30. april 2018

Næste udgave 03:20:08

DTU Veterinærinstitut i København har modtaget en ulv, der er blevet skudt ved Ulfborg. Mariann Chriél, seniorforsker DTU (tv) undersøger ulven tirsdag den 17. april 2018. Foreløbig undersøgelse viser, at ulv blev dræbt af skud fra en riffel. En 66-årig mand er fortsat sigtet. Det skriver Ritzau, onsdag den 18. april 2018.. (Foto: TYCHO GREGERS/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Stilistisk tarveligt

Har du hørt om den franske maler Étienne Terrus (1857-1922)? Nej, vi kendte ham heller ikke særlig godt, men i landsbyen Elne nær Perpignan i det sydøstlige Frankrig er han åbenbart en stor kanon – så stor, at de har deres helt eget Étienne Terrus-museum (han var en af de lokale). I forbindelse med en […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Skeptikere melder sig efter overenskomster. Lørdag blev der indgået en aftale mellem den statslige arbejdsgiver og fagforbundene, og dermed er der faldet overenskomstaftaler på plads på samtlige områder. Der er dog skeptikere på begge side af bordet. Lærerne ærgrer sig over, at de ikke fik en egentlig aftale om deres arbejdstid, mens Dansk Arbejdsgiverforening mener, at aftalen er for dyrekøbt. Fagforbundene kan stadig nå at nedstemme aftalerne.

2

USA, Frankrig og Storbritannien går sammen om Iran. Efter at USA’s præsident Trump har truet med at trække sig fra den internationale atomaftale med Iran, går præsident Macron, kansler Merkel og premierminister May nu sammen: De mener, at aftalen er den bedste løsning. Atomaftalen blev indgået under Obamas regering og indebar blandt andet, at Iran skulle afvikle sit atomprogram.

4

Socialt udsatte kvinder testes sjældnere for livmoderhalskræft. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Det drejer sig om kvinder med en kort uddannelse, migranter fra ikke-vestlige lande og kvinder med visse svære psykiske sygdomme. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ønsker en styrket indsats på området.

5

Migrantkaravane har nået grænsen til USA. Karavanen består af 3-400 personer fra primært Honduras, Guatemala og El Salvador. De har rejst op gennem Sydamerika med mål om asyl i USA på grund af vold og kriminalitet i deres hjemlande. Trump har tidligere tweetet, at han ikke ønsker at lukke migranterne ind i USA.

Kulturanalyse

Y’all niggas can’t fuck with me: En filosofisk afsøgning af Kanye Wests Twitter-feed

Efter en lang tørke er den amerikanske rapper Kanye West tilbage på Twitter. Adskillige gange om dagen skriver han kryptiske beskeder, der synes at have et filosofisk skær over sig. Læg dertil, at han i sidste uge udtalte sig positivt om præsident Donald Trump. Men hvor kvikke er Kanye Wests udgydelser? Andreas Terp har taget Kirkergaard, Rousseau og Foucault i hånden for at gennemgå Kanyes Twitter-feed med de briller.

Af Andreas T. Kønig
”I am a God”. Igen og igen bliver sætningen gentaget, så den til sidst virker næsten hypnotiserende og magisk tiltrækkende. ”I am a God.”. ”I am a God.” Messeriet kommer fra Kanye Wests mund, og det er på nummeret med det oplagte navn ‘I am a God’, at han bedyrer sin overjordiske natur. Folk med […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Comedian Michelle Wolf is seen at the White House Correspondents' Association dinner in Washington, U.S., April 28, 2018. REUTERS/Aaron P. Bernstein

Nu kender alle Michelle Wolf

Foreningen af korrespondenter i Det Hvide Hus havde lørdag aften sin årlige middag, hvor det er kutyme, at en rigtig jokester, typisk en komiker, roaster pressen, den siddende præsident, og hvem der ellers kunne trænge til det. I år var valget faldet på Michelle Wolf, som blandt andet lever af at skrive jokes for tv-værten Trevor Noah i The Daily Show. Wolf holdt sig ikke tilbage og stjal  billedet med sin 19 minutter lange tale, hvor hun langede hårdt og ubønhørligt ud efter alle – også Trumps talskvinde, Sarah Huckabee Sanders, som fik et hak i tuden for sin lemfældige omgang med fakta. Trump var ikke til stede, men skrev på Twitter, at talen faldt til jorden. Det gjorde den muligvis i lokalet, men det sagde man også om Stephen Colberts skånselsløse tale under George W. Bush i 2006. Her er en lille artikel fra The Daily Beast, der samler op på polemikken omkring Michelle Wolfs tale. (Og her er komikeren Don Rickles’ legendariske roast af Ronald Reagan under middagen i 1985, som Rickles selv har kaldt sit livs højdepunkt.)

