4. april 2018

Næste udgave 03:20:08

Seagulls scavenge for fish off the coast of Whitby, seen from aboard the Whitby Rose in the North Sea, northern England February 28, 2013. Whitby, once a busy fishing port, is now a shadow of its former self. Only 200 people are now employed in fishing, and the fleet is down to just a few boats. Global warming has expanded fish habitats northwards, with fish stocks sometimes disappearing for weeks on end. Boats return from sea with largely empty nets, and the atmosphere is sour. Often schools of fish then reappear unpredictably, resulting in bumper catches and causing much jubilation - but then E.U. quotas kick in and force fishermen to dump excess catch in the sea to avoid hefty E.U. fines. Picture taken February 28, 2013. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT BUSINESS EMPLOYMENT ANIMALS MARITIME FOOD) ATTENTION EDITORS: PICTURE 2 OF 30 FOR PACKAGE 'LAST OF THE TRAWLERMEN' SEARCH 'TRAWLERMEN DYLAN' FOR ALL IMAGES

Kære læser

Havmåger og fiskekvoter

”Før var det dumme ovre, nu ‘det overalt” Marie Key på albummet Giganter (2018)   I 2001 indlogerede en forretningsrejsende ved navn Nick Burchill sig på et hotel i den canadiske by Victoria i provinsen British Columbia. Byen – og hotellet – ligger ud til havet nogle hundrede kilometer nordvest for Seattle ved den amerikanske […]

Læs mere

Døgneren

2

Retssagen om OW Bunker begynder i dag. Klokken 9.00 her til morgen indledte Retten i Aalborg første del af retsopgøret efter OW Bunkers konkurs i 2014. Krakket skete blot syv måneder efter at aktieselskabet, der handlede med brændstof, var blevet noteret på Københavns Fondsbørs. Det er en af Danmarks største erhvervsskandaler.

3

Købmandskæde klar til at bekæmpelse af tobaksforbrug i Danmark. De Samvirkende Købmænd, der omfatter Rema 1000, 7-Eleven og Meny, foreslår at hæve prisen på tobak, skjule cigaretter under disken og give bøder til unge, der trodser forbuddet – alt sammen for at få en røgfri generation i 2030. Købmandskæden offentliggør udspillet onsdag, skriver Altinget.

4

40 lande og organisationer donerer 12 milliarder kroner til Yemen. Pengene skal gå til humanitær bistand i landet, som er ramt af en voldsom væbnet konflikt på fjerde år. Der blev givet tilsagn om pengene ved en konference i Génève tirsdag med deltagelse af FN’s generalsekretær António Guterres.

5

Nordkorea undskylder for at have afvist Sydkoreas presse ved K-pop-koncert. Som led i tilnærmelserne mellem de to lande gav sydkoreanske K-pop-musikere søndag koncert i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang foran nogle hundreder publikummere, herunder Nordkoreas leder Kim Jong-un. Men det tilrejsende pressekorps sydfra blev afvist, og det fik Kim Yong-chol, en nordkoreansk general og tidligere spionchef, til at tage hen til deres hotel og undskylde bagefter, forlyder det fra det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. Helt atypisk for Nordkorea.

Nyhedsanalyse

Toldkrigen mellem Kina og USA er en realitet: Her er grundstenene, der er til at forstå

I går frigav Det Hvide Hus en liste på omkring 1300 kinesiske varer, der fremover skal pålægges en told på 25 procent og i dag svarede kineserne så igen: Øjeblikkelig told på 106 produkter fra USA, oplyser det kinesiske finansministerium til Reuters. Dermed er den toldkrig, der gensidigt er blevet truet med en realitet. Her er grundstenene til at forstå siuationen

(ARKIV) This file picture taken on November 9, 2017 shows US President Donald Trump (L) and China's President Xi Jinping leaving a business leaders event at the Great Hall of the People in Beijing. USA har sendt Kina en liste over skridt, amerikanerne vil have kineserne til at tage for at undgå handelskrig. Der er tegn på, at Kina vil imødekomme USA. Det skriver Ritzau, mandag den 26. marts 2018.. (Foto: NICOLAS ASFOURI/Ritzau Scanpix)

Af Lasse Lavrsen
Hvad har USA gjort Siden sin valgkamp har Trump talt om tabte arbejdspladser til den kinesiske stålindustri på baggrund af det gigantiske handelsunderskud, amerikanerne har skabt over for Kina. USA havde sidste år et underskud i samhandlen med Kina på 2.269 mia. kr., hvilket altså svarer nogenlunde til den samlede produktion i den danske økonomi […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Krigen, der aldrig stopper

Krigen, der aldrig stopper

Den humanitære katastrofe er fordoblet siden sidste år. Mere end 13 millioner mennesker i Den Demokratiske Republik Congo har desperat brug for nødhjælp, og næsten otte millioner congolesere mangler basale fødevarer. Ifølge FN forværres en allerede kritisk situation måned for måned. Men opmærksomheden er vendt andre steder – fra vestlige medier. Geografisk mere overskuelige og forsimplede religiøse konflikter i andre brændpunkter er lettere at beskrive. Men så meget desto vigtigere er journalisten Jason Burkes reportage fra det enorme land i midten af Afrika. Lige nu sker nogle af de største tragedier ikke længere på Middelhavet, men på flugten over Lake Albert – væk fra Congo med liv og lemmer på spil.

