Tirsdag 4. april 2017

Næste udgave 03:20:08

Udviklingsminister Ulla Tørnæs besøger Niger. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Kære læser

Hun bestemmer

Regeringen har ikke mange kvindelige ministre. Slet ikke Venstre. Men de har én, som for alvor er trådt i karakter i dag: Udviklingsminister Ulla Tørnæs har netop meddelt, at Danmark straks vil sende ekstra 40 millioner kroner til FN’s Befolkningsfond, UNFPA, som en prompte og direkte reaktion på, at USA’s præsident Trump i går valgte […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Først benægtede han, så beklagede han, og nu siger Esben Lunde Larsen undskyld. Sagen, der har kørt siden sidste uge, handler om fiskekvoter. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for at tilbageholde oplysninger over for Folketinget, hvilket han nu undskylder. Dansk Folkeparti vil på et gruppemøde senere i dag diskutere ministerens fremtid.

2

Mindst 35 – inklusive ni børn – er dræbt af kemiske våben i Idlib i Syrien. Oppositionen anklager enten regeringstropper eller russiske tropper for at stå bag angrebet, der er det seneste af en række angreb i den oprørskontrollerede provins. Blandt andet er flere hospitaler de seneste uger blevet bombet – det fortæller redningsarbejdere fra gruppen Hvide Hjelme.

3

Regeringen klar med reform af den offentlige sektor. Den nye reform løber i fire hovedspor: Udrydde tidsspilde, sikre bedre sammenhæng, udnytte ny teknologi og uddanne kompetente ledere. Seniorforsker i Kora Niels Ejersbo medgiver, at reformen lyder ”tillokkende”, men tror ikke på potentialet i den.

5

Det går fortsat langsomt med ligestillingen i erhvervslivet. Kun 13 procent af danske direktører er kvinder. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DR. Kigger man på bestyrelser er kun 18 procent af medlemmerne og 14 procent af formændene kvinder. Ligestillingsforsker kalder tallene ”forstemmende”, mens Dansk Industri siger, at det går i den rigtige retning.

Pressefrihed i Rusland

Hvem gider at lytte til sandheden?

”I mørkemændenes verden er lyset ikke velkomment,” skrev journalisten Anna Politkovskaya i sin bog Russisk Dagbog, før hun blev skudt og dræbt i sin opgang i 2006. Hun er en af seks ansatte på Novaya Gazeta, der er blevet slået ihjel på grund af deres arbejde. På avisen fortsætter de med at rette lyset mod de ubekvemme sandheder i Rusland. Kristian Lauritzen rapporterer fra Moskva.

Anna Politkovskaya. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA)

Af Oliver Stilling
  I vandrehallen hos Novaya Gazeta i Moskva hænger et skilt dedikeret til de dræbte journalister. Én blev slået ihjel med en hammer i hovedet, en anden blev forgiftet og flere er blevet skudt på grund af deres arbejde med at afsløre korruption, efterretningsvæsenets metoder og forholdene i Tjetjenien. De afdøde kolleger kigger med fra […]
Læs mere

Kulturudvalget

Højst upassende

Ved statsbanketten for det belgiske kongepar i sidste uge dukkede uddannelses- og forskningsministeren op med alt for mange ordner, idet det kommandørkors, som han havde om halsen, ifølge den royale etikette afløser ridderkorset, som han havde på brystet. Det giver Føljeton anledning til at skrive et par ord om en person, vi godt kan lide, nemlig billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.

