14. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Virkeligheden skal ses i biografen

Så er det i dag, at verdens bedste dokumentarfilm-festival sætter ild til lærredet. Vi taler om CPH:DOX, men navnet til trods er det over hele landet og i 12 dage, så der er ærligt talt ikke nogen undskyldning for ikke at komme afsted. For os er det sgu nærmest årets højdepunkt, når DOX-programmet bringer hele […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Det danske drikkevand er ramt af historisk stor forurening. Det viser et netop offentliggjort notat fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEO. Ifølge notatet findes det forurenende stof  desphenyl-chloridazon, som stammer fra et gammelt sprøjtemiddel, i én ud af fire af Danmarks drikkevandsboringer. I 164 af boringerne ligger forureningen over grænseværdien.

2

Angela Merkel er genvalgt som forbundskansler. Dermed kan den tyske kansler nu omsider træde ind i sin fjerde periode som landets kansler, hvilket sikrer hende posten de næste fire år. Det blev vedtaget her til formiddag ved en afstemning i det tyske parlament. 364 medlemmer stemte for Merkels genvalg, mens 315 stemte imod, og en flok på ni valgte slet ikke at stemme.

3

Fagforbund nægter Mette Frederiksen taletid d. 1 maj. Selv om den socialdemokratiske leder netop har meddelt, at hun ved fremtidige valg stiller op i sin hjemkreds Aalborg-Øst, så giver fagbevægelsen ikke meget for hende lige for tiden. Grundet den igangværende konflikt om OK-forhandlingerne afviser både HK Nordjylland og 3F Aalborg, at Mette Frederiksen skal tale ved 1. maj-arrangementerne i Aalborg.

4

FN: Vold og tortur fortsætter mod rohingyaerne. Det udtalte verdensorganisationens særlige rådgiver for forebyggelse af folkedrab, Adama Dieng, i går. Dieng har brugt en uge i Bangladesh, hvor 700.000 rohingyaer er flygtet til fra Myanmar, siden de i august blev fordrevet på drabelig vis. ”Alle de oplysninger, jeg har modtaget, indikerer, at gerningsmændenes hensigt var at rense den nordlige Rakhine-delstat for deres eksistens,” sagde rådgiveren i går,  hvor han havde indkaldt FN’s Sikkerhedsråd for at drøfte Myanmars ansvar for uhyrlighederne.

5

Trumps fyring af Rex Tillerson roder endnu engang op i det amerikanske diplomati. I går valgte USA’s præsident, Donald Trump, at skille sig af med udenrigsminister Rex Tillerson (som angiveligt skulle have fået fyringssedlen via Twitter), og dermed kunne Tillerson tilslutte sig den lange række af præsidentens afskedigede embedsmænd. Den nye mand på udenrigsministerposten bliver CIA’s direktør, Mike Pompeo, der tidligere har været stærkt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer for at tilslutte sig tortur.

Nyhedsanalyse

Han trak kosmos ned på jorden

Matematikprofessoren og astrofysikeren Stephen Hawking er død, 76 år gammel. Han blev betragtet som en af verdens største moderne videnskabsfolk og gjorde hele sit liv en indsats for at trække kosmos ned på jorden. Der er så meget at fortælle om ham. Føljeton er dykket ned et par steder.

(FILES) In this file photo taken on April 26, 2007 and released by Zero G, British cosmologist Stephen Hawking experiences zero gravity during a flight over the Atlantic Ocean. "It was amazing ... I could have gone on and on, " Hawking, 65, said after riding for two hours on a modified jet that flew a rollercoaster trajectory to create the impression of microgravity. Renowned British physicist Stephen Hawking has died at age 76, a family spokesman said Wednesday, March 14, 2018. We are deeply saddened that our beloved father passed away today, " professor Hawking's children, Lucy, Robert, and Tim said in a statement carried by Britain's Press Association news agency. "He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years." / AFP PHOTO / ZERO G / ZERO G

