01. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Kig godt på den. Det er sådan her folkesjælen ser ud

Det er altså svært at komme uden om i dag, for det er der ingen, der kan. Det er Kim Larsen, som er død. Det er det, vi alle sammen taler om. Det, der er i tv. Det er det, vi hører i radioen og det, alle aviserne har på deres forsider. Politiken kalder ham […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Jean-Claude Arnault dømt for voldtægt. Han er ved en svensk retssag blevet idømt to års fængsel. Arnault er af en række kvinder blevet beskyldt for seksuelle overgreb, og det er disse beskyldninger, der har sendt Det Svenske Akademi ud i en krise, der blandt andet betyder, at årets nobelpris i litteratur ikke bliver uddelt. Arnault er gift med et mangeårigt medlem af akademiet, og han skal eftersigende have brugt sine tætte forbindelser i akademiet som pression, ligesom flere af overgrebene siges at være blevet begået i lejligheder ejet af akademiet.

2

Dødstal stiger i Indonesien efter jordskælv og tsunami. Mere end 840 meldes nu dræbt, efter at Indonesien i fredags blev ramt af tre meter høje bølger, der kom som følge af en jordskælv, der målte 7,5 på richterskalaen. I omegnen af 2.4 mio. mennesker menes at være blevet påvirket af katastrofen.

3

Danske Bank får midlertidig topchef. Jesper Nielsen, der er chef for Danske Banks bankforretning i Danmark, overtager midlertidigt stillingen som administrerende direktør i Danske Bank, efter at Thomas Borgen gik af som følge af hvidvask-skandalen. Banken skriver samtidig, at Nielsen ikke er kandidat til stillingen på permanent basis og derfor vil fortsætte som chef for bankforretning i Danmark.

4

DF gør udlevering af fanger betinget af asylbyttehandel. De iranske myndigheder kræver at få udleveret en række herboende iranere, som beskyldes for at have forbindelser til den organisation, der i sidste weekend udførte et angreb på en militærparade i byen Ahvaz. Nu lægger Dansk Folkeparti op til, at en eventuel udlevering kun kan ske, hvis Iran samtidig tager imod en række afviste iranske asylansøgere, der befinder sig i Danmark.

5

Canada og USA indgår handelsaftale. De to lande er blevet enige om en aftale, der skal erstatte den tidligere handelsaftale NAFTA. Aftalen kommer også til at gælde for Mexico, der tilbage i august nåede til enighed med amerikanerne om rammerne for en ny aftale. Forhandlingerne mellem USA og Canada har trukket ud og har flere gange været tæt på sammenbrud.

Kulturanalyse

Fri rap om bundne mennesker

Rapperen Lupe Fiasco er efter adskillige års kunstnerisk fangenskab hos pladeselskabet Atlantic Records tilbage med et album, hvor han helt selv har kunnet styre slagets gang. Det er der kommet et langt og kreativt konceptalbum ud af, som omformulerer og kritiserer historiefortællingen omkring så svære emner som slavehandlen og flygtningekrisen. Det gøres med en kreativ brug af selvopfundne myter, som ville gøre selv filosoffen Roland Barthes stolt.

Trey Songz (L) and Lupe Fiasco perform at the 2011 MTV Movie Awards in Los Angeles, June 5, 2011. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (MTV-SHOW)

Af David Dragsted
Vandet er salt fordi det græd med os da vi så det i øjnene Altså hvordan kunne du hjælpe hende? Poseidon undskyldte og sagde jeg er ked af det, vi er ly I kan alle leve hernede for evigt, druknende og adskilte Fra alle jeres lunger og lungerne fra jeres sønner Fortæl jeres døtre at […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Sæt dig godt til rette

Sæt dig godt til rette

Filmfestivalen Copenhagen Pix buldrer i disse dage løs i København. Den startede torsdag i sidste uge, og i dag er således femte dag, hvor byens biografer men også andre lokationer viser film og holder fester. Hvis du synes, programmet kan være svært at overskue, er et godt tip at tjekke festivalens daglige guide. I Absalon på Vesterbro er der i dag flamingofest og mexicansk mad i forbindelse med filmvisningen af komedien Time Share om parret Eva og Pedro, der checker ind på et all-inclusive resort i Mexico. Det starter kl. 18. Der er også Fransk dag i Grand Teatret med to filmvisninger, Place Publique kl. 19 og I Feel Good kl. 21.30. Der serveres franske godter mellem filmene.

