2. november 2017

Næste udgave 03:20:08

An artist's rendering image released to Reuters on October 19, 2009 shows an exoplanet 6 times the Earth-size circulating around its low-mass host star at a distance equal to 1/20th of the Earth-Sun distance. The host star is a companion to two other low-mass stars, which are seen here in the distance (L). European astronomers announced they had found 32 new planets orbiting stars outside our solar system and said on Monday they believe their find means that 40 percent or more of Sun-like stars have such planets. REUTERS/ESO/L. Calcada/Handout (UNITED STATES ENVIRONMENT SCI TECH) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Kære læser

Minus til plus

Under den cool titel ‘Imam life’ bragte Føljeton sidste år en række interviews med de to yngre danske imamer Naveed Baig og Waseem Hussain. Baig er hospitalsimam på Rigshospitalet, og Hussain er fængselsimam og i øvrigt formand for Dansk Islamisk Center. I et af kapitlerne i sin nys udkomne, veloplagte selvbiografi Imam bag tremmer (Gyldendal) forklarer Waseem Hussain […]

Læs mere

Døgneren

1

Efter uafhængighedserklæring: Præsident Puigdemont møder ikke op i retten i Madrid. Den afsatte præsident for den catalanske regering gjorde sig her til morgen bemærket ved sit fravær ved den retssag, som er indledt mod ham og 19 andre afsatte catalanske regeringsmedlemmer. Retssagen kommer efter folkeafstemningen d. 1. oktober, hvor 9 ud af ti af de stemmende cataloniere stemte for uafhængighed, og den catalanske regerings efterfølgende uafhængighedserklæring d. 27. oktober.

3

Advokater: Trump går terrorists ærinde på Twitter. Præsident Donald Trump krævede i går på Twitter, at attentatmanden bag tirsdagens terroraktion på Manhattan idømmes dødsstraf. Dødsstraf er afskaffet i New York, men gerningsmanden skal dømmes på føderalt niveau, hvor det stadig er en mulighed. Men Trumps udmelding kan bruges til at forhindre det i retten, hvor gerningsmandens forsvarsadvokat kan påpege, at præsidentens tweet forhindrer en fair rettergang.

Analyse

SÅ GØR DOG NOGET

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i den seneste tid blev udsat for et ufrivilligt virkelighedstjek: Bandekrigen kan tydeligvis ikke stoppes alene med hårde ord og forslag om nye stramninger. En ny strategi er akut nødvendig for de borgerlige partier, hvis de ikke skal risikere at fremstå handlingslammede.

Af Lars Trier Mogensen
Intet har virket mere umyndigt og desperat, end da USA’s præsident forleden tweetede ”DO SOMETHING!” – med store bogstaver i CAPS-LOCK. Han var mildest talt ikke tilfreds med forbundspolitiet FBI’s indsats. Men hvem er det egentlig, at verdens mægtigste mand forventer kan komme ham selv til undsætning? Rumvæsener, cowboys eller Jesus Kristus? Den ultimative magt […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Gråkrage ( Corvus corone ) på Gummistranden i Helsingør torsdag den 16. september 2004.

Kan vi ikke snart lade kragerne være i fred?

Kan vi ikke snart lade kragerne være i fred?

Til den netop overståede halloween-højtid bliver de brugt som uhyggeligt pynt på lige fod med skeletter og bloddryppende zombier. Ifølge islam er den ét af de fem dyr, man må dræbe uden at føle skyld. På Færøerne var det engang skik, at jomfruelige kvinder skulle kaste sten og jordklumper efter dem. På markerne stiller landmænd skræmsler ud for at jage dem væk. Vi er virkelig ikke særlig søde ved dem. Så nu er det på tide at stille spørgsmålet: Kan vi ikke snart lade kragerne være i fred? Det har The Atlantic gjort, og det er virkelig fremragende, finurlig læsning.

