10. oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Giftige ord

Det er ikke så tit, Coop’s månedsmagasin Samvirke leverer landsdækkende nyheder, men i den pinsomme sag med bladets seneste oktober-forside har man formået at sætte sig selv i centrum i noget, der ligner en muhammedkrise for økologer. Hvis du ikke nåede at se bladet, inden det blev fjernet fra din lokale brugs, kan vi, der […]

Læs mere

Døgneren

1

Strejke i Frankrig. På opfordring fra de franske fagforeninger forventes en stor del af landets 5,4 millioner offentligt ansatte at blive hjemme fra arbejde i dag. Strejken forventes især at påvirke flytrafik, hospitaler og skoler. Fagforeningerne har indkaldt til store demonstrationer i løbet af tirsdagen. Tirsdag aften mødes fagforeningslederne for at beslutte, om man fortsætter strejken.

2

Efter gentagne udskydelser: Thailands junta lover valg i november 2018. Ikke siden 2011 har der været afholdt valg til det thailandske parlament, men nu, over tre år efter militærkuppet i landet, meddeler premierminister Prayut Chan-O-Cha, som står i spidsen for den siddende junta, at der vil blive afholdt parlamentsvalg i november næste år. Den endelige dato kommer til juni.

3

Mødres vold mod børn overses. Det viser en ny kortlægning fra Red Barnet. Red Barnet forklarer, at når børn fortæller om voldsovergreb begået af moderen, ignoreres det ofte, fordi mødre generelt ikke forbindes med voldelig adfærd. 21 procent af skoleelever på syvende klassetrin har været udsat for hverdagsvold begået af moderen.

4

Valg i Liberia: Afrikas første kvindelige statsleder og nobelprismodtager går af. Den 78-årige Ellen Johnson Sirleaf træder tilbage i forbindelse med det liberiske valg i dag efter 12 år ved magten. Hun er blevet hyldet for sin indsats for fred og stabilitet i Liberia, ligesom hun i 2011 modtog Nobels Fredspris sammen med fredsaktivisterne Leymah Gbowee (Liberia) og Tawakkol Karman (Yemen) for deres ikkevoldelige kamp for kvinders rettigheder. Favoritterne til at vinde valget i dag er bl.a. fodboldikonet George Weah og læskedrikmillionæren Alexander Cummings.

Analyse

Danish art collective SUPERFLEX, (L to R) Jakob Fenger, Rasmus Nielson and Bjornstjerne Christiansen ride on swings which form part of the new installation 'One Two Three Swing!' at the Tate Modern in London, Britain, October 2, 2017. REUTERS/Toby Melville FOR EDITORIAL USE ONLY.NO RESALES.NO ARCHIVES

Super duper gyng gang på kunstmuseet

Endelig er dagen oprunden. Den danske kunstnertrio Superflex’ største opgave, den såkaldte Hyundai-kommission, er åbnet på kunstmuseet Tate Moderns store turbinehal i London. Det blev et legeplads-tema. Oliver Stilling skriver om Superflex og samler op på de britiske anmeldelser, som er lidt blandede.

Kontrollanternes tilbagetog

DONG-sagen afsluttes måske onsdag – i al uenighed. Journalisterne Anders-Peter Mathiasen og Erik Valeur giver deres bud på skandalesagens aktuelle udvikling.

Det bedste vi har set

- -Terence Trent D' Arby(tv) tordag på Midtfyns Festival. NORDFOTO 1995

Det var dét eller døden

Det var dét eller døden

Engang var han Terence Trent D’Arby, der på tre dage solgte en million eksemplarer af sit debutalbum alene i Storbritannien. Han blev sat i bås med stjerner som Michael Jackson og Prince. Nu er han Sananda Maitreya, og han taler om D’Arby, som om han er en fremmed. Med et distanceret ‘han’ i stedet for ‘jeg’. The Guardian bringer et portræt af stjernen, der efter et mentalt sammenbrud og en efterfølgende posttraumatisk stress-diagnose har skiftet identitet og er gået i eksil i Italien. ”Folk spørger mig: ‘Hvorfor ændrede du dit navn?’. Når du har en psyke, der ikke længere fungerer, så beder du om en anden psyke. Enten så dør du – du dræber dig selv – eller også så tænker du: ‘Nej, jeg har altså mere at gøre her’,” siger han blandt andet.