Oprøret ulmer hos sosserne

Oprøret ulmer hos sosserne

Officielt har Socialdemokratiet ikke lagt afstand til den sidste regeringsperiode. Den nye formand Mette Frederiksen har stort set valgt at videreføre linjen fra Corydon & co. Særligt her i forbindelse med den varslede storkonflikt, hvor S-topfolkene gør sig store anstrengelser for ikke at udtrykke solidaritet med de offentligt ansatte. Til gengæld ulmer vreden lidt længere nede i geledderne. Folketingskandidat for Socialdemokratiet på Fyn, den tidligere DSU-formand Alexander Grandt Petersen har et skabt indlæg i Politiken, hvor han opfordrer til at lukke Moderniseringsstyrelsen og ”aflive Corydon-doktrinen”.

Den nyreligiøse ateisme

Den nyreligiøse ateisme

Gospel uden Gud: Mod nord har 90.000 nordmænd allerede fundet frelse uden om himmeriget – gennem det såkaldte Human-Etisk Forbund. Og de er bestemt ikke alene. Den voksende bevægelse af ikke-religiøse, der søger fællesskab omkring ceremonier, der til forveksling ligner religiøse ceremonier, spreder sig i disse år fra land til land. Magasinet Atlas har besøgt ‘Sunday Assembly’ i London, der beskriver sig selv som ”en sekulær menighed, der fejrer livet”. En påfaldende Jesus-lignende mand forklarer opstemt: ”De første skoler var religiøse indtil vi fandt ud af, at vi bare kunne have skoler og de første hospitaler var religiøse indtil vi fandt ud af, at vi bare kunne have hospitaler. Sådan er det også med menigheder”. Hele gudstjenesten kan tilsyneladende begynde forfra, nu bare uden forkyndelse og teologi. Læs og vurdér selv. For minder det ikke om demonstrationsoptog uden slagord? Eller fodboldkampe uden bolde? Hvorfor ikke bare lave noget helt andet end lige præcis gudstjenester?

Spiondrama i Bangkoks gyder

Spiondrama i Bangkoks gyder

Den 21-årige hviderusser Anastasia Vashukevich, også kendt som Nastya Rybka, kan være på vej til at skabe et storpolitisk drama – fra en fængselscelle i Thailand. Her hævder hun at gemme på sprængfarlige hemmeligheder, der må få enhver krimiforfatter til at overveje at dreje nøgle om. For virkelighedens mere og mere surrealistiske verden overgår hver dag fiktionen: Anastasia Vashukevich, der indtil for nylig arbejdede som både blogger og escortpige for russiske rigmænd, hævder, at hun har håndfaste beviser for, at Putin-regimet blandede sig i det amerikanske præsidentvalg. Og nu forsøger hun at afpresse sig til sikkerhed ved at tilbyde FBI dokumentation for, at Putin rent faktisk fik Trump valgt. Det er i sandhed en bizar historie, som New York Times ruller ud.

Den oplagte, men umulige karikatur

Den oplagte, men umulige karikatur

Han er en gave til alverdens karikaturtegnere. Ingen statsleder har nogensinde været så ømskindet selvoptaget og så storskrydende nærtagende – og er alene derfor et oplagt mål for bidende satire: 71-årige Donald John Trump har tilmed en orange, paryk-lignende hårpragt, et fedladent ansigt indsmurt i selvbruner og en chauvinistisk jargon, der provokerer alt og alle. Men alle disse fortræffeligheder til trods har det vist sig overraskende svært for netop karikaturtegnerne at finde ikoniske fællesnævnere. Det amerikanske magasin The Atlantic er gået på jagt efter stregen af Trump: Hvorfor er han så djævelsk svær at fange på papir?

Et sidste ord

Efter sølvpapirshattene, der tror på skøre konspirationsteorier, kommer nu en helt ny gruppe nørder, som umiddelbart virker mere harmløse, men til gengæld er endnu mere dedikerede – fra Japan, selvfølgelig: Mød sølvpapirskugle-bankerne

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12