10. august 2017

Næste udgave 03:20:08

Rapportage fra Stavanger i Norge. Stavanger har været et af Norges rigeste byer pga. olien. Nu er olieprisen faldet, og byen oplever en mindre krise med bl.a. stigende arbejdsløshed. Turister på bådtur

Kære læser

Styr turismofobien

Hvis man stort set har cyklet, siden man var spæd, og holder af at cykle hurtigt fra A til B gennem gaderne i en by som København, kan man nogle gange tage sig i at ønske turister på cykelstierne hen, hvor peberet gror. Hvis de aldrig cykler hjemme i Rom, Helsinki, Santiago de Chile, eller hvor de nu kommer fra, […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Patientdata bliver udleveret uden samtykke. Myndighederne godkender i stigende grad, at patientjournaler med personfølsomme informationer bliver givet til forskere, uden patienten har sagt god for det. Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at mængden af udleveret patientdata er tidoblet de sidste seks år. Udviklingen kritiseres for at skade fortroligheden mellem læge og patient.

4

Limfjordens fisk flygter. Dele af Limfjorden lider under så kraftigt iltsvind, at det i øjeblikket ikke er muligt for fisk at overleve der. Årets blæsende og kolde sommer burde ellers have været en fest for vandets iltindhold, men ifølge Limfjord Update kan sommerens nedbør være skyld i iltsvindet på grund af overløb fra rensningsanlæg. Det har ikke bare konsekvenser for fiskenes ve og vel, men også for alle os, der ”synes om at tage på fjorden og fange vores middagsmad”, som formand for Limfjordsrådet Jens Lauritzen udtaler.

Nyhedsanalysen

Krudt eller kugler?

For fem år siden forsøgte flertallet i Folketinget at finansiere skattelettelser ved at spare milliarder af kroner på Forsvaret. Opgaven her i efteråret 2017 er på sin vis enkel: Nu skal alle pengene føres tilbage til militæret, og derfor vil der ikke blive råd til nye topskattelettelser. Her kommer første del af analyse-serien ‘Krudt eller kugler’.

Af Lars Trier Mogensen
Dansk politik står til at blive spolet baglæns. Trukket med ryggen ind i fremtiden. På besynderlig vis kan de næste måneder ende med en kopi af skattereformen fra 2012, blot med hovedelementerne rullet tilbage: Den forestående oprustning af det danske forsvar vil komme til at opsuge størstedelen af det økonomiske råderum, som VLAK-regeringen ellers havde […]
Læs mere

Kulturudvalget

En skyskraber rejser sig over provinsbyen Brande

Det omstridte arkitekturbegreb ‘skyskraber’ er steget rigmænd verden over til hovedet. Nu har tendensen også ramt Danmark. Danmarks næstrigeste mand, Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen, vil bygge Danmarks højeste bygning i den lille provinsby Brande. Har penismåling nået nye højder?

Flygtningekrisen kan løses, selv hvis man ikke er blødende humanist

Flygtningekrisen kan løses, selv hvis man ikke er blødende humanist

Der er stadig godt gang i Informations Forlags podcastserie Moderne Ideer, og vi kan stadig lide den. Hør den nye her med menneskerettighedsforsker Thomas Gammeltoft-Hansen, der taler om flygtningekrisen. For mens vi i Danmark taler om risikoen for ‘barnebrude’ og muligheden for yderligere stramninger på indvandre- og flygtningeområdet, drukner folk fortsat i Middelhavet, og antallet af flygtninge verden over stiger støt. Nærsynetheden i Europas flygtningepolitik er enorm, mener Thomas Gammeltoft-Hansen, og et globalt kursskifte er eneste vej frem, hvis vi skal takle de nuværende og fremtidige flygtningestrømme.

De rige er blevet (meget, meget) rigere

De rige er blevet (meget, meget) rigere

Det er ikke bare noget, de tror på venstrefløjen – de rigeste i verden er blevet markant rigere end alle andre. Frem til 1973 steg produktiviteten, økonomien blev stærkere og stærkere, og arbejdernes lønninger blev bedre og bedre. Med enkelte bump på vejen er det gået den samme vej siden på alle punkter bortset fra ét: lønningerne til middelklassen og arbejderne. Denne lange og grundige artikel fra Vox illustrerer forholdene – særligt i USA. Det er faktisk ret vildt, når man sådan lige ser det.

Ryk dig T-Rex, der er en ny konge i byen

Ryk dig T-Rex, der er en ny konge i byen

Hvis det ikke løber dig koldt ned ad ryggen, når du ser hovedpersonerne fra Jurassic Park flygte fra den glubske Tyrannosaurus rex, så tillykke, du er modigere end størstedelen af Føljetons redaktion. Måske kan du i stedet lade dig skræmme lidt af Pantagotitan mayorum, den nyfundne dinosaurus-art, som forskerne netop har anslået til at være den største nogensinde. Ca. 77 tons skulle den have vejet, og forskerne vil ikke udelukke, at man kan finde andre arter, der er endnu større. Så må vi bare håbe, at de faktisk er helt uddøde modsat dem i filmens verden.

Biler kan hackes med klistermærker

Biler kan hackes med klistermærker

Vi lever i en digital verden. Alt er smart. Der er smart-tv, smart-køleskab og en smart-juicer, der skal have forbindelse til internettet for at kunne presse juice. For det meste gør det vores liv lettere, men den digitale tidsalder gør os også mere udsatte. Det er ikke mere bare computere, der kan hackes. Det er alt, og hacking er nu ikke kun forbeholdt computernørder. Fx kan enhver med et par klistermærker hacke en selvkørende bil. Det skal man dog venligst lade være med, da ‘hackerangrebet’ ikke kan bruges til at så meget andet end at forårsage uheld.

 

Forstadsæstetik

Forstadsæstetik

Hos borgerskabet i byen har forstaden et dårligt ry. Her rynker man på næsen af de store betonblokke og spilder den dyre Bourgogne af grin, når snakken falder på de snuskede brune værtshuse. Men måske ville det være anderledes, hvis byens spids en dag forlod deres herskabsvillaer, hoppede på bussen og besøgte de yderliggende kvarterer. Forstaden har nemlig sin helt egen æstetik, som Vice fint har fanget i deres fotoserie fra Ballerup.

Et sidste ord

Det bliver lidt langt i dag, men vi faldt altså lige over et fuldkommen formidabelt klip fra 1965 med Bob Dylan, der afholder en pressekonforence i San Francisco. Det er en lang perlerække af akavede ordvekslinger og siger så meget om kunsteren, mennesket og dem, der kigger på. Brug 50 minutter på det, når du ligger i din seng i aften og lad det hævne sig i morgen. Det er alligevel snart weekend.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12