15.02.17

Næste udgave 03:20:08

RB plus. Ny Rusland-afsløring rammer Det Hvide Hus. Kravet om en undersøgelse af Trump-lejrens kontakt med Rusland sidste år vokser efter nye afsløringer. "Det er ikke normalt, " tordner demokratisk topsenator. White House Press Secretary Sean Spicer speaks during the daily press briefing in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC on February 14, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Kære læser

Kaos eller spin med Trumpski

Det begynder at se alvorligt og underligt ud for Trump-administrationen, der i går måtte skille sig af med sin nationale sikkerhedsrådgiver Mike Flynn efter afsløringerne om en alt for tæt dialog med russiske diplomater, endnu inden Trump var indsat som præsident. Underligt, fordi flere og flere forklaringer fra Det Hvide Hus stikker i flere og […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Alle EU’s økonomier er i vækst – for første gang i lang tid. På samme tid melder alle unionens 28 medlemslande om økonomisk vækst – selv Grækenland. Det er første gang siden 2007. Ifølge Europakommissionens seneste beregninger vil EU’s samlede BNP stige 1,8 procent i år og næste år. Det kan nedbringe arbejdsløsheden til det laveste niveau siden 2009.

2

Uautoriserede læger udskriver medicin. Farlige læger, der har fået forbud mod at udskrive medicin, kan stadig sende recepter til apoteket. Det er praktisk kompliceret for apotekerne at tjekke den lange liste over læger, der har fået frataget deres autorisation. Og derfor blive medicinen udleveret alligevel. Kammeradvokaten har undersøgt 1.165 tilsynssager og anbefaler, at systemet bliver digitaliseret hurtigst muligt.

3

Kim Jong-un har angiveligt myrdet sin halvbror med gift. Ifølge Sydkoreas efterretningstjeneste blev Kim Jong-nam, halvbroren til Nordkoreas diktator, forgiftet af to kvindelige agenter, som mistænkes for at være nordkoreanske. Broren blev myrdet i en lufthavn i Kuala Lumpur. Kim Jong-un har efter sigende længe været ude efter brorens hoved, tilsyneladende fordi han så ham som en rival.

4

Vi har en god og en dårlig tech-nyhed. Vi starter med det søde: Mobiltelefonens svar på vinylpladen, Nokia 3310, vender tilbage på markedet. Verdens mest solgte mobil udgik i 2005, men i slutningen af måneden kan man igen komme til at spille Snake! Så når vi til det sure: Spotify er på konkursens rand. Den svenske onlinemusiktjeneste slæber rundt på en kæmpe gæld på 10,5 milliarder kroner. Og den planlagte børsnotering, som skulle bringe penge i kassen, er udsat til 2018.

5

Sundhedsministeren vil bryde monopolet på behandling af transkønnede. I dag kan danske transkønnede kun få behandling på Sexologisk Klinik i København. Men nu vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby gøre det muligt at få psykiatriske udredninger og hormonbehandlinger andre steder i landet. Samtidig har hun bedt Sundhedsstyrelsen om at lave en ny vejledning til udredning af transkønnede. Den skal afspejle, at Danmark som det første land i verden ikke længere betragter transkønnede som sindslidende.

Nyhedsanalysen

Fra revolutionsleder til påstået diktator

En ny kæmpekanal til fragtskibe skal drive det fattige Nicaragua mod en bedre fremtid. Det kan blive et af verdenshistoriens største byggerier, men tvangsflytninger og anklager om korruption kaster skygger over projektet. Vi er i ugens Føljeton taget til Mellemamerika for at gå i dybden med projektet, der kan blive altafgørende for regionen og ændre hele verdenshandlen, men som få har hørt om. Her kommer tredje afsnit, og vi kommer ind efter et interview med demonstranten Rufino Pastrano, der med nød og næppe undslap politiets brutale håndtering af et ulmende oprør mod projektet blandt lokale. Han virker modløs og siger: ”Det er svært at gøre oprør. At gå mod regeringen svarer til at prøve at vinde en slåskamp mod havet.”

Daniel Ortega, Nicaragua's current president and presidential candidate from the ruling Sandinista National Liberation Front shows his ink stained thumb to the media after casting his vote at a polling station during Nicaragua's presidential election in Managua November 6, 2016. REUTERS/Oswaldo Rivas

Af Lasse Lavrsen
Den påstand vil Eduardo Montealegre nok være enig i. Han var leder af det mest populære oppositionsparti i Nicaragua, indtil landets højesteret i juli forbød ham at stille op til præsidentvalget i november.​ Ifølge regeringens kritikere faldt dommen, fordi præsident Daniel Ortega bruger sin indflydelse over landets retssystem til at eliminere politiske modstandere. Uden den […]
Læs mere

Kulturudvalget

Zoom ud fra appelsinhud og kønshår

Siden 2012 er Lena Dunham blev hyldet for at fremvise appelsinhud og deller i rollen som Hannah i HBO-serien Girls. Mandag var der så sæsonpremiere på sjette og sidste sæson. Hannah er stadig nøgen, men tjener det egentligt noget formål at blive ved med at tale om appelsinhud og deller?

Det bedste vi har set

Fede kærlighedshistorier

Substantia Jones er fotograf og har siden 2007 fotograferet kærligheden op til Valentines day. Normalt er fejringen af lige præcis den amerikanske forbrugsfest ellers ikke noget vi her på redaktionen bruger hverken kræfter eller tid på, men alligevel er der noget ved Jones’ billeder, der har fastholdt vores blik. Det, der i alt sin enkelthed adskiller hendes billeder fra andre kærlighedsfortællinger, der hvert år cirkulