15. april 2023

Næste udgave 03:20:08

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Kære læser

Mere girlpower, mindre skolebænk

Over halvdelen af de danske musikskoleelever er piger. Alligevel er ligestillingen i den danske musikbranche katastrofal. På KODA’s liste over de bedst indtjenende danske sange i 2022 optræder 21 danske artister. Kun to af dem er kvinder. Hvad angår kreditering for sangskrivning og komposition, optræder 75 navne. Fire af dem er danske kvinder. På koncertfronten […]

Læs mere

Ugen

1

Med påsken vel overstået var Føljeton tilbage i fuldt vigør tirsdag. Her så undertegnede – også kendt som David Dragsted – nærmere på Dalai Lamas seneste optrin, hvor en lille dreng var blevet bedt om at sutte på Hans Helligheds tunge. Hvorfor er det lige, at så mange religiøse ledere skuffer over tid?

Man tænker, at Kinas præsident Xi Jinping må have jublet over Dalai Lamas PR-katastrofe. Og som dét ikke var nok, kunne Xi samtidig glæde sig over, at Frankrigs præsident Emmanuel Macron i forbindelse med et kinesisk statsbesøg sagde, at EU skal tage den med ro, når snakken falder på Taiwan – snarere end at “tage udgangspunkt i USA’s dagsorden”. Føljetons EU-ekspert Emma Louise Stenholm analyserede, hvordan det nu skal forstås.

2

Under alle omstændigheder er det værd at være opmærksom på, hvilke idéer, man implicit kommer til at importere – og eksportere. Det gælder også i Danmark, hvor virksomheden RGS Nordic i årevis har hentet spildevand fuld af miljøfarlige stoffer ind fra Norge, renset det, og efterfølgende pumpet det ud i havet ved Agersø Sund. Som Oliver Stilling skrev i en ‘Kære læser’ onsdag, ligner det en temmelig idiotisk entreprise, som heldigvis står til at stoppe, efter Miljøstyrelsen har taget sagen op med EU-Kommissionens juridiske eksperter.

Også Italien har sat gang i lidt af et eksperteventyr, der ifølge landets forsvarsminister Guido Crosetto skal bringe Italiens “fortræffelighed ud til hele verden”: Et skib ladet med italienske ingredienser og traditionelle opskrifter skal sendes på verdensturné til juli. “Mon premierminister Giorgia Meloni, der står i spidsen for det postfascistiske parti Fratelli d’Italia (Italiens Brødre) forestiller sig, at hendes regerings alarmerende begrænsning af LGBTQIA+-rettigheder og anti-migrationslovgivning bliver mere appetitlig, hvis de serveres med en skål pasta?” spurgte Emilie Ewald i en gennemgang af den italienske “gastronationalisme”.

3

Kan du huske, da et klip af en rotte, der trak et stykke pizza ned af nogle trapper, gik viralt for en håndfuld år siden? “Pizza Rat” var ikke bare et bevis på, at italiensk madkultur vist allerede er temmelig udbredt. Klippet illustrerede også, at New York har et seriøst skadedyrsproblem. Men nu skal det være slut! I hvert fald hvis man spørger byens nye “rottezar” Kathleen Corradio, der har fået til opgave at nedkæmpe rotterne. Oliver Stilling købte dog ikke scenekunsten, da han torsdag gnavede sig ned i sagen.

Noget, der til gengæld blev købt i denne uge, var de nye toårige overenskomster. Hele 79 pct. af de privatansatte lønmodtagere endte med at stemme ja til OK23, der målt i kroner og øre giver den største stigning i private lønninger i knap 20 år. Som Lars Trier Mogensen bemærkede i en omgang “den gode, den onde og den grusomme”, er tal dog en djævelsk størrelse. Særligt hvis man regner på realløn – for så ser overenskomsterne pludselig noget mindre generøse ud.

4

Fredag var det tid til at vende snuden mod USA. Nærmere bestemt mod det omfattende læk af fortrolige efterretningsdokumenter. En 21-årig mand mistænkes for at have videredelt dem på tjenesten Discord, simpelthen for at imponere sine racistiske og våbenglade onlinevenner. Som jeg skrev i en ‘Kære læser’, siger det ikke kun noget om, at det amerikanske efterretningsvæsen bør have bedre styr på sine hemmelighedsstemplede oplysninger. Det siger også noget om, at USA ikke er den allermest pålidelige allierede.

Mens krigen i Ukraine stjæler alle overskrifterne, ulmer konflikten atter i det sydlige Kaukasus. Efter krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan i 2020 agerede Rusland fredsmægler, men med russerne travlt optagede, er stridighederne om enklaven Nagorno-Karabakh nu på bristepunktet. Og som om dét ikke var nok, har både Tyrkiet, Iran, Israel og EU også interesser i udbryderregionen, der har fået hovedrollen i et større, geopolitisk spil. Astrid Plum forklarede, hvordan det hele hænger sammen. Ét voila, så hurtigt kan en uge forsvinde. /David Dragsted 

Bedste

Illustration: Midjourney of Føljeton

Forårslæsning

Påsken er ovre, men solen er fremme. Så ud med dig, smæk måsen i sædet og frem med en god bog. Hvis du skal imponere fortovsgængerne – eller bare dine venner – med noget nyt, så smut over og bliv inspireret af kultur- og kunstmagasinet Frieze’s læseliste.

Skærmbillede fra YouTube.

Dit sind er ikke din ven

The National er tilbage og denne gang i selskab med indie-darlingen Phoebe Bridgers. Lige til at gå på weekend på.

'Infernoet' af Giovanni da Modena, 1410

Hvordan kommer vi til Helvede?

Vejen derhen har aldrig været helt tydelig, selvom nogle nok gerne vil overbevise os om noget andet. Ideen om efterlivet, en af kristendommens bærende søjler, opstod først efter Jesus var død og borte. JSTOR Daily agerer Vergil og tager dig med ned i Helvedets historie.

Illustration: Midjourney og Føljeton

Søde løgne

Sukker gør dit barn mere hyper og nærmest ustyrligt. Det er lige så afhængighedsdannende som kokain og narko. Og så får det selvfølgelig dit blodsukker til at gå amok. Vi bliver fodret med fakta om sukker, og hvor dårligt det er for os. Men ofte så er videnskaben bag mere funderet i anekdoter og lidt mindre i omfattende studier. Journalist Michael Hobbes og forfatter og tykaktivist Aubrey Gordon gennemgår sagligt og sjovt de sukkersøde myter.

Illustration: Midjourney og Føljeton

En robot går ind på psykiatrisk afdeling

Eller det gør den ikke. Men det gør dens fætter AI måske. I håb om at aflaste den i forvejen tæt på udbrændte psykiatri er forskere verden over i gang med at udvikle en AI-model, der kan diagnosticere patienter. God idé? Både ja og nej. Videnskab.dk har en fakta-solid overflyvning af den teknologiske løsning på manglen af varme hænder og hoveder.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12