13. september 2018

Næste udgave 03:20:08

Kim Kielsen, formand for Naalakkersuisut, (Siumut) og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) holder pressemøde mandag den 10. september 2018 i Nuuk. Formålet med mødet er at drøfte dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt og styrket erhvervssamarbejde. . (Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Blodpenge fra Løkke

”Tag anorakken af!”. ”Hæng ham”. ”Du er ikke rigtig grønlænder”. Luften føg med skældsord og iltre provokationer, da statsminister Lars Løkke Rasmussen forleden spadserede gennem Nuuk sammen med Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen. De havde netop underskrevet en omfattende investeringsaftale, hvor den danske stat donerer 700 mio. kroner plus en lånegaranti på 450 mio. kroner til […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

EU-parlamentet vil indlede proces mod Ungarn. I går stemte et stort flertal i EU-parlamentet for at indlede den såkaldte artikel 7-proces mod Ungarn. Det sker, fordi Parlamentet mener, Ungarn har forbrudt sig mod EU’s kerneværdier som fx retssikkerhed, frihed for pressen og liberale rettigheder. Processen kan i sidste ende betyde, at Ungarn mister sin stemmeret i EU, men det er usandsynligt, at det når dertil.

2

Pussy Riot-medlem indlagt med mulig forgiftning. Det skriver aktivistgruppen på twitter. Det drejer sig om medlemmet Pyotr Verzilov, der var en af de aktivister, der løb på banen i finalekampen ved VM i Rusland for at protestere mod præsident Vladimir Putin og hans regering. Gruppen selv skriver, at Verzilovs tilstand er kritisk.

3

Paven indkalder til møde om seksuelle overgreb. Pave Francis har onsdag indkaldt biskopper fra hele verden til et møde, hvor dagsordenen er beskyttelse af mindreårige mod sexovergreb. Indkaldelsen sker efter, at der er dukket flere sager om overgreb op i den katolske kirke, og paven er blevet beskyldt for at have dækket over overgrebene.

4

Kulturminister indstilles som kandidat til EU-parlamentet. På et hovedbestyrelsesmøde i Liberal Alliance blev kulturminister Mette Boch i går indstillet som partiets kandidat til det kommende EU-parlamentsvalg. Boch understreger dog, at skulle hun få muligheden for igen at blive minister på den anden side af et folketingsvalg, vil hun trække sit kandidatur til EU-parlamentet tilbage.

5

Danmark bliver vært for stort klimatopmøde. København bliver i efteråret 2019 værtsby for C40 Mayors Summit. Her samles et netværk bestående af mere end 90 borgmestre fra nogle af verdens førende klima-storbyer og diskuterer de store klimaproblemer, samt hvad man praktisk i byerne kan stille op med problemerne.

Nyhedsanalyse

Det, Jean-Claude Juncker siger, er…

Jean-Claude Juncker holdt i går sin sidste ‘state of the union’-tale som formand for Europa-Kommisionen. Det var en kampklar Juncker, der manede til oprør mod de nationalistiske ‘anti-EU’-bevægelser og forsøgte at komme med svar på de problemstillinger, som har dannet nationalisternes platform. Men samtidig var det også en Juncker, der virkede angst for, at Europa-Parlamentsvalget til maj vil blive vundet af hans nationalkonservative modstandere, hvilket fik ham til at komme med kontroversielle forslag om EU’s budget. Føljeton giver dig de vigtigste citater fra talen og sætter dem i kontekst.

European Commission President Jean-Claude Juncker delivers a speech during a debate on The State of the European Union at the European Parliament in Strasbourg, France, September 12, 2018. REUTERS/Vincent Kessler

Af Andreas T. Kønig
Da formanden for Europa-Kommisionen i 2017 skulle holde den årlige tale, der redegør for den Europæiske Unions tilstand, var der en forsigtig positivitet at spore i Jean-Claude Junckers stemme. Dengang talte Juncker om, at ”viden er tilbage i Europas sejl.” I dette års tale, der fandt sted i går i Strasbourg, leverede Juncker så en tilstandsrapport, […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Arkivfoto: RB Plus. Barnløse venter i årevis på donoræg.Mangel på ægdonorer får forskere og interesseorganisationer til at efterlyse højere vederlag til donorer. Men politikere advarer mod at gøre æg til en vare. Arkivfoto: ARKIVFOTO 2012 af laboratoriet på fertilitetsklinik- - Se RB 22/8 2015 12.09. Siden 2007 har danske fertilitetsklinikker seks gange orienteret Sundhedsstyrelsen om, at de har mistanke om, at de har forbyttet æg- og sædceller. Derfor vil sundhedsminister, Sophie Løhde (V), tage en snak med klinikkerne. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2015)

