13. juni 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Vi skal lige tale lidt om Trumps præsentations-video fra i går

Der er blevet talt en helt ufattelig masse om det topmøde, der fandt sted mellem Nordkorea og USA i går, men der er ikke blevet talt så meget om den præsentationsvideo, der blev vist lige inden det efterfølgende pressemøde med Donald Trump. I hvert fald ikke nok, synes vi, for det var altså noget af […]

Læs mere

Døgneren

1

Mænd på barsel: EU vil indføre øremærket barsel i Danmark. Efter alt at dømme vil der blive indført et nyt EU-direktiv, som tvinger danske mænd til at tage barsel i to måneder. Gennem flere forskellige regeringsperioder har Danmark kæmpet imod sådan en regel, men den modstand sætter EU højst sandsynligt en stopper for nu. Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ikke just tilfreds med: ”Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende,” siger han.

2

Statsborgerskab: Regeringens nye regler kan ramme voldsramte børn. Et nyt forslag skal gøre det umuligt at få dansk statsborgerskab, hvis man som udlænding er dømt for at udøve vold mod et barn. Men da man som udenlandsk barn i Danmark kun kan opnå statsborgerskab sammen med sine forældre, vil det nye forslag ikke kun ramme de voldelige forældre, men også deres voldsramte børn, fordi de først som 18-årige kan ansøge om statsborgerskab på egen hånd.

4

12-talsinflation: Karaktererne i uddannelsessystemet er blevet højere. Det viser en ny evaluering af syvtrinsskalaen, som blev sat i værk for at finde ud af, om den snart tolv år gamle karakterskala fungerer efter hensigten. På især de videregående uddannelser, men også i gymnasierne og grundskolerne gives flere 12-taller end forventet. ”Jeg synes, vi her har nogle tal, der tyder på, at karaktergivningen ikke fungerer helt, som den skal,” siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Nyhedsanalysen

Whiskybæltets fulde stodder var min onkel

Journalist Theodora Amalie Renard voksede op i Whiskybæltet nord for København. Hendes barndom og ungdom tog en gevaldig drejning, da hendes stærkt alkoholiserede franske onkel flyttede ind lige ved siden af efter et forlist ægteskab. Familien og særligt Renards elskede farmor holdt i vid udstrækning hånden over ham. Her beskriver hun, hvordan det var, og konfronterer sin farmor. Alkoholisme findes i alle sociale lag.

Af Renna Rose Agger
Sommeren 2008 Jeg voksede op Nord for København blandt ligusterhække, flagstænger og kæmpevillaer. Forældre, der boede sammen og havde gode jobs. En fransk far, en svensk mor. Min farmor boede lige om hjørnet, og siden jeg var lille, har jeg brugt hendes hjem som mit eget. Men midt i idyllen var en altoverskyggende karakter, der […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Københavns flydende utopia

Som scenen i en dyster dommedagsfilm har fristaden Christiania fået en søsterby lige ud for egen kyst i Københavns havn. Blot 100 meter fra den ekstravagante Michelin-restaurant Noma ligger nu en flydende skrotby med navnet ‘Fredens Havn’ – eller ‘Waterworld’ fra den post-apokalyptiske science fiction film fra 1995 med Kevin Costner i hovedrollen. Det digitale magasin Vice har været på reportage i storbyens indre udkant: ”Fredens Havn er en slags maritimt slumparadis, hvor et kludetæppe af forskellige eksistenser – kunstneriske sjæle, kontanthjælpsmodtagere og urbane fribyttere fra hele verden – kæmper for retten til at leve på deres egen måde, få meter fra luksusboliger, men uendelig meget længere fra den verden, beboerne bag de skinnende glasfacader repræsenterer,” skriver Simon Espholm. Se også de fascinerende fotos af Casper Aguila Christoffersen. Tag cyklen – eller havnerundfarten – derud her i eftermidddag, hvis du da er i nærheden af København.

Sangeren Jørgen Olsen fra Brødrene Olsen – du ved ham med ‘Smuk som et stjerneskud’, der vandt Eurovision Song Contest 2000 – er rasende over ‘Fredens Havn’. Som i RASENDE. Han er nabo til det flydende utopia: ”Vi kan ikke have sådan et svineri liggende,” udtaler den oprevne dansktop-musiker til B.T.

Fjernsynsseere foran det lille tv apparat .; Two men gathered in front of the new home altar , the television set .;

Bag om fjernsynsrevolutionen

Netflix lancerede sig i 1997 som en dvd-film-med-posten-service, og siden 2007 har de tilbudt streaming. I dag har de over 125 millioner brugere, og de er i fuld gang med at vende op og ned på Hollywood, som det amerikanske medie Vulture her fortæller. Netflix arbejder ud fra en kapitalistisk klassiker, nemlig at vækst avler vækst. Jo flere brugere, jo flere brugeranalyser kan de lave, jo bedre programmer kan de lave, og jo flere brugere kan de få. Ambitionen er stor, som indholdschef Ted Sarandos forklarer: ”Hele verdens smag og samtid, det er det, vi er ude efter.”

VM-bolden er ikke bare en bold

Vores venner på Weekendavisen, alle disse mere eller mindre Young Urban Professionals, har udarbejdet en lækker grafisk sag om de fodbolde, der er blevet spillet med ved verdensmesterskaberne i fodbold siden 1930. Dyk ned i det. De har alle sammen haft et navn. Det værste navn er efter vores mening ‘Crack’ (Chile, 1962). Det bedste: ‘Federale 102’ (Italien, 1934). Hvis du vil nørde med det, så tjek også worldcupballs.info. Ejeren af websitet, en Peter Pesti, skriver, at han har fotograferet over 500 fodbolde i syv forskellige lande. Det er forrygende.

U.S. President Donald Trump and North Korea's leader Kim Jong Un leave after signing documents that acknowledge the progress of the talks and pledge to keep momentum going, after their summit at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

Historisk møde eller reality-humbug

Til folk med bind for øjnene og propper i ørerne: USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, mødtes i går. Siden er de politiske analyser piblet frem. For kom der egentlig noget som helst ud af mødet? Foreign Policy’s analyse er, at Kim Jong-un har fået mest ud af topmødet. Helt konkret har Trump-visitten skaffet Kim Jong-un vigtige møder med Kinas præsident, Xi Jinping, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in – mens Trump blot har sat en streg under, at han altid er klar til at benåde ”ikke kun de kriminelle derhjemme, men også på den internationale scene”. The Guardians analyse vidner også om, at Kim Jong-un vandt mødet, der er blevet kaldt et ”diplomatisk kup for Nordkorea”. New York Times kalder dagen historisk, men hæfter sig ved det noget vage output fra mødet. Og Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, demonterer her til morgen eventuelle påstande om, at topmødet skulle være historisk. ”Reality-tv synes at have overtaget verdenspolitikken,” lyder det fra Lykkeberg.

+ Washington Post har faktatjekket nogle af Trumps udtalelser om Nordkorea. Der er både sjusk i forbifarten og helt veritable kovendinger.

Norsk fodbolddrama om kvinder i en machoverden

Inden en måneds VM-feber kommer og tager fat i morgen, kan vi fordrive ventetiden med at tage en tur til Norge og se fodbold der. Den norske tv-serie Heimebane har DR nemlig købt og sat undertekster på, og det er god fodbolddramatik. Et herrehold er lige rykket op i Eliteserien, da deres træner falder om og må erstattes. Til machokulturens store overraskelse er den nye træner en kvinde – og hun er ret badass, selv om hun er på udebane.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12