28. november 2015

Næste udgave 03:20:08

Ministerrokade - den nye trekløverregering under statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenteres på Amalienborg Slotsplads mandag d.28. november 2016. Ny udenrigsminister Anders Samuelsen (im). (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016)

Kære læser

Dis-rup-tion-råd

Ser du fjernsyn midt på dagen? Klokken 11.10 præsenterede statsminister Lars Løkke (V) ministrene i sin nye regering (”det er en stærk regering, det er også et stærkt hold”), som han med det yderste af neglene fik trukket hjem i sidste uge. Der var ingen overraskelser imellem, for hver eneste  nye ministerpost var blevet lækket løbende, siden Løkke i går […]

Læs mere

Det du bør vide i dag

1

Danmark har fået ny regering, men ingen store overraskelser. Søren Pape Poulsen (K) får Justitsministeriet, Anders Samuelsen (LA) får Udenrigsministeriet, og Kristian Jensen rykker videre til Finansministeriet. Ellen Trane Nørby (V) overtager Sundhedsministeriet fra Sophie Løhde (V), som til gengæld bliver minister for offentlig innovation. Og Bertel Haarder, der ellers lige var blevet færdig med sin Danmarkskanon, må overlade kulturministerposten til Mette Bock (LA), som allerhelst vil stoppe med at betale penge for kultur. Det nye hold er uden større diskussion blevet døbt ”Trekløverregeringen”, mest fordi der er tre partier i den. Men Pia Olsen Dyhr (SF) fnyser ad den slags konformitet og døber dem ”nutidens Dalton-brødre”, hvilket ret beset både kunne være et kompliment og en kritik, hvis hun tænker på Lucky Luke. Se flere reaktioner fra oppositionen her.

2

Syrisk militær tvinger oprørere tilbage i Aleppo. Oprørsgrupper har siddet på det østlige Aleppo længe, men nu har syriske tropper angrebet området og presset sig ind som en kile mellem oprørerne. ”I går var den værste dag, vi har set, siden krigen brød ud. Mere end 1.500 familier er flygtet til byens vestlige del, som kontrolleres af regimet. Bombardementet er skrækindjagende,” siger Ibrahim Abu Leith, talsperson for De hvide hjelme i Aleppo.

3

François Fillon vinder primærvalg i Frankrig og kan meget vel blive landets næste præsident. Den tidligere premierminister fik 66,5 procent af stemmerne og slog dermed konkurrenten Alain Juppé af pinden som republikanernes præsidentkandidat. Republikanerne står til at vinde ved valget i foråret, hvis altså ikke Marine Le Pen fra den yderste højrefløj laver en Trump. Fillon går til valg på enorme nedskæringer i det offentlige, blandt andet vil han nedlægge 500.000 stillinger.

4

Politiet skyder på demonstranter med gummikugler og arresterer journalister ved Standing Rock i USA. Demonstrationerne mod den miljøskadelige olieledning, som skal gå gennem et område beboet af indianerstammen Standing Rock Sioux, er blevet voldelige. Demonstranterne har opstillet barikader og angriber politiet med molotovcocktails, og politiet svarer igen med peberspray, gummikugler og vandkanoner med iskold vand. Flere demonstranter er blevet alvorligt såret, og hundredvis er arresteret. Heriblandt også journalister, som dækker sammenstødet.

5

Marokkos stats-tv viser, hvordan kvinder kan dække sår og blå mærker med makeup. Det daglige program Sabahiyat på den statslige tv-kanal Channel 2M havde for nylig et par nyttige skønhedstips til kvinder. En smilende makeupartist viste, hvordan man nemt og effektivt kan fjerne spor fra vold i hjemmet. Modellens blå mærker var vist nok fingerede til lejligheden. Programmet blev vist to dage før den internationale dag for bekæmpelse af vold mod kvinder. Hundredevis af marokkanske kvinder skrev under på at boykotte Channel 2M, og nu er klippet forsvundet fra kanalens hjemmeside.

Nyhedsanalysen

Norbert Hofer: Den østrigske pistol (1:5)

Moderne politik handler om at finde enkle og letfattelige symboler, som vælgerne hurtigt kan afkode: Den højrenationale præsidentkandidat i Østrig, Norbert Hofer, har fundet et særligt slagkraftigt symbol: Glock’en.

Af Lars Trier Mogensen
Lyder mottoet ”Österreich zuerst” bekendt? Østrig først! Så enkelt lyder valgsloganet fra Die Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, som står til at vinde præsidentvalget i Østrig på søndag: Den 54-årige ingeniør Norbert Hofer vil med stor sandsynlighed blive den første statsleder fra et højrenationalt parti i Vesteuropa i årtier. Om seks dage. Og han har mere […]
Læs mere

Det bedste vi har læst

Josefine og ordene

I fredags slap man sgu 16 vildheste løs i Mols Bjerge, og næsten samtidig udkom egnsungen med endnu en anmelderskamrost roman. New Forrest hedder den og i det befriende lavteknologiske ‘bogprogram’, som forlaget Gladiator selv producerer, fortæller hun Hans Otto Jørgensen om bogens temaer og spor. Det er dragende, og vi går i gang med bogen som det første, når dette nyhedsbrev er sendt ud. Og så er der altså bare noget over, at en af Danmarks mest legendariske forfattere bare sidder der i en alt for ung læderjakke og med det vildeste Lars Trier Mogensen-hår og siger ”velkommen i studiet” i et program, som er optaget med en iPhone i mandens dagligstue. Den moderne verden er altså også superfed.

June 14, 2013 "The President called me over to pose for a photo with a young boy who had fallen asleep during the Father's Day ice cream social in the State Dining Room of the White House." (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Obama som komiker

Der er mange grunde til at savne . Blandt andet at han blot og bart virker som en super god og super sjov fyr. Læs dette glimrende portræt af præsidenten (det er han altså stadigvæk) som komiker, eller nyd White House photographer Pete Souzas udvalgte billeder af ham.

Republican president-elect Donald Trump's Trump Tower is seen in the Manhattan borough of New York, U.S., November 27, 2016. REUTERS/Darren Ornitz

Trumps rige venner

Trump er rig, og Trump har rige venner. Quartz har fundet 10 lande, som næsten, men også kun næsten, er lige så rige som Trumps potentielle ministerkabinet.

Det bedste vi har set og hørt

Det bedste vi har hørt

Nogle siger, at kunsten har det bedst i modvind, og modvind er præcis det amerikanske kunstnere over en bred kam oplever efter valget af Trump som Commander in Chief. Den altid velklædte og den kreative klasses gode smag John Father Misty har allerede svaret igen med en fin lille sang, der synes at sige ‘op med næbet – det skal nok gå det hele’. Fin er den i hvert fald. Og så er han sådan en flot fyr.

det bedste vi har set

Nuvel, der var jo ikke meget at se med det John Father Misty-nummer, men så se denne vanvittige video med OK Go, der muligvis lader Mr. Misty en hel del tilbage musisk, men til gengæld henter det ind ved en imponerende hittepåsomhed.

Og et sidste ord

Føj for helvede

Det kan nogle gange være svært at skulle forklare, hvem man er, og finde nogen eller noget, der definerer en. Er man klassens frække dreng eller den lille pige med svovlstikkerne? Er man Rudy Völler eller mere en solid Klaus Augenthaler? Vi har fundet os selv i dette lille klip med Caroline Flemming. Hold øje med den ældre herre med charmekluden, der prøvesmager en drink – det er sådan, Føljeton gerne vil være i mediehavet.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12