også vil lukke byen ned i mere end en uge.

2

Verdens mest populære politiker i fængsel. Luiz Inácio Lula da Silva, bedre kendt som Lula, nåede at vinde global berømmelse som præsident i Brasilien. Men stjernestunden er langt væk nu: Lula er netop blevet idømt ni års fængsel for korruption og hvidvask.

3

Radikal dobbelt-kovending om burkaer. Først overraskede De Radikale alt og alle – og ikke mindst eget bagland – ved onsdag at støtte et forbud mod niqab og burka i Danmark. Men det var åbenbart et vildskud, for nu er det lille parti tilbage, hvor det var inden den besynderlige 360-graders vending, og støtter alligevel ikke et forbud mod særlige beklædningsgenstande.

5

Gigantisk isbjerg knækket af Antarktis. En isklump næsten på størrelse med Sjælland – eller to gange Luxembourg, i alt 5.800 kvadratkilometer – er brækket af Larsen-ismassivet. Isbjerget, som ventes at få det kliniske navn A68 og nu flyder i havet, er blandt de 10 største isbjerge i den kendte verdenshistorie.

Interview

Drengen, der tænkte, åh nej, bare jeg ikke bliver bøsse

I gårsdagens rekapitulation af artikelserien ‘Bøsser i Hirtshals’ fra sidste år var vi ”langt inde i Hirtshals”. Du havde muligheden for at tilgå tre forskellige reportager fra byen. I dag rykker vi lidt ud igen. Du kan læse eller genlæse vores interview med en ung mandlig studerende, der fortæller, at det ikke var særlig sjovt at være barn i Hirtshals i 90’erne og finde ud af, at man mest var til mænd.

STORMVEJR OVER JYLLAND.: Der var blæst over Hirtshals Lørdag formiddag den 5. februar hvor bølgerne står ind over ydermolen.

Af Oliver Stilling
Et par dage efter, at Berlingske havde bragt en klumme med titlen ‘Der var ingen bøsser i Hirtshals‘ af lektor, dr.phil. Hans Hauge, som handlede om, at bøsse eller lesbisk ikke var en gangbar identitet i hans barndoms Hirtshals i 1950’erne, kom der en slags svar i form af en kommentar i samme avis. Det var […]
Læs mere

Sommer-Feuilleton

Besynderlige Byer i »De Gales Stad«

Føljetonisten Herman Bang rejser ud i verden – nærmere bestemt til Gheel i Belgien – som mange år senere skulle blive skueplads for blodige kampe under Anden Verdenskrig. Allerede dengang var byen et vanvittigt sted: ”Menneskenes Sky for Elendighed har draget en Kreds om Byen. Massens blegt rystende Frygt, Skarernes Overtro og de Oplystes Væmmelse har slettet ‘de Gales By’ ud af det smilende Landskab”

‘Ghita Nørby – Skuespiller’

Guderne skal vide, at der er skrevet mange bøger, men det er nu alligevel svært at finde den helt rigtige lekture, når man skal på sommerferie. Føljeton føjer hver dag i hele juli en titel til listen over bøger, nogen burde skrive.

Det bedste vi har set

Liu Xiaobo på dødens rand

Liu Xiaobo på dødens rand

Han er vor tids største frihedshelt: Nutidens Nelson Mandela, ja, hvis hans ædle kamp for basale menneskerettigheder da ikke omfattede endnu flere mennesker – og hans fredsommelige forsøg på at demokratisere klodens største nation dermed retteligt er endnu større, end hvad verden hidtil har set: 61-årige Liu Xiaobo blev tildelt Nobels fredspris i 2010 og hyldes heldigvis ved festlige lejligheder. Men nu er timeglasset ved at løbe ud: Liu Xiaobo har fået konstateret leverkræft, og han risikerer snart at dø. Kinablog har samlet en række læseværdige artikler, kommentarer og indlæg om den heroiske mand, som regimet i Beijing har fået skræmt omverdenen fra at tale om. Læs også Charter 08, som Liu Xiaobo var medforfatter til. Kampen for demokrati i Kina kan og må ikke slutte, før den overhovedet er kommet i gang.

Verdens største batteri

Verdens største batteri

De designlækre personbiler er kun fortroppen. Firmaet bag Tesla er nemlig i fuld gang med at udvikle et batteri, som vil kunne rumme 129 MWh, megawatt-timer. Dét lyder måske ikke astronomisk for den almindelige elforbruger, som kun kender til kilowatt-timer på strømregningen. Derfor har Rhett Allain fra tech-magasinet Wired forsøgt at gøre fænomenet håndgribeligt med en tankevækkende udregning: Det nye batteri rummer kraft til at kunne løfte den berømte Giza-pyramide uden for Cairo ca. 10 meter op i luften, eller et hangarskib i Nimitz-klassen som f.eks. Carl Vinson hele 469 meter op i luften. Ja, det lyder faktisk slet ikke så håndgribeligt ved nærmere eftertanke. Til gengæld præsenteres de fysisk-matematiske formler, så sommerfriske hoveder selv kan udregne, hvor meget vand, der f.eks. kan koges med det nye batteri. Den nye verden er fager.

 

Genbrugsbølgen rammer Asien

Genbrugsbølgen rammer Asien

Det er ikke til at begribe, hvad der vil ske med vores allerede pressede jordklode, hvis milliarder og atter milliarder i den nye middelklasse i Asien begynder at forbruge lige så meget som os folk i Vesten. Men heldigvis kan det forestående shop-amok  bremses i opløbet: Genbrug tegner sig allerede for 4,4 pct. af det samlede detailmarked i Japan, og andre lande er på vej. Finans.dk har en lille opløftende kommentar om, at genbrugssektoren er ved at blive et milliardforetagende i Asien.

 

Ape-ocalypse Now

Ape-ocalypse Now

I afslutningen på film-trilogien Abernes planet, Opgøret – som netop har premiere i Danmark – får den med alle dommedagsbasuner, og enhver tænkelig grandios og svulstig fortælling rives med ind i den grundlæggende banale historie fra Det Gamle over Det Nye Testamente til ikke mindst Francis Ford Coppolas Dommedag nu. Filmen bliver generelt flot anmeldt hele kloden rundt, bl.a. i magasinet Rolling Stone, hvor Peter Travers kalder Opgøret for den bedste abe-film siden originalen Abernes planet fra 1968 med bl.a. Charlton Heston. Så måske var det i virkeligheden en bedre idé at gense den gamle science fiction-film? Begynd gerne med traileren her.

Hr. 10 procent er død

Hr. 10 procent er død

It takes one to know one. Sådan lyder et klassisk mundheld, der passer på én af fodboldens – i bogstaveligste forstand – største mænd: Chuck Blazer, der var generalsekretær for det nord- og mellemamerikanske fodboldforbund, CONCACAF, fra 1996 til 2011, er netop død. I årevis formåede han næsten som en slags dobbeltagent både at tjene tykt på bestikkelse selv og på at spionere for FBI mod andre fodboldbosser. Læs her Ken Bensingers fascinerende portræt af den korpulente netværks-blæksprutte, som blev kaldt for ‘Mr. 10 percent’.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12