26. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Harry Potter, paven og Paul McCartney til kamp mod mørkets kræfter

Det ville nok være historieløst at kalde den tid, vi lever i, for protestdemonstrationernes tidsalder, men man kan godt sidde tilbage med den følelse efter weekendens folkelige manifestationer rundt om i verden. Fredag var tusindvis af demonstranter på gaden foran parlamentet i Warszawa for at protestere mod Polens autokratiske regerings planer om at stramme landets […]

Læs mere

Døgneren

1

Puigdemont anholdt i Tyskland. Den catalanske seperatisleder blev i går anholdt af tysk politi tæt på grænsen mellem Danmark og Tyskland som følge af en spansk udstedt arrestordre. Charles Puigdemont vil senere i dag blive stillet for en tysk dommer. Arrestationen har ført til optøjer i Cataloniens hovedstad Barcelona.

2

Valg i Egypten. Det egyptiske valg indledes i dag og slutter onsdag, men der er meget lidt tvivl om resultatet: Den siddende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, får fire år mere. Landets ledelse har forhindret alle seriøse modkandidater i at stille op, og den eneste modstander på stemmesedlen er en ukendt Sisi-støtte. Det har fået de egyptiske myndigheder til at frygte lav valgdeltagelse.

3

Slagelse-politikere kan have brudt loven. Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) og viceborgmester Villum Christensen (LA) har haft kontakt til en nu afskediget embedsmand, der forsøgte at få to direktører i kommunen til at opsige deres stillinger. De har begge tidligere benægtet, at de har haft kontakt. Embedsmandens handlinger er blevet karakteriseret som et ”kupforsøg”, og nu tyder det altså på, at de to højtstående politikere var indblandet, hvilket muligvis er et brud på styrelsesloven.

4

Fransk præsident mødes med dansk imam. Den danske imam Sherin Khankan skal til morgenkaffe i Elyséepalæet med præsident Emmanuel Macron. Macron har inviteret Khankan, der er Skandinaviens første kvindelige imam, til en snak om religion og politik. Blandt andet skal hun fortælle om ”islamisk feminisme”.

Nyhedsanalysen

Du bliver stresset af at være arbejdsløs

Halvdelen af alle arbejdsløse danskere lever med stress. I forhold til folk i arbejde bliver over dobbelt så mange ledige ramt af folkesygdommen. I mange tilfælde bunder stressfaktoren i, at man som borger uden for arbejdsmarkedet bliver presset af systemet, som stiller krav, der kan synes helt umulige at opfylde. Stress bremser folks potentiale og kan udløse andre psykiatriske lidelser, der blot fastholder folk i systemets tvinge. Men hvordan knækkes kurven? I en række artikler vil Føljeton dykke ned i forskellige menneskers historier for at undersøge, hvad den systembetingede stress kommer af, og hvordan den viser sig.

Illustration: Sille Kirketerp Berthelsen

Af Amalie Schroll Munk
Stress er en folkesygdom. Det er en belastningstilstand, der tærer på både psyke og fysik, men selv om mange forbinder stress med en tæt pakket mødekalender, hvor travle karrieremennesker flyver og farer rundt, indtil kroppen til sidst siger stop, så er det i virkeligheden dem, der står uden for arbejdsmarkedet, som er hårdest ramt. Hver […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Confiscated sharing bicycles of different brands are seen at a parking lot of Huangpu District Vehicle Management Company in Shanghai, China, March 1, 2017. REUTERS/Stringer THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA - RC1B741194C0. (Foto: China Stringer Network/Scanpix 2017)

Kinas alt, alt for mange cykler

I de store kinesiske byer er der delecykler, men pludselig var udbuddet større end efterspørgslen – langt større. Og når der er for mange af noget i Kina, så er der virkelig for mange. Her er der samlet 30 farverige fotos. Det er for meget; men det ser flot ud. (Foto: Ritzau Scanpix/Reuters)