Den udmærkede journalist Maggie Haberman, der skriver voldsomt meget om Trump for The New York Times, tog bagefter på Twitter afstand fra Wolf, fordi hun mente, at Wolf havde gjort grin med Sarah Sanders’ udseende. Efter at iagttagere (og Wolf selv) afviste, at det forholdt sig sådan, holdt hun (Haberman) stædigt fast. Som en skriver på denne Twitter-tråd, så har Haberman, som har tæt på en million følgere på Twitter, fejlet på journalisten vigtigste etos: don’t become the story.

(ARKIV) Mette Gjerskov i Folketinget. Debat om ændring af udlændingeloven i Folketingssalen den 26. januar 2016. Mette Gjerskov er ikke længere udviklingsordfører for Socialdemokratiet. Det skriver hun på Twitter tirsdag den 24. april 2018.. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Samvittighedsfangen Mette Gjerskov

I et debatindlæg i Århus Stiftstidende anbefaler Carsten Jensen (ja, dén Carsten Jensen) rigtige socialdemokrater at gøre det eneste rigtige og melde sig ud af Socialdemokratiet. Tidligere minister Mette Gjerskov (S) har nemlig fået frataget sine ordførerskaber af partitoppen (formand Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen), fordi hun har ladet hånt om partilinjen og stemt imod både smykkeloven og burkaforbuddet. Jensen kalder hende en samvittighedsfange: ”En samvittighedsfange er en person, der sidder uskyldigt fængslet på grund af sin tro, eller overbevisninger, sådan som det skete i de kommunistiske diktaturer, når nogen vovede at tænke selvstændigt på tværs af partilinjen. I Grundloven står der det modsatte, at Folketingets medlemmer skal stemme i overensstemmelse med deres egen samvittighed. Hvis de føler, at deres parti er på gale veje, må de sige fra. Det er meningen med vores demokrati.”

Knud Romer

Konsulentvældet er over os

Filosoffen Anders Fogh Jensen og antropologen Dennis Nørmark har netop udsendt bogen Pseudoarbejde, som dykker ned i det monumentale ingenting, som hver dag udføres af først og fremmest konsulenter, marketingfolk, kommunikationsfolk, terapeuter og en hel del kontorfolk. Forleden gæstede de to forfatteren Knud Romers radioprogram RomerRiget, hvor de talte om noget, som ligger værten meget på sinde: konsulentvældet. Om ikke andet kan du lytte til de første fem minutter, hvor Romer harcelerer solo og kommer helt op i det røde felt.

0rdets 3nde1igt

Føljetons vidunderlige logo er skabt af den fremragende designer Tobias Røder. I journalisternes fagblad Journalisten spørger han i en fin lille tekst, om der er en tendens i tiden til at ”overfiske alfabetet” og presse typografien til bristepunktet. Han vender og drejer i hvert fald selv alfabetet efter forgodtbefindende. Tjek også hans portefølje, der rummer alt fra Lars von Trier til Circle K: Vi er i hvert fald fans.

Endnu et liv er forbi

Det er sjældent, vi ikke bliver en lille smule rørt af Informations ugentlige nekrolog, ‘Et liv er forbi’. Måske er det vores egen dødelighed, vi spejler os i, måske er det meningsløsheden, måske er det alt det fine, mennesker gør for hinanden gennem et helt liv, måske er det kærligheden, eller måske er det bare den gode historie. Også denne weekend går den lige i hjertekulen. Åh Finn Narp, dit livsstykke. Du var helt sikkert alt for meget, men nu er du savnet.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12