Vi er ved at uddø

Vi er ved at uddø

Der er ikke så meget held i sprøjten, som der var engang. I de forløbne fire årtier er det gennemsnitlige antal af en mands sædceller faldet med omkring 50 pct. Sagt med andre ord: Mænd i dag er halvt så fertile som deres bedstefædre. Med mindre man er misantrop extraordinaire, så er det dårligt nyt. Det betyder nemlig, at vi er godt på vej til at blive en truet dyreart. Men som om det ikke er nok, er der også en sammenhæng hos mænd mellem dårlig fertilitet og ting som kræft, diabetes og tidlig død. Magasinet GQ undersøger, hvor slemt det står til for mændene og menneskeheden, og det bringer dem blandt andet forbi Rigshospitalet.

STOCKHOLM 20180909 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040. (Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix)

Så godt klarede Sverigedemokraterna sig heller ikke

Så godt klarede Sverigedemokraterna sig heller ikke

”Selv om Sverigedemokraterna ikke klarede sig så godt, som nogle frygtede, er partiets fremkomst stadig historien. I hvad der er blevet et velkendt mønster for populistbevægelser i hele Europa, har SD’s taktik gjort de etablerede partier bange.” Politico Europe ser på nogle uheldsvangre mekanismer, som vi kun kender alt for godt herhjemme: ”Som det så ofte sker i Europa, reagerde midterpartierne ved at mime populisternes retorik, men dog med rarere, venligere ansigt.”

Tourists visit the Pyramid of Khufu, the largest of the Great Pyramids of Giza, on the outskirts of Cairo, Egypt, March 2, 2016. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Kort over historien

Kort over historien

Hvis du har en historienørd eller en kort-fetichist gemt i maven, så er vi sikre på, at den her hjemmeside er lige noget for dig. Med det her interaktive verdenskort fra Harvard Universitet, kan man få visualiseret de store og ældgamle civilisationers beliggenhed. Man kan også finde gamle byer som Alexandria og Babylon eller gå på opdagelse i fortidens vigtigste handelsveje. Kort og godt: Det kan man hurtig få en rum tid til at gå med!

Den selvkørende motorcykel

Den selvkørende motorcykel

Risikoen for at dø i en ulykke på motorcykel er 28 gange højere, end hvis man sidder i en bil. BMW har i nogle år arbejdet på at lave en selvkørende motorcykel, som skal assistere køreren i kritiske situationer. På videoen her kører motorcyklen imidlertid rundt alene. Det ser sgu mærkeligt ud. Vi anbefaler toget.

På technokrydstogt med energidrikken

På technokrydstogt med energidrikken

Engang var herremagasinet Euroman Egmont Magasiners flagskib, men udtrykket er blevet gradvist mere løst i kødet i takt med, at for eksempel layoutet er outsourcet til et bureau i Asien. De store portrætter, som tidligere kunne være 10 sider lange, er også blevet kortet gevaldigt ned, tiltroen til læsernes fatteevne er dalet. Det her er såmænd en fin reportage fra et technokrydstogtskib med 4.000 passagerer, der stævner ud fra Barcelona, men når man allerede i andet afsnit kan læse, at bladets udsendte er inviteret med på turen af energidrikken Burn Energy, ved man, hvad klokken har slået.

Et sidste ord

Vi gjorde ikke så meget ud af 17-året for 9/11 forleden. Til gengæld delte nogen på Twitter forsiden på det nummer af satiremagasinet The Onion, som udkom umiddelbart efter den skæbnesvangre dag i 2001. Hvor var det dog smukt og elegant arbejde. Den fineste ‘nyhed’ var nok den nede i højre hjørne med overskriften ‘Not Knowing What Else To Do, Woman Bakes American-Flag Cake’. Læs eller genlæs den her.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12