Af Oliver Stilling
Det er en stor mand, der er død. Nekrologerne i verdens toneangivende aviser er alenlange, og de har formentlig ligget klar til publicering i nogen tid. Stephen Hawking blev 76 år – hvilket sådan set er en relativt høj alder for hvem som helst. Da han fik stillet diagnosen ALS kort tid efter sin 21 […]
Læs mere

Følje:DOX

Rotter, racisme og skilsmisse: Rat Film

Under festivalen udkommer Lasse Lavrsen med sin nye bog Rotter og Skilsmisse om ja, rotter og skilsmisse, og som en præsentation til den prisbelønnede og smukke Rat Film vil han opridse rottens kulturhistorie og fortælle lidt om sit forhold til dyret, som han mener, er mere end et dyr. For ham er der tale om en dæmon.

Rat Film foregår i Baltimore og udforsker rotterne og de mennesker, som både elsker og hader dyret – og som slår dem ihjel. Rotten er et prisme for byens sociale problemer gennem generationer, for lægger man et statistisk diagram over Baltimores rotteproblemer oven på et med byens demografiske fordeling mellem sine sorte og hvide indbyggere, danner der sig overraskende mønstre. Et morsomt, semi-antropologisk field trip hele byen rundt med excentriske rottefængere og andet godtfolk i en film med politisk bid.

Empire Bio / torsdag d. 15/3 kl. 17:00

Den tragikomiske nynazist: The White World of Daliborek

Daliborek laver black metal-videoer og horrorfilm på YouTube, bor hos sin mor i en trist boligblok og arbejder på en bilfabrik. Og så er han nynazist og 40 år gammel. En tragikomisk og semi-surreel film fra Udkantstjekkiet. Men bare rolig! Oliver Stilling, Føljetons store rorgænger og chefredaktør, skal nok lette stemningen lidt og gøre dig klogere på den hvide underklasse, der har stjålet den politiske dagsorden i det meste af den vestlige verden.

Empire Bio / fredag d. 16/3 kl. 17:00

Svensk politik gennemlyst: A Good Week for Democracy

Føljetons svenske journalist Malin Schmidt vil på et formfuldendt dansk og et smukt indfødt svensk følge jer gennem det svenske svar på Folkemødet, når hun interviewer Cecilia Björk om hendes klarsynede film fra Almedals-ugen: en intelligent, morsom, visuel analyse af det politiske establishment og dets sammenfletning med medierne.

Cinemateket / lørdag d. 17/3 kl. 17:00

Det bedste vi har set

Løhde, løgn og lønstatistik

Løhde, løgn og lønstatistik

Årets tilspidsede overenskomstforhandlinger på det offentlige område kom meget skævt fra start, da innovationsminister Sophie Løhde (V) lagde ud med at hævde, at de offentligt ansatte skyldte godt seks mia. kr. fra den foregående periode. Påstanden var, at de offentlige lønninger var vokset for hurtigt i forhold til den private sektor. Men denne show-stopper af et udgangspunktet viser sig nu tilmed at være forkert. Tænketanken Kraka har regnet sig frem til, at de offentligt ansatte ikke har et løngab. I en kommentar på Altinget.dk påpeger cheføkonom Jens Hauch, at udviklingen i de offentlige gennemsnitslønninger reelt afspejler, at der er blevet ansat flere og flere højtlønnede djøf’ere – og fyret tusindvis af lavtlønnede velfærdsmedarbejdere. Sosu-assistenterne har bestemt ikke holdt lønfest. Tværtimod.

Plastik er genialt og katastrofalt

Plastik er genialt – og katastrofalt

Først fremme i år 2518 vil alle de plastikvandflasker, som netop her i dag henkastes i naturen, være nedbrudt. Og i mellemtiden vil en foruroligende stor del af dette bjerg af plastikaffald blive skyllet direkte i havet: Allerede i dag vælter op mod 12 millioner tons plastik ud i verdenshavene, og tallet forventes at blive fordoblet i løbet af de næste 10 år. Og her vil de svømme rundt i de næste 20 generationer; et fænomen, som bestemt ikke begrænser sig til fjerne himmelstrøg: ”Ved Vesterhavet har man fundet plastik i maven på hver femte sild og næsten hver anden torsk,” hedder det i denne fine artikel i Koncentrat.dk, som er et nyt nyhedsmedie, der er særligt henvendt til unge og skoleelever. Læs også om 16-årige Victoria fra Humble Musikefterskole på Langeland, der har kastet sig ind i kampen for at mindske plastikaffald.

