4. august 2017

Næste udgave 03:20:08

Langfredag d. 14. april 2017- - H.K.H. Prins Henrik og Karin Salling overrækker præmien til vinderen af Prins Henriks Æresløb på Jysk Væddeløbsbane i Aarhus. H.K.H. Prins Henrik prøver travkusk Knud Mønsters tilsølede briller. Foto: Bo Amstrup / Scanpix 2017

Kære læser

Kongen længe leve

Gennem årene har det danske kongehus været leveringsdygtig i mange uforglemmelige citater. Det berømte ”Vi alene vide” tillægges for eksempel den enevældige kong Frederik 6. i forbindelse med hans modstand mod trykkefriheden i 1835. Og da en journalist fra ugebladet Se og Hør under indvielsen af et naturgenopretningsprojekt ved Tønder i 2004 spurgte prins Joachim, om det […]

Læs mere

Døgneren

2

‘Grand jury’ indkaldt i undersøgelse af Trump. Lederen af den igangværende undersøgelse af Trump-kampagnens ruslandsforbindelser, Robert Mueller, har indkaldt en ‘grand jury’, der skal indsamle bevismateriale. Juryen kan tvinge personer til at afgive vidneforklaring eller videregive dokumentation, og den kan derefter tage stilling til, om der skal rejses tiltale på baggrund af beviserne.

3

Stadig få kvindelige direktørerSelvom 2017 stod til at blive et ekstra godt år for ligestillingen i erhvervslivet, er antallet af kvinder med direktørposter stadig lavt. Ved årets start stod der ellers en kvinde i spidsen for mere end fem procent af de store amerikanske virksomheder, hvilket er rekord på området. Men med nylige opsigelser fra to amerikanske bossladies er andelen ikke længere på den gode side af fem procent. Ud af de 500 virksomheder på aktieindekset Standard and Poor’s har 25 en kvinde i direktørstolen.

5

Flere fortrydelsespiller og kønssygdomme. Der sælges fortrydelsespiller i massevis, og ifølge Danmarks Apotekerforening stiger salget af den nødpræventive hormonpille stødt. Samtidig er både klamydiatal og gonorrératen steget. Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget, for projektleder i Sex og Samfund Jeppe Hald fortæller, at der sideløbende med stigningen er sket et fald i både teenagegraviditeter og aborter.

Nyhedsanalysen

De cykler i den forkerte side af vejen

Tilbage i maj bragte vi en serie om lukningen af Danmarks ældste asylcenter, Kongelunden på Amager. Nu er beboerne flyttet fra storbyen til en lille landsby i Midtjylland. Når man bevæger sig rundt i Thyregod, er der især én ting, der går igen, når lokalbefolkningen skal fortælle, hvordan de oplever asylansøgerne i bybilledet: De cykler i den forkerte side af vejen og fylder meget, når de går rundt i flok. Antropolog Birgitte Romme Larsen forklarer i dag, hvorfor der lige netop lægges vægt på det.

Af Renna Rose Agger
Hvis man gerne vil i kontakt med lokale i Thyregod, er Brugsen et godt sted at starte. Den er byens største butik, har tilknyttet benzintank, og det forlyder, at den fungerer som samlingspunkt for byens borgere. ”Det er her, man hilser på hinanden og lige hører, hvordan det går,” som Bende Børresen, der har boet […]
Læs mere

Sommer-Feuilleton

Vilhelm Wiehe

Den danske teaterskuespiller Vilhelm Wiehe er død. Herman Bang skriver fint og indfølende, og vi må indrømme, at ikke bare fotografiet af Vilhelm Wiehe, men også personkarakteristikken får os til at tænke lidt på Thomas Helmig: ”Hvad Wiehe var, var Romantikens Ideal af en Mand,” skriver Herman for eksempel og fortsætter: ”I Kvindernes Drømme var det en saadan Skikkelse, der bøiede sig for dem og kyssede deres Hænder og lagde sig saa ydmyg ved deres Fod.” Ja, selv beskrivelsen af stemmen lyder lidt bekendt: ”Og denne Stemme kunde Ulykkerne tilsløre, ikke ødelægge. Denne brudte Røsts Tungsindighed eiede en Klang, der fik os til at skælve.” Wiehe er død, men Thomas Helmig har vi da gudskelov endnu…

 

 

Det bedste vi har set

Lørdag d. 18. august 2012 markeres afslutningen på Copenhagen Pride Week 2012 med den traditionelle Pride Parade. Formålet med Pride-ugen og paraden er at være med til at skabe ligestilling for homo-, biseksuelle og transkønnede. Parade i forbindelse med Copenhagen Pride. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)

Er det bare en joke?

