2. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

Varslings-sirene i Haslev. Onsdag 3. maj 2000 klokken 12.00 er det tid til at genopleve et velkendt hyleri, når Beredskabsstyrelsen iværksætter den årlige demonstration af deres varslings-sirener. i alt vil hylekoret bestå af 1077 sirener, der er placeret over hele Danmark på høje master og bygninger. (Foto: SØREN STEFFEN/SCANPIX NORDFOTO 2000)

Kære læser

Russerne, foråret og dagens Føljeton kommer med en lyd som skal være ens for alle

Hvis vi ellers når vores deadline, som vi plejer her på stedet, så sender vi dagens Føljeton ud med lidt ekstra pomp og pragt. Måske også med lidt ekstra nervøse trækninger, for præcis samtidig med at dagens nyhedsbrev lander i de digitale postkasser, gjalder landets 1.078 sirener nemlig med de tre lange hyl og tre […]

Læs mere

Døgneren

1

Løkkes tre nye ministre er valgt. Efter gårsdagens exit fra både Søren Pind (V) og Esben Lunde Larsen (V) har statsministeren haft travlt med at besætte de tomme pladser. Her til formiddag kunne han præsentere tre nye ministre: Jakob Ellemann-Jensen som miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (der træder til i stedet for Karen Ellemann) som minister for fiskeri og ligestilling samt nordisk samarbejde og endelig den store overraskelse – erhvervsmanden Tommy Ahlers som uddannelses- og forskningsminister.

3

Malaysias 92-årige tidligere toppolitiker vil vende tilbage. Hvis den aldrende Mahathir Mohamad, der sad på premierministerposten fra 1981 til 2003, vinder, bliver han den ældste leder i verden. I et interview med The Guardian udtaler han, at det er med ”stor modvilje”, at han genopstiller, men at han ser valget som en personlig sag, da han føler sig forrådt af landets nuværende premierminister, Najib Razak – en mand, som Mahathir Mohamad kalder korrupt.

4

Asien står for to tredjedele af verdens luftforureningsdødsfald. Asien er hjem for 60% af verdens befolkning, og verdensdelen er nærmest blevet synonym med mundbindet, der sidder stramt om mange munde i trafikken. Nye tal fra World Health Organization fastslår, at det er med god grund. Ud af verdens cirka 7 millioner årlige dødsfald, som skyldes luftforurening, finder over to tredjedele sted i Asien.

Nyhedsanalyse

Reality-politik: Disruption til indvortes brug

Regeringen svækkes samlet set af Løkkes ministerrokade, der først og fremmest udstiller, at politik i dag er blevet et professionelt karriereerhverv. Når mulighederne ikke længere findes attraktive, hopper selv de yngre og mest profilerede ministre videre til nye job. Samtidig kommer kendisser uden politisk erfaring ind fra højre: Søren Pinds afgang er derfor lige så markant som iværksætteren Tommy Ahlers ankomst.

Tommy Ahlers er formand for Iværksætterpanelet og serieiværksætter præsenterer snart anbefalingerne, der skal skubbe gang i dansk iværksætteri.

Af Lars Trier Mogensen
Hvad der ikke kan skabes af disruption udad, må vindes indad. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke haft held til at vende op og ned på samfundsøkonomien med sit Disruptionråd, hvor iværksætteren Tommy Ahlers er medlem. Til gengæld har en statsminister altid formelle beføjelser til at skabe en kortvarig forstyrrelse med en pludselig ministerrokade. […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Turkey's President Tayyip Erdogan attends Uzbekistan - Turkey Business Forum in Tashkent, Uzbekistan April 30, 2018. Picture taken April 30, 2018. Cem Oksuz/Turkish Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVE.?

Har Erdoğan forregnet sig?

‘Erdoğans brogede skare af modstandere har forenet sig for at slå ham’, er overskriften på denne analyse i Foreign Policy. I april forsøgte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, at tage oppositionen med bukserne nede, da han pludselig rykkede parlamentsvalget fra november 2019 til 24. juni i år. Men oppositionen har hurtigt fundet sammen og viser ”frisk energi og uventet strategisk tænkning,” og der er en lille sandsynlighed for, at præsidenten kan miste sin akkumulerede magt på demokratisk vis, mens tid er. ”Bring it on,” siger talspersonen for det Republikanske Folkeparti (CHP) i hvert fald.