Migrants on a rubber boat are rescued by the SOS Mediterranee organisation during a search and rescue (SAR) operation with the MV Aquarius rescue ship (not pictured) in the Mediterranean Sea, off the Libyan Coast, September 14, 2017. REUTERS/Tony Gentile

Vejen fra Libyen til Italien – og tilbage igen

Vejen fra Libyen til Italien – og tilbage igen 

Sidste år lykkedes det for 180.000 migranter at krydse Middelhavet i små gummibåde for at komme fra Libyen til Italien. I år er det anderledes, for nu har Italien betalt libyske kystvagter for at samle migranterne op – og sende dem tilbage til Libyen. Vice News er altså ret skarpe til at lave dokumentarer, og den her er ingen undtagelse. Vi ser, hvordan mennesker, der har betalt smuglere mange tusind euros for at komme til Europa, bliver hevet om bord og får slukket deres drømme. Mænd, kvinder, unge mennesker og små børn. Det er virkelig barske sager.

Danish author Kirsten Thorup receives the Nordic Council's award for literature, in Helsinki, Finland, November 1, 2017. Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.

Tak for spejling, Kirsten Thorup

Tak for spejling, Kirsten Thorup

”Man oplever som kvinde en sproglig fremmedgjorthed over for de udtryk der findes i offentligheden,” sagde Kirsten Thorup i et interview i 1982. ”Ens erfaringsverden bliver ikke i samme grad som mændenes spejlet i offentligheden. Det giver en følelse af at være sat udenfor, som i ekstrem form godt kan ligne sindssyge.” Det er, som om denne kvindelige fremmedgjorthed har interesseret Thorup alle årene. Lige fra serien om Lille Jonna (1977) i 70’erne og 80’erne til hendes seneste roman Erindringen om kærlighed (2017), som hun fortæller om i dette fine interview fra Information. I går vandt hun så Nordisk Råds Litteraturpris.  Tillykke, siger vi bare. Velfortjent! Og på vegne af kvinder landet over: Tak for spejlingen.

 

En maskine, der kan spotte selvmordstanker

En maskine, der kan spotte selvmordstanker

I USA er selvmord den andenstørste dødsårsag blandt unge mennesker. Det er en sørgelig statistik, der desværre er svær at få has med. Men nu har forskere fundet en ny teknik, der kan scanne hjernen for selvmordstanker, så man på den måde lettere kan spotte, hvem der er i risikogruppen. Forsøgsmetoden er egentlig ret simpel – en gruppe forsøgspersoner blev delt op i to halvdele: personer, der tidligere havde forsøgt selvmord, og personer, der ikke havde. Herefter blev personerne præsenteret for en række selvmordsrelaterede ord. Ved at scanne forskellige dele af hjernen imens, kunne forskerne se, hvordan hjernerne hos de to testgrupper reagerede forskelligt på ordene. Det er især ord som ‘død’, ‘skam’ og ‘problemer’, der bonger ud hos de udsatte unge. Hurra for hjernen, livet – og teknologien!

”Der var altid den samme lugt – cigaretter og snavs”

”Der var altid den samme lugt – cigaretter og snavs”

Der er efterhånden skrevet mange tusind ord, historier og meninger om #MeToo. Og det er med god grund, for det er eddervigtigt og må ikke viftes væk som en døgnflue. I sportsmediet The Players Tribute fortæller den 23-årige amerikanske basketballspiller Breanna Stewart om sin barndom med gentagne seksuelle overgreb begået af den samme mand. ”Tv’et flimrede, og alt var stille. ‘Det er okay,’ sagde han. Han rørte mig og prøvede at få mig til at røre ham. Nogle gange prøvede jeg at trække min arm væk, men jeg var ikke ret stærk, jeg var jo kun et barn. Der var altid den samme lugt – cigaretter og snavs.”

Et sidste ord

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, er ikke ked af det. Han er vellidt, ser godt ud – ja, egentlig en vaskeægte supermand. Det synes han i hvert fald selv. Vi sidder lidt tilbage med samme ansigtsudtryk som kameramanden sidst i klippet.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12