Død over den døde hvide filosof

Død over den døde hvide filosof

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor man aldrig hører mere til afrikansk filosofi? Det har underviser i filosofi på universitetet i Johannesburg Tony Shabangu i hvert fald. Derfor arbejder han nu på at genopdage afrikansk filosofi på universiteterne i Afrika i et forsøg på at slippe ud af den endnu verserende kolonialistiske tankegang. For faktisk er afrikansk tænkning på mange punkter væsensforskellig fra den vestlige. Det ses blandt andet i begrebet ubuntu, som er et udtryk for, at individet skabes i samspil med andre. Det er godt tænkt. Også selvom vi må indrømme, at lige det med ubuntu godt nok lyder som noget, Hannah Arendt også kunne have sagt.

Serial Podcast er tilbage

Serial Podcast er tilbage

Podcastserien Serial er tilbage med en tredje sæson. Første sæson af Serial, der udkom i 2014, er en af de mest hørte podcasts nogensinde, og forventningerne til den nye sæson var derfor høje. Men ingen grund til bekymring. Den nye sæson, der indtil videre er tre afsnit lang, går, i stedet for at zoome ind på en enkelt mordsag som der blev gjort i de første sæsoner, helt tæt på det amerikanske retssystem – nærmere bestemt retsbygningen i Cleveland. Det klæder serien at komme væk fra enkeltsagerne, der tenderede til navlepilleri, og dermed at rette kritikken mere åbentlyst mod systemet som institution. Kan høres her, eller hvor du ellers finder dine podcasts.

HUN06D:GRAHAM-EXECUTION:HUNTSVILLE, TEXAS, 22JUN00 - Black Panther Quanell X holds up a burning Texas flag in front of the Walls Unit in Huntsville, Texas where Gary Graham is scheduled to be executed June 22. Graham is charged in the May, 1981 shooting death of Bobby Grant Lambert. aal/Photo by Adrees A. Latif REUTERS

Fotogene, frihedskæmpende pantere 

Fotogene, frihedskæmpende pantere 

I sin ungdom var fotografen Stephen Shames gode venner med en af grundlæggerne af Black Panther-bevægelsen. Det gav Shames bedre mulighed end de fleste for at fange panterne i fotoform. I anledning af en ny udstilling i Lille i Frankrig om netop det, bringer the Guardian et fotoessay med et udpluk af Shames bedste Black Panther-billeder. Det er gode sort-hvid-fotos fra en tid, hvor langtfra alt var sort-hvidt.

Kammeraternes Hjælpefond holder i Mindelunden i Ryvangen, nord for København, arrangementet 'Lys i mørket', søndag den 30. september 2018, for at markere 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943, søndag d.30 september 2018.. (Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix)

Den altafgørende sejltur til Sverige

Den altafgørende sejltur til Sverige

Natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 iværksatte nazisterne en større aktion i Danmark, der havde til formål at indfange de danske jøder. Men heldigvis havde langt størstedelen på det tidspunkt allerede nået at flygte til refugier i Sverige gennem dristige natsejladser over Øresund. I alt reddede cirka 7.000 jøder på den måde livet. I anledning af 75-års jubilæet for den storstilede evakuering har både Berlingske og Kristeligt Dagblad talt med en overlever. Læs her Berlingskes fine portræt af den nu 94-årige Sonja Bandmann, og her Kristeligt Dagblads gennemførte webfeature om den 87-årige Ole Philipson.

Et sidste ord

Ja, nu burde man nok linke til ”Om lidt bliver her stille”, ”Som et strejf af en dråbe”, ”Langebro” eller ”Pianomand”. Men for os er og bliver Kim Larsen en spillemand, så du får den her i stedet. Og så endda i en version fra hans ældre dage, hvor man kan se, at han stadig var en rigtig hankat. Ja, man kunne fristes til at sige en gavflab. Og prøv engang at se det publikum – det er jo lige til at blive helt blød af.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12