13. maj 2023

Næste udgave 03:20:08

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kære læser

Bohr i klimakampen

Atomkraft er for “tungt, dyrt og unødvendigt”, slog klimaminister Lars Aagaard (M) fast, da Liberal Alliances forslag om en såkaldt Niels Bohr-kommission onsdag blev førstebehandlet i folketingssalen: “Vi skal bestemt have et åbent sind. Men det er ikke det samme som at vi skal have en kommission.” Aagaard bekræfter dermed den konklusion, Klimarådet kom med […]

Læs mere

Døgneren

1

“Den vigtigste historiske begivenhed i Storbritannien i vor tid,” kalder Nick Cave kroningen af den nyudklækkede britiske Kong Charles. Den beskrivelse er ifølge Oliver Stilling lidt af en fuser: “Der var forlydender om, at hele molevitten har kostet i omegnen af 850 mio. kr. Hvis kong Charles III’s tronbestigelse skulle indvarsle en ny tid, sendte kroningsseancen et mærkeligt signal. Kroningen virkede mere middelalderlig end moderne,” skrev han mandag. Om en begivenhed med et sådant overdådighedsniveau bliver det sidste af sin slags, må tiden vise.

Flere steder i Europa er tørret godt og grundigt som følge af temperaturstigningerne. I en billedanalyse tog Astrid Plum en tur til Catalonien, hvor det ellers frodige Sau-reservoir er en skygge af sig selv. Dette forår har den ene varmerekord slået den anden over hele Spanien, og flere andre steder på kontinentet lider under tørken. Og nogle sydeuropæere har samtidig helt måttet lukke for vandet.

2

Den Røde Plads i Ruslands hovedstad, Moskva, var tirsdag pyntet op til paradekørsel, alt imens landet fører krig i Ukraine. Måske Vladimir Putin lever under sloganet “Skal der være fest, så lad der være fest”. Men flere steder i landet var Putins festdag blevet lagt i graven: “Forhåbentlig finder han snart ud af, at det ikke er sjovt at fejre sig selv, når man ikke har nogen at invitere,” skrev Emilie Ewald.

I USA og Serbien flasher de også våben. Begge lande har for nylig været udsat for masseskyderrier. Det har dog givet to vidt forskellige reaktioner: De amerikanske ledere vil for alt i verden lægge debatten om våbenkontrol tilbage i hylsteret, mens man i Serbien har reageret anderledes prompte ved helt at erklære en afvæbning af landet og tage afsked med sin uddannelsesminister Branko Ružić. David Dragsted forklarer.

3

Mads Geertsen, bedre kendt som Onkel Reje, har måttet sygemelde sig og aflyse flere optrædender i landet, efter en gruppe personer har kørt hetz mod ham for at invitere børn “ufrivilligt ind i et voksent seksuelt rum”, som en af modstanderne har sagt. Det fik onsdag Oliver Stilling til at kræve Onkel Reje på finansloven: “Der findes folk, som ikke kan kigge på et billede uden at se noget forkvaklet. Det er meget mærkeligt, ja, suspekt. Bag det ligger ofte en blanding af paranoia, konspirationsteorier og antivaxxer-elementer og en manglende evne til at abstrahere,” skrev han.

I nyhedsanalysen gennemgik Emma Louise Stenholm den nye kurs i Tyskland. Kansler Olaf Scholz kalder på en ny og værdibaseret flygtningepolitik i Europa, men på hjemmefronten kniber det med at håndtere antallet af migranter og flygtninge. Onsdag havde han derfor inviteret borgmestre fra landets delstater til flygtningetopmøde i kancelliet, og mens de ville presse kansleren til at give flere penge, var Scholz mærkeligt ulydhør. Moral er godt, dobbeltmoral er wunderbar.

4

En redegørelse for Danmarks kulturliv har nærmest været en museumsgenstand i sig selv. Det har kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) gjort noget ved. Med sin præsentation af den første af slagsen i 25 år, kunne han konkludere at kulturlivet er en gevinst for samfundet. “Det er jo ikke nyt for folk, der arbejder med kultur, at det, de laver, bidrager til det danske samfund. Folk, der arbejder med kultur, ved sgu da godt, at Danmark er kulturnation, og at vi i øvrigt ikke er en landbrugsnation. Folk i kulturlivet kan roligt ranke ryggen, men det skal ikke være på grund af denne rapport,” kunne Oliver Stilling konkludere i sin ‘Kære læser’ torsdag.

Til august vender Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tilbage til Christiansborg og sine ministerposter. I sin nyhedsanalyse gennemgik Lars Trier Mogensen det gode, det onde og det grusomme scenarie, der kan udspille sig ved genkomsten. Med optimistiske briller på kan Ellemann stå som symbol “på en mere afbalanceret, sympatisk og empatisk lederskikkelse”, men reelt er hans tilbagekomst bedst nyt for Danmarksdemokraternes Inger Støjberg.

