9. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Den vidunderlige anti-Trump-effekt

Af og til, ja, faktisk ret ofte, må man knibe sig i armen over, at det er lykkedes en fyr som Donald Trump at blive USA’s præsident. Sådan var der helt sikkert også mange blandt Trumps mest indædte vælgere, der havde det, da Barack Obama – en sort mand! – blev valgt til embedet i […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Ny hjælpepakke skal hjælpe tørkeramt landbrug. Landbruget er alvorligt ramt af sommerens høje temperaturer, og det er allerede for anden gang i år nødvendigt, at regeringen kommer landmændende til undsætning. Det gør den ved hjælp af en ny hjælpepakke, der udskyder fristen for, hvornår landmændene skal have etableret de såkaldte efterafgrøder, der er med til at begrænse udvaskningen af kvælstof. Det giver nemlig ikke mening at plante efterafgrøderne, når der er så tørt. Fristen er udskudt med 14 dage og ligger nu d. 3. september.

3

Det argentiske senat nedstemmer forslag om fri abort. Lovforslaget, der allerede havde passeret det argentiske underhus, skulle have gjort fri abort lovligt de første 14 uger af graviditeten. Det blev nedstemt med 31 for og 38 imod efter en mere end 15 timers lang debat i senatet.

4

Ørsted satser på amerikansk marked med kæmpe køb. Det danske energiselskab har opkøbt det amerikanske vindmølleselskab Lincoln Clean Energy for 580 millioner dollars, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner. ”Købet af Lincoln Clean Energy vil give os en solid vækstplatform i USA, som er et af Ørsteds strategiske vækstmarkeder,” siger administrerende direktør i Ørsted Henrik Poulsen til TV2.

5

Israel svarer igen på Hamas-angreb. Den israelske hær IDF oplyser, at deres luftvåben har angrebet mere end 140 militærstrategiske mål i Gazastriben som svar på en længere række raketangreb fra Hamas. Udvekslingen er sket på trods af en fremskreden våbenhvileforhandling mellem de to parter i Kairo. I en pressemeddelse siger FN’s udsending Nickolay Mladenov, at ”hvis den nuværende konfliktoptrapning ikke bremses omgående, kan den nuværende situation hurtigt blive forværret med ødelæggende konsekvenser for alle.”

Nyhedsanalyse

Ingen bed på nyt kagestunt

Alt var sat i scene til det perfekte sommergruppemøde, da Dansk Folkeparti onsdag skød den politiske efterårssæson i gang: Omgivelserne i Sønderjylland var som taget ud af en hymne fra Højskolesangbogen, og Dansk Folkeparti stod tilmed klar i gågaden i Sønderborg til at overtrumfe Inger Støjbergs kagestunt. Men magien virkede ikke rigtigt længere: Chokeffekten er forsvundet.

Af Lars Trier Mogensen
Lagkagerne med påskriften ‘Over 100 stramninger’ og Dansk Folkepartis logo var gjort klar i god tiden, inden journalisterne overhovedet fik besked om eftermiddagens planlagte stunt i gågaden i Sønderborg, nærmere bestemt i Citykrydset i den sydlige ende af Perlegade. Det skulle komme som en overraskelse, ja, næsten som en spontan manifestation. Men stik mod forventning […]
Læs mere

Det bedste vi har set

MUF10 fashion show in Copenhagen, Wednesday 8 August 2018 .. (Photo: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Modeller i hijab

Modeller i hijab

Modeugen i København blev politisk i går. Da designeren bag mærket muf10, Reza Etamadi, skulle vise sin nye kollektion frem, skete det som en kritik af det nye maskeringsforbud. Flere af modellerne bar hijab og også personer i politiuniformer dukkede op på catwalken. Det har gjort indtryk også udover de danske grænser. Vi kan allerede nu høre politikere sige, at designere skal blive ved deres læst og ikke lave politik, men til det vil vi gerne svare med et citat af Pablo Picasso: “Hvad tror du, en kunstner er? En imbecil der kun har øjne, hvis han er maler, kun har øre, hvis han er musiker eller en harpe i hvert et hjertekammer, hvis han er poet? Ja, eller at en bokser kun er muskler? Snarere tvært i mod. Han er også et politisk væsen, der hele tiden er opmærksom på de forfærdelige, lidenskabelige eller behagelige ting i verden, og han former sig selv derefter.”

