Den danske Energiø Nordsøen, der skulle levere strøm til tre mio. husstande, blev i juni dræbt på skrivebordet af klimaminister Lars Aagaard (M). “I dets nuværende form er statens omkostninger for store og risiciene for mange,” sagde han om energiøen, der uventet løb op i 50 mia. kr.
Nu kan regeringen dog glæde sig over, at de første 277 vindmøller er blevet sat op 100 kilometer ud for Storbritanniens kyst, i det der skal blive til verdens største havvindmøllepark. For dermed er de første frø også blevet sået til energiøen BrintØ, der inden 2030 skal etableres i den danske del af sandbanken Doggerbanke.
Trods prisen på 200 mia. kr. kan netop det projekt blive en næsten gratis omgang for staten: Kapitalforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har nemlig lovet, at det kan realiseres uden statsstøtte.
+ Er tilbuddet for godt til at være sandt? Hør ledende partner i CIP-fonden Charlotte Jepsen blive modsagt i podcasten Guld og Grønne Skove af Føljetons Lars Trier Mogensen.
++ The New York Times-reportage fra det østlige England, hvor en 110 kilometer lang transmissionslinje skal sende elektricitet genereret af sol og atomkraft gennem landskabet: “Selvom beboerne i East Anglia protesterer over, at de ikke er ude i NIMBYisme eller modstand mod projekter i deres hjemegn eller imod renere energi, kan deres bekymringer forhindre Storbritannien i at opfylde sine klimamål.”
+++ Klimakrisen koster 113 mio. kr. i timen, skriver The Guardian.