Den bioniske verdensorden

Den bioniske verdensorden

Ingen andre i Danmark kaster sig ud i tidens største spørgsmål med lige så stor nysgerrighed og globalt udsyn som Flemming Rose – den tidligere kultur- og udenrigsredaktør på Jyllands-Posten. I en verdensomsejling under overfladen på nyhedsstrømmen er han nået frem til den israelske historiker Yuval Harari, som i de senere år har skrevet nogle af de mest tankevækkende bøger – med de mest prætentiøse titler, nogensinde: Sapiens: A Brief History of Humankind (2015) og Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (2016). Se samtalen – og se pludselig fremtiden i et nyt lys. Advarsel: Det er ikke sjovt. Det er faktisk dybt deprimerende.

Hvorfor er det pludselig populært at mene, at jorden er flad?

Hvorfor er det pludselig populært at mene, at jorden er flad?

NBA-stjernen Kyrie Irving mener det. Rapperen B.O.B mener det også. Og terrorgruppen Boko Haram mener det (sgu) også. At jorden er flad og altså ikke er kugle, som de fleste af os går og tror. Der er blevet gjort en del grin med de såkaldte flat earthers, der har det internationale fællesskab ‘Flat Earth Society’, og der findes utallige memes, der latterliggør overbevisningen. Men ikke desto mindre (eller måske netop derfor) har det seneste år været ualmindeligt godt for flat earthers. Interessen for bevægelsen er steget eksplosivt, og mange store medier har bragt lange artikler om emnet. Hvorfor? Der er sindssygt mange likes, kommentarer, delinger og clicks i artikler om en flad jordklode. Og Flat Earth Society takker og bukker for omtalen og mener, at hver eneste artikel er med til at sprede deres budskab til flere uoplyste sind. Så ja. Her er endnu en.

 

Foto: Scanpix

Danmarks næste Niels Bohr?

Danmarks næste Niels Bohr?

Hvad lavede du, da du var 11-12 år? Hoppede du i vandpytter, klatrede i træer og fik beskidte bukser? Eller fulgte du kurser i kvantemekanik på Københavns Universitet i din fritid? Max Fischer-Rasmussen gjorde det sidste. I dag er han 16 år, og han er netop begyndt som fuldbyrdet matematikstuderende på KU – som den yngste på hele universitetet. Selvom han har fået lov til at springe fag over, fordi han kender hele pensum på forhånd, vil han helst ikke betragtes som et geni, for så føler han sig som et ”objekt for andres fantasier om intelligens”. Den fejl vil Føljeton ikke begå. Vi vil i stedet håbe, at der måske er en ny Niels Bohr på vej.

Friskole vs. folkeskole. Foto: Scanpix

En folkeskolelærers uforbeholdne undskyldning

En folkeskolelærers uforbeholdne undskyldning

”Jeg vil gerne sige undskyld til alle de børn og forældre, som jeg som lærer har bedt om at læse tyve minutter hjemme hver dag. Især vil jeg gerne undskylde alle de former for kontrol, jeg har udøvet. Specielt læselog og tidsafkrydsningsskemaer, med forælderunderskrift, vil jeg gerne undskylde. I dag, hvor jeg selv leverer et førsteklasses barn til folkeskolen, er det ret tydeligt, at dét, jeg synes virkede som overkommeligt, på ingen måde er det. Og at dét, jeg synes virkede som en naturlig opgave at bede forældre om, absolut ikke er det.” En lærer og forælder lægger sig fladt ned og undskylder for at have lagt ansvaret for barnets læring over på hjemmet i stedet for skolen.

Et sidste ord

New York Times har lavet en lille video om København. Det ser dejligt ud. Det H.C. Andersen-eventyr ville vi også gerne besøge. Men hvis det var det rigtige København, de ville skildre, skulle de måske have medtaget regnvejr, sure cyklister og sociale problemer.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12