Det bedste vi har set

(FILES) This file photo taken on September 20, 2016 shows then-Republican presidential candidate Donald Trump looking on as Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi speaks during a meeting at the Plaza Hotel in New York. Egypt's President Abdel Fattah al-Sisi is expected to meet on April 3, 2017 with US President Donald Trump, who has made no secret of his admiration for the ex-army chief who overthrew his Islamist predecessor and cracked down on his supporters. This is Sisi's first state visit to Washington after almost four years of tense relations during the tenure of Trump's predecessor Barack Obama. Trump had met with Sisi earlier before his election in 2016 on the sidelines of the 71st UN General Assembly, his first meeting with a leader from the Muslim world. Sisi was also reportedly the first leader to congratulate Trump upon his election in November 2016. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER

Hvorfor Trump lyver

Som lovet i går linker vi hver dag i denne uge til Los Angeles Times’ lederkollegiums stort opsatte lederserie om, hvorfor Donald Trump er komplet uegnet som præsident. Dagens tekst hedder ‘Hvorfor Trump lyver’. Den begynder sådan her: ”Donald Trump opfandt ikke løgnen, og han mestrer den ikke engang.” L.A. Times pointerer, at løgne altid har rumsteret i politik og da bestemt  også i Det Hvide Hus, men ”selv amerikanske ledere, der lyver, kan generelt kende forskel på det, de siger, og sandheden. Richard Nixon sagde, ‘I am not a crook’, men ved at pointere det må han have set, at han var det. Bill Clinton sagde, ”I did not have sexual relations with that woman”, men vidste, at det havde han.”

+ Egentlig en anden boldgade, men alligevel den samme. Dan Rather, det 85-årige amerikanske journalistkoryfæ, har interviewet Pink Floyd-bagmanden Roger Waters, som også er en gammel dreng (73). Og Waters siger sådan set det samme, som Los Angeles Times skrev i første afsnit af deres ned-med-præsidenten-serie: ”Politik er vigtigt, og hvis der er noget, som har betydning for dig, så må du få røven op af stolen og gøre noget ved det og lade din stemme blive hørt.”

++ Vi skrev også i går, at de bedste amerikanske reportere helt sikkert arbejder i døgndrift på at fælde præsidenten. Washington Post har nu en historie om,  at De Forenede Arabiske Emirater i begyndelsen af januar arrangerede et hemmeligt møde mellem grundlæggeren af den private militære sikkerhedskoncern Blackwater, Erik Prince, og en russer med tætte forbindelser til Vladimir Putin, tilsyneladende som et forsøg på at etablere en alternativ kommunikationsforbindelse mellem Moskva og Trump. Kilderne er unavngivne europæiske og arabiske ”officials”.

En advarende pegefinger fra Ben Ferencz

Vi er tilfældigvis faldet over ret meget godt stof derude, som indbefatter en masse gamle mænd. På et ‘normalt’ journalistisk medie ville man forsøge at fordele de gamle mænd ud over hele ugen, så læserne ikke opdagede, at der var en slagside. På Føljeton er vi ligeglad – vi fyrer bare alle de gamle mænd af på en gang: BBC’s radio har interviewet Benjamin B. Ferencz, 98 år og sidste overlevende anklager fra Nürnbergprocessen efter Anden Verdenskrig, og han er  virkelig værd at høre på. Og som han siger på dette helt nye videoklip: ”Årsagen til, at jeg har brugt det meste af mit liv på at forebygge krig, er, at jeg er opmærksom på, at den næste krig vil få den forrige til at ligne barneleg.”

Den utilgivelige historie

At sige undskyld eller ikke at sige undskyld har været spørgsmålet i ugevis: Fredag holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen en længe ventet tale i anledning af 100-året for salget af det tidligere Dansk Vestindien. Her brugte han faktisk et endnu stærkere ord nemlig: ”Unforgivable”. Hør Føljetons Lars Trier Mogensens længere radio-reportage fra Skt. Thomas, hvor han taler med lokale politikere og aktivister om Danmarks fortid som slavekoloni. Ordene var overraskende stærke, men lykkedes det også for Løkke at forlige historiens sår? Hør første time med bl.a. statsministerens tale og/eller hør anden time med reaktioner og reportager. Har Danmark forsat et ansvar for vores forfædres forbrydelser?

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12