Er det bare en joke?

Danmarks Radio ruller baglæns i disse år. Anført af über-bureaukraten Maria Rørbye Rønn bliver den gamle statsradiofoni gradvist mere og mere ligegyldig i danskernes hverdag. Man har derfor lov til at håbe: For måske er det bare en skør happening, et spektakulært mediestunt, når DR’s såkaldte ‘etikchef’, Inger Bach, henstiller til, at DR-ansatte ikke bør skilte med deres homoseksualitet ved at deltage i Copenhagen Pride på en måde, så de kan identificeres som DR-ansatte: ”Af hensyn til uafhængigheden er det min anbefaling, at DR-ansatte, der deltager i Priden, er med som privatpersoner – ikke som repræsentanter for DR,” udtaler ‘etikchefen’ til Journalisten. Dét må være en joke, ikke?!? Ellers hersker der jo en Putin-agtig homoforskrækkelse i DR. Til sammenligning marcherer det danske forsvar stolt med i Copenhagen Pride – med den regnbue-farvede fane højt hævet.

Det her kommer til at slå mig ihjel – båndudskrifter på mode

Det her kommer til at slå mig ihjel – båndudskrifter på mode

Det er tilsyneladende kommet på mode at lække telefonsamtaler. I hvert fald er Washington Post kommet i besiddelse af båndudskrifterne fra det første telefonmøde mellem Donald Trump og den australske præsident Malcolm Turnbull samt Trumps møde med den mexicanske præsident Peña Nieto. I går blev de så lagt frem i avisen. Uden nogen chokerende afsløringer er det interessant at høre Trumps forhandlingstaktikker (eller mangel på samme) udfolde sig , ligesom det bliver klart, at han ikke har en plan for sit prestigeprojekt med muren til Mexico. I går offentliggjorde Magasinet New Yorkers Rya Lizza også sin ubehagelige (og lettere underholdende) samtale med den nyfyrede Anthony Scaramucci fra Det Hvide hus.

Den politiske redaktøren på Atlantic Monthly David Frum, er dog ikke begejstret for en udvikling, hvor præsidentens fortrolige samtaler bliver lækket. Det er farligt for hele landet, argumenterer han.

Flugten fra Syrien med et kamera

Flugten fra Syrien med et kamera

Det er ikke første gang, at syriske flygtninges tur fra det krigshærgede land til Europa er blevet videodokumenteret, men vi er ikke sikre på, det er blevet gjort så nærværende og barsk som denne minidok af 20-årige Rania Mustafa, der har filmet sig selv. Tåregas, feje menneskesmuglere, både, der synker og makedonske politibetjente med knipler.

DNA’ets Godfather

DNA’ets Godfather

Selvfølelsen er ikke blevet svækket med alderen: ”Amerika bør mindes mig, fordi jeg er den vel nok mest betydningsfulde forsker, der nogensinde har levet i landet. Ligesom Niels Bohr her i Danmark,” siger James Watson i ugens udgave af Weekendavisen i et interview med den mest betydningsfulde videnskabsjournalist her i Danmark, Lone Frank. Hun har mødt manden – som sammen med sin makker Francis Crick – afdækkede strukturen af DNA og dermed startede den genetiske revolution. Watson er intet mindre end et livstykke: ”Mit største talent har vel egentlig været, at jeg ikke bryder mig om dumme mennesker, men elsker at omgive mig med kvikke folk.”

Et fint lille hjerteslag

Et fint lille hjerteslag

Har du ikke lige fem minutter til at se en animeret kortfilm, der har taget verdens festivaler med storm? Jo, du har. Den handler om en dreng og hans forelskelse. Meget, meget fin.

Et sidste ord

Ferien synger på det allersidste vers, og vi har det med at blive lidt nostalgiske, når vi kommer her til. Til tider nærmest deprimerede, mens vi synger ”sommeren er forbi nu/ og den nærmest fløj afsted/ tomhændet står du tilbage/ og kan slet ikke følge med” (osv.). Hvis du også har det sådan, så lad os opmuntre dig med Angela Merkels feriebilleder. Det ser så ufatteligt hyggeligt ud. Vi vil med næste år.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12