7. juli 2016

Næste udgave 03:20:08

Sankt Hans på Marienborg torsdag 23 juni 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder båltale (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016)

Kære læser

Den dag, Lars Løkke Rasmussen ønskede danske muslimer en god Eid

Så skete det minsandten. Læser den danske statsminister Føljeton? Da ramadanen begyndte for lidt over en måned siden, ønskede toneangivende regeringschefer, ministre og politikere i en række vestlige lande deres muslimske medborgere en rigtig god fastemåned. Barack Obama var på pletten, og det samme var Hillary Clinton, Canadas premierminister Justin Trudeau og Storbritanniens David Cameron. Det var bare en lille gestus, men man […]

Læs mere

Det du bør vide i dag

1

Undersøgelseskomité om Irakkrigen fælder knusende dom over Tony Blair. Den såkaldte Chilcot-rapport, som blev offentliggjort i går efter syv års arbejde, vurderede, at Iraks præsident Saddam Hussein ikke ”udgjorde nogen overhængende trussel” på tidspunktet for USA’s og Storbritanniens invasion af landet i 2003. Tony Blair forsvarede sin beslutning om at gå i krig på et flere timer langt pressemøde.

2

Græshopper kan blive de næste bombehunde. Forskere på Washington University i St. Louis arbejder på at udvikle nogle cyborg-græshopper, som via fjernkontrol flyves ind over farlige områder, hvor de kan bruge deres små antenner til at opsnuse sprængfarlige kemikalier og sende oplysningerne tilbage. Det handler om at implantere en elektrode i græshoppens hjerne.

3

Fransk domstol dømmer to tidligere rwandiske borgmestre til fængsel på livstid. Tito Barahira, 65, og Octavien Ngenzi, 58, blev fundet skyldige i folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Ifølge domstolen bar de to et hovedansvar for en massakre på 2.000 etniske tutsier, som i 1994 søgte tilflugt i en kirke i byen Kabarondo.

5

Lionel Messi vil anke fængselsdom for skattefusk. En spansk domstol dømte i går Barcelonas argentinske fodboldstjerne Lionel Messi og hans far til 21 måneders betinget fængsel for skattesvig. ”Dommen er ikke korrekt, og vi er sikre på, at anken vil vise, at forsvaret havde ret,” lød det senere på dagen i en udtalelse fra Messis advokater.

Det bedste vi har læst

The logo of mobile app "Snapchat" is displayed on a tablet on January 2, 2014 in Paris. Hackers broke into Snapchat, the hugely popular mobile app, accessing the phone numbers and usernames of 4.6 million users and publishing them online, tech news website TechCrunch has announced. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Bliver Snapchat mere kedelig?

Snapchat – de helt unges foretrukne sociale medie – introducerede i går en ny funktion, Memories (eller på dansk: Minder), som gør det muligt for brugerne at gemme deres snaps og Stories inde i selve app’en. Det bliver også muligt at sammensætte snaps og Stories af billeder og videoer, som man har liggende i forvejen. Snapchat bevæger sig således langsomt væk fra det voldsomt tiltrækkende element, som det er, at det, man skriver og sender til hinanden, forsvinder.

Snapchat har i nogen tid arbejdet hårdt på at tiltrække et ældre segment, og det er nok sådan nogle ting som Memories, der skal til. Kritikerne mener, at den nye feature er begyndelsen på enden for Snapchat, fordi fokus bliver rykket fra det, der sker lige nu og her, til noget, der er sket. Fortiden, simpelthen. Og det er ikke der, de unge er. Snapchats nye funktioner vil blive rullet ud i hele verden i løbet af de kommende måneder. Firmaet er vurderet til cirka 20 milliarder dollars.

Den nye Iron Man er en 15-årig pige

Ikke mindst takket være filmene med Robert Downey Jr. som rigmanden Tony Stark er Iron Man en af de mest kendte og populære figurer i tegneserieforlaget Marvels superhelteunivers. Men i en ny tegneserie giver Tony Stark faklen videre til en ny Iron-person, og hun er ikke en mand, men et ungt utilpasset geni på 15 år, som hedder Riri Williams – og hun er i øvrigt sort.

Det er den vej, det bærer. Kvindelig superhelte er bare sejere. I filmen ‘Batman vs. Superman’, der havde premiere tidligere i år, fik Wonder Woman titlens to herrer til at ligne idioter, og næste år kommer hun med sin egen film. Mon ikke nogen i Hollywood allerede er ved at skrive et manus til en lignende Iron Girl-eskapade?

Det bedste om Chilcot

Former British Prime Minister Tony Blair arrives to address a news conference in London on July 6, 2016, following the outcome of the Iraq Inquiry report. Former British prime minister Tony Blair voiced "sorrow, regret and apology" after a damning report on the Iraq war Wednesday, but said he did not mislead parliament and did not regret toppling Saddam Hussein. / AFP PHOTO / POOL / Stefan Rousseau

Noget om Chilpot-rapporten

De danske medier har været underligt slatne i dækningen af den digre rapport, som den britiske undersøgelseskomité om Irakkrigen offentliggjorde i går. Men det kan være, de gemmer det bedste til weekenden. Vi har samlet lidt forskelligt materiale om Chilcot-rapporten til dig her fra udenlandske medier.

The Intercept hæfter sig for eksempel ved korrespondancen mellem daværende premierminister Tony Blair og den amerikanske præsident George W. Bush i tiden op til Irakkrigen:

”Se for eksempel dette brev (…) Det første, man lægger mærke til, er tonen: Det lyder som en voksen, der forsøger at formilde en svært bevæbnet otteårig. ‘Jeg er med dig, lige meget hvad,’ skriver Blair. ‘At skille sig af med Saddam er det rigtige at gøre.’ Men, skriver han, ‘hvad nu hvis det bliver militært tricky.’ Og hvad nu hvis ‘irakerne har det underligt med at blive invaderet.’ Blair anbefaler Bush ikke at gøre det alene. ‘Hvis vi vinder hurtigt, vil alle være vores ven.’”

+ The Guardian har minutiøst gennemgået den pressemeddelelse, som Tony Blair sendte ud til sit forsvar. Når han eksempelvis skriver: ”Jeg tager det fulde ansvar for en hvilken som helst fejltagelse (‘any mistake’) uden undtagelse”, kalder The Guardian det flot fodarbejde. ”Blair tager dygtigt ansvaret for alle fejltagelser uden at acceptere, at hele Irak-politikken var og har været en fiasko. David Cameron trak sig, da en nøglepolitik svigtede. Men ikke Blair.”

+ Og så er der en lille video fra Channel 4, som minder os om, at Tony Blair med sin beslutning om gå ind i Irak ignorerede en voldsom folkelige modstand.

Og et sidste ord

#WhatIReallyReallyWant

Husker du videoen til Spice Girls’ 90’er-sang ‘Wannabe’? Her er den i en ny version – spicet op og relanceret i ly af kampagnen ‘de nye verdensmål for bæredygtig udvikling’, som FN vedtog sidste år. Det er mål, som skal gøre en ende på fattigdom, bekæmpe ulighed og uretfærdighed og få styr på klimaforandringer. Ambitiøst. Videoen og hashtagget #WhatIReallyReallyWant skal sætte fokus på nogle af verdensmålene, nemlig at få bugt med de problemer kvinder og piger over hele verden står overfor.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12