Det er ikke sci-fi, det er hundekloning, og det sker nu

Det er ikke sci-fi, det er hundekloning, og det sker lige nu

Det er lidt mere end to årtier siden, hele verden flippede ud over fåret Dollys fødsel – verdens første klonede pattedyr. Det her er den helt vilde historie om, at der i dag klones hunde på bestilling til den nette sum af 100.000 dollars. Ja, du læste rigtigt. Kirurgen Hwang Woo-suk tjener (styrtende med) penge på, at folk ikke kan forlige sig med tanken om et liv uden deres elskede hund og derfor får lavet en eksakt kopi, når den dør.

+ Bonusinfo: Barbara Streisands hund Samantha døde i 2017, og hun fik klonet to hvalpe fra den afdøde hund. Til Variety udtalte Streisand tidligere i år, at hvalpene dog har en anden personlighed en Samantha.

FILE PHOTO: The company's logo is seen outside of an IKEA Group store in Spreitenbach, Switzerland April 27, 2016. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Ikea indtager Indien

Ikea indtager Indien

Som opmærksomme læsere måske har opdaget, har vi på Føljeton en lille svaghed for møbelinfernoet kendt som Ikea. Og nu sker så det, vi alle har ventet på: Ikea åbner i Indien. New York Times fortæller, hvordan den svenske møbelgigant minutiøst har forsøgt at tilpasse sin nye kæmpebutik til indiske forhold og præferencer. I cafeteriet er de svenske kødboller eksempelvis blevet vegetariske og har fået selskab af indiske kendinge som samosaer og biryani. Det er ikke uden grund. Hvis Ikea kan få låst op for det indiske marked, er der op mod 30 milliarder dollars at hente om året. Tænk, hvor mange DUDERÖ-lamper der kan købes for det.

Stemmerne til den nye Disney-film "Tarzan " blev presenteret i Randers Regnskov: Stig Rossen, Vibeke Dueholm, Amin Jensen, Sidse Babett Knudsen, Lars Thiesgaard, Paul Huettel, Dick Kaysø, Nikolaj Lie Kås og Meike Bahnsen.

Da Pinocchio begyndte at tale dansk

Da Pinocchio begyndte at tale dansk

Hvis du har børn eller selv har været barn, er der en ret god sandsynlighed for, at du på et eller andet tidspunkt har set en tegnefilm med dansk tale. Det er jo også vidunderligt at høre og se det danske sprog lagt i munden på gamle kendinge som Pinocchio, Tarzan og Peter Plys. Men hvordan foregår oversættelsesprocessen egentlig? I denne podcast af filmjournalisten Brian Iskov og filmoversætteren Anders Vad Bruun kan du både blive klog på, hvordan Frozenørehængeren ”Let It Go” blev til ”Lad Det Ske”, samt hvem Danmarks svar på Chris Rock er. Det bliver til tider lidt nørdet, men hvis du har bare et lille ømt punkt for Anders And & Co., er det klart et lyt værd.

FILE PHOTO: People are silhouetted as they pose with mobile devices in front of a screen projected with a Facebook logo, in this picture illustration taken in Zenica, October 29, 2014. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Dansker står bag ny hjemmeside der skal overvåge politiske annoncer i USA

Dansker står bag ny hjemmeside, der skal overvåge politiske annoncer i USA

Facebookreklamer kan ofte være svære at gennemskue, og vi har tidligere set, hvordan facebookbrugere kan blive ekstremt påvirket af opslag på sociale medier, som de gjorde under det amerikanske præsidentvalg i 2016. Fake news, russiske trollefirmaer, lyssky interesseorganisationer og politisk mudderkastning er efterhånden blevet hverdag for amerikanske brugere af sociale medier. For at skabe mere gennemsigtighed i politiske annoncer på Facebook har en dansk mand designet hjemmesiden USPolAds.com. Formålet med hjemmesiden er at vise, hvilke interessegrupper der reklamerer på det sociale medie og samtidig også give et indblik i, hvordan amerikansk politik er proppet med hård retorik. ”Det er helt tydeligt, at amerikanske annoncer er enormt konfrontatoriske. De bruger rigtig mange penge på at være stride ved deres politiske modstandere,” siger stifter Søren Pedersen til Journalisten.

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12