(ARKIV) Peter Madsen's ubåd UC3 Nautilus bag hegn i Københavns nordhavn mandag den 11. september 2017. Få dage inden Kim Walls død skrev drabstiltalte Peter Madsen til en elskerinde, at han havde en plan om at dræbe på ubåden. Det skriver det amerikanske magasin Wired. Hos Københavns Politi er man bekendt med korrespondancen mellem Madsen og veninden skriver Ritzau den 16. februar 2018 . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

”Han prøver at gøre én bange”

”Han prøver at gøre én bange”

I Radio24syvs og Vices nye podcast Udåden forsøger journalisten Katrine Krøjby at finde ”uopdagede kilder”, der kan belyse, hvad der foregik nede i den drabssigtede Peter Madsens ubåd. Det tegner ret interessant. I afsnit 2 besøger hun den tidligere stripper og erotiske skuespiller Dorthe Damsgaard, som fortæller om sine møder med Peter Madsen. Seksuelt havde de ikke så meget til fælles, siger hun, og en ting var hun sikker på: hun skulle i hvert fald ikke med ham ned i den ubåd! Man kan næsten høre hende gyse ved tanken om lågen, der bliver lukket i over dem.

Misbrug af børneskuespillere

Misbrug af børneskuespillere

Husker du Sebastians titelsang til filmen Du er ikke alene? Desværre er efterklangen skummel, bestialsk og traumatiserende. For instruktørerne bag filmen, og flere andre berømte danske børnefilm, Lasse Nielsen og Ernst Johansen – som i dag bor i Thailand under andre navne – er under anklage for at have krænket og voldtaget mange af de børn, som medvirkede tilbage i 1970’erne. I Politikens nye, undersøgende serie ’De misbrugte filmbørn’ fortæller seks mænd og 16 kvinder om, hvordan de blev misbrugt seksuelt af instruktørerne Lasse Nielsen og Ernst Johansen: ”Først skulle jeg tage tøjet af. Så kom berøringerne lidt efter lidt og mere og mere grænseoverskridende. Han brugte ofte ordet frisk. At jeg var nødt til at være ‘frisk på noget sjov’, hvis jeg ville spille med i filmen. Over tid udviklede det sig til groft seksuelt misbrug,” fortæller Karl Wagner.

 

A general inside view of the reopenend Noma restaurant in Copenhagen, Denmark February 16, 2018. Jason Loucas/Noma/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVES

Noma 2.0 – progressiv eller konservativ? 

Noma 2.0 – progressiv eller konservativ? 

Den danske restaurant Noma, som fire gange er kåret til verdens bedste restaurant, genåbnede for en lille måned siden efter et års lukning. Med åbningen vil Noma markere sig med et helt nyt koncept i nye lokaler på Refshaleøen i København – og restauranten har efter sigende god mulighed for igen at skaffe sig endnu en guldmedalje i konkurrencen om at være verdens bedste. Men er det lykkedes Noma at gentænke sig selv og sin egen kæmpesucces – eller er det, der gjorde Noma til verdens bedste, nu i virkeligheden ved at spænde ben for restauranten selv? Er Nomas madfilosofi i virkeligheden konservativ frem for progressiv? spørger det amerikanske madmagasin Eater.

Et sidste ord

Det kan ikke komme bag på dig, at vi elsker svensk public service. Her er det SVT, som mener at have identificeret det præcise tidspunkt, hvor den svenske hiphop-hajp (hype) døde. Det var vist engang i 1980’erne.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12