5

“Akut og vigtig.” Er det de ord, der bruges, når samtalen falder på at redde klimaet? Måske hjælp til ukrainerne i krigen mod Rusland? Nej, det er grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse. Fredag blev den ophævet mod Sverige, men hvor meget mening giver forklaringen om, at den så skal bevares mod Tyskland så? Ikke bare er den usammenhængende, men også ulovlig, som flere eksperter har påpeget i Føljeton og Information.

Hvad, mange tror hører fortiden til, er hekse. Astrid Plum har set Olga Ravn og Liv Hjelms teaterstykke Hex og interviewet en vaskeægte én af slagsen. Hvordan er man heks anno 2023? FaceTime-møder og skovritualer er nogle af de ting, der koger i gryden. Og så er the real deal altså federe, end det der foregår på scenegulvet.

På den måde fik vi fløjet hele ugen rundt. Vi ses i den kommende! /Rasmus Hostrup

Det bedste vi har set

Olie i overfladen af den Mexicanske Golf. Sean Gardner/Reuters/Ritzau Scanpix

Havbund

Selv under vandet har man brug for jura. Men den har også brug for at blive gentænkt fra tid til anden: “I litteraturen om havret antages det ofte, at den grundlæggende modsætning er mellem frihed og indesluttethed – mellem mare liberum og mare clausum – og dermed fx mellem regler for det åbne hav og menneskehedens fælles arv eller områder inden og uden for national jurisdiktion. Men disse sondringer tjener alle det samme gamle paradigme: Havet som en enorm ressourcebase for kapitalakkumulation, der koncentrerer goder på få hænder mod en fordeling af enorme omkostninger – herunder økologiske og humanitære – på de mange.”

Man kan se mærker efter bådens propel på hvalen Infinity. Clearwater Marine Aquarium Research Institute

Hvaler

Nogle under havoverfladen, der bl.a. har brug for juridisk assistance, er hvaler. “Enhver hval kan blive offer for et fartøjsangreb, men nordkapere er særligt sårbare, fordi de har tendens til at tilbringe tid nær kysten og ved vandoverfladen. Jaget til næsten udryddelse i slutningen af 1800-tallet af hvalfangere, der kaldte dem de ‘rigtige’ hvaler at dræbe for at være så lette mål, er hvalpopulationen aldrig kommet sig, selv efter hvalfangst blev forbudt i 1971.” Hakai Magazine giver et indsigtsfuldt overblik over nutidens største trussel mod hvalerne: Hobbyfiskere, der sejler ind i dem.

+ Dejligt nørdet Twitter-tråd om hvalfangst og jagten på litteraturens yndlingshval, Moby Dick.

Edgard Garrido/Reuters/Ritzau Scanpix

Sommerfugle

“Monarker betyder planer for fremtiden, liv for fremtiden, for vores næste generationer. Monarkerne giver os håb, liv og arbejde.” Den nordamerikanske monarksommerfugl er ved at vandre ud af vores bevidsthed. Men vi kan stadig forhindre dem i også at forsvinde fra kloden: “Arbejdet med at redde sommerfuglene er som en motor. Hvis en skrue falder ud, er hele maskinen ødelagt.”

Refsdals supernova. Fotograferet af Hubble-teleskopet i 2014.

Supernova

Bag en galaksehob ude i universet gemte der sig i 2014 en supernova. Ved nærmere eftertanke gemte den sig faktisk ikke, for galaksehoben sørgede for at sprede dens lys i forskellige retninger, så forskere her på Jorden kunne se og måle det. 50 år forinden spåede norske Sjur Refsdal, at supernovaernes forsinkede lysstråler kan bruges til at besvare et af universets største spørgsmål: Hvor hurtigt udvider universet sig? Nu kan en international forskergruppe give Refsdal ret, og det har Videnskab.dk selvfølgelig skrevet om.

+ Astronomer har knipset billeder af den største eksplosion i universet. Den hedder AT2021lwx og er 100 gange større end vores solsystem. Vildt.

Sergio Flores/Reuters/Ritzau Scanpix

Sol og vind

Okay, det er lidt snyd: SolarWinds har hverken noget med vejret eller naturen at gøre. Det er i stedet navnet på en amerikansk IT-virksomhed, der for et par år siden var udsat for et af historiens allerstørste hackerangreb – og viste, hvordan Trump-administrationens sikkerhedsdøre stod på vid gab. Wired giver opskriften på koderne, alt imens en ny aktion kan være under opsejling.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12