Carsten Jensen: De offentlige ansatte er en velsignelse

Som det vil være vores abonnenter bekendt, har vi jo en svaghed for forfatteren Carsten Jensen – ja, for pokker, dén Carsten Jensen. Her huserer han i Århus Stiftstidendes debatspalter med en ode til landets offentlige ansatte. ”I efteråret blev jeg en sen nat hasteindlagt, og det kunne være endt helt galt. Det gjorde det ikke, takket være et personale, for hvem intet var træt rutine. De lyste af omsorg og omhu, og jeg følte mig tryg i deres kyndige hænder,” skriver han. ”Jeg ved godt, at der findes en lille flok DJØF’ere, som er svært gode til at bevilge sig selv højere lønninger og ydermere er en plage for deres omgivelser. Men det gælder ikke det store flertal af offentligt ansatte, heriblandt ikke mindst skolelærere og sygeplejersker, der snart bliver lockoutede. De er ingen plage. De er tværtimod en velsignelse. Og hvis vi skal føle noget for deres indsats er det taknemmelighed og ikke skadefryd, hvis de trynes af en asocial regering i en tvivlsom trækprocents navn.” (Foto for Føljeton: Janus Engel)

Hvad kvinden sagde. That woman ms. Daniels

I går aftes viste tv-programmet 60 Minutes det interview, som USA har ventet på i dagevis. Interviewet med pornostjernen Stormy Daniels, som mener, hun har haft en affære med Donald Trump. I interviewet fortæller hun, at hun blev truet af en mand på en parkeringsplads i Las Vegas i 2011, da hun forsøgte at sælge sin historie om en affære med Donald Trump. The New Yorker har den bedste analyse, men hvis dit modersmål er dansk, og det bekommer dig bedst, så læs DR’s,  den er heller ikke ueffen.

Det er Morten Piil, der er død

Det er ikke nogen hemmelighed, at størstedelen af Føljetons redaktion har trådt deres journalistiske barnesko på Dagbladet Information, og således står vi i gæld til en række af bladets store skribenter gennem tiden. En af de største både, professionelt og menneskeligt, er filmanmelder Morten Piil, og det er trist at meddele, at han døde i slutningen af sidste uge, 75 år gammel. Hans protegé, filmanmelderen Christian Monggaard, har skrevet en rørende nekrolog over denne på alle måder fine mand.  ”I forordet til den samling af egne tekster, Film på hjernen, som Morten fik udgivet på Informations Forlag i 2003, da han blev 60, skrev Klaus Rifbjerg, at Morten var at finde mellem den håndfuld af filmkritikere i Danmark, som virkelig betød noget. Morten var for beskeden til selv at sige den slags, men Rifbjerg havde ret: Gennem en menneskealder var han en af de bedste og skarpeste filmkritikere herhjemme, og han var samtidig en af dem, der elskede film højest og bedst forstod at udtrykke den kærlighed.”

+ Og så har Ekkos chefredaktør Claus Christensen også skrevet en fin nekrolog, hvor han uden tøven kalder Morten Piil for Danmarks største anmelder.

Naturmøde med Jonny Hefty og Morten DD

Ja, vi vidste det ærlig talt ikke, men ligesom der findes et Kulturmøde på Mors og et Folkemøde på Bornholm, findes der et Naturmøde i Hirtshals. Det er først i slutningen af maj, men allerede i aften i Aalborg kan man møde et par af årets deltagere til NaturNight med Jonny Heftig, Sebastian Klein og naturvejleder og museumsinspektør Morten DD. Hvis du ikke lige kender Morten DD, så følg ham på Twitter og hold et godt øje med ham – han er en sand velsignelse for naturformidlingen. Sebastian Klein kender du, men hvis du ikke kender Jonny Hefty, er der noget galt. Ja, eller også har du aldrig været i Aalborg. Ses vi til Naturmødet 2018?

Et sidste ord

Okay, en computernørd finder et gammelt VHS-bånd i en genbrugsbutik, hvorpå der står ‘A surprise!’ Han tjekke det. Men hvad kan overraskelsen være? Hint: Det er noget med en, der aldrig vil opgive dig, får dig til at græde, lyve for dig og såre dig.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12