TOPSHOT - A bee collects pollen from a cherry tree standing in bloom on April 19, 2018 in Markendorf, Frankfurt an der Oder, eastern Germany. / AFP PHOTO / dpa / Patrick Pleul / Germany OUT

Nedtur følger optur for de vilde danske bier

I vores introtekst lørdag morgen glædede vi os over, at et flertal af EU’s medlemslande på store bededag havde stemt for en stramning af forbuddet mod sprøjtegifte fra pesticidgruppen neonikotinoider, som er til stor skade for verdens honningbier og de vigtige vilde bier. Hvad vi ikke fik nævnt var, at den danske regering i selskab med Rumænien, Ungarn og Tjekkiet stemte imod stramningen. Men det er tilsyneladende også ligegyldigt, for ifølge fagbladet Ingeniøren har Miljøstyrelsen løbende givet dispensation til brugen af sprøjtegiftene, og den praksis har de ikke tænkt sig at lave om på, og så er vi jo lige vidt.

Michael Avenatti, Stormy Daniels' attorney, left, watches as Michael Cohen, center, President Donald Trump's personal attorney, leaves federal court in New York, Thursday, April 26, 2018. President Donald Trump said that Cohen, his personal attorney, represented him "with this crazy Stormy Daniels deal, " after previously denying any knowledge of a payment Cohen made to the porn actress who alleges an affair with Trump. (AP Photo/Mary Altaffer)

Michael Cohens klienter var ikke Guds bedste børn

Det er jo frygteligt – hvis man er en lyssky adjudanttype, og den person, man er håndlanger for, stiger helt til tops og bliver amerikansk præsident, så kan man ikke rigtig undgå at komme i søgelyset. Rolling Stone Magazine har set nærmere på Donald Trumps personlige advokat og ‘fikser’, Michael Cohen, og kan fortælle, at han tidligere servicerede klienter, som lavede forsikringssvindel for millioner ved at fingere bilulykker. Hvis man selv ikke er helt fin i kanten, lyder det måske ikke af alverden, men tjek eventuelt artiklen alligevel.

Anmelderen som klovn

Politikens litteraturanmelder Mikkel Krause Frantzen er ikke alene arrogant, uklar, jeg-svag og ubehagelig, han er også en elendig anmelder og skribent. Det tillader vi os at skrive uden at kende manden og uden at have været anmeldt af ham, men efter at have læst hans tåbelige, nedladende anmeldelse af en håbefuld debutant (som vi heller ikke kender), der er kommet for skade at skrive en bog, som han med garanti både er stolt af og nervøs for at udgive. Krause Frantzen burde skamme sig, for der er ingen grund i verden til at udøve så overlegen en magt over for en debutant. Slet ikke når man selv laver mindst fem sproglige fejl i sin egen tekst (find selv flere). Vi har ikke læst debutantens bog, men Ekstra Bladet kalder den ”morsom og intelligent” og forfatteren for et ”stort sprogligt talent”. Bliv ved med at skrive, hr. debutant – vi andre skal bare købe  bogen.

Vammens festivalguide 2018

Vi ved ærlig talt ikke, hvad magasinet Blazar er, men vi kender Morten Vammen, der ligesom nogle af os er ved at komme lidt op i årene, men han er altså ret ofte en sjov party-till-it-hurts-skribent. Blandt andet i denne personlige guide til sæsonens bedste festivaler, som han selv inddeler sådan her:

”Jeg orker ikke flanere rundt på en eller anden logorøvballefestival med forældrenes kiksede venner og høre lighter-sponsor-rock med varm fadøl ned ad benet, mens jeg bliver netværket ned af de samme lamme mennesker, som står i Vegas foyer. Orker heller ikke noget skilsmisse-chillout-gourmet-fis for folk i firhjulstrækkere. Det er passé, over and out. Drop vanerne, og gem de varme lande til efteråret, find de krydrede semi-niche-festivals, mød nye anderledes venner, der ikke kommer på din fredagsbar eller lokale klub.”

Et sidste ord

Vi ved ikke, om du tog dig tid til at se komikeren Michelle Wolfs 19 minutter lange tale ved den store årlige korrespondent-middag i Det Hvide Hus. Men hendes kollega, superstjernen David Chapelle, roser hende her, og siger det, som det er: Selvfølgelig kunne hun fornærme Trump og hans proselytter, ”’cause they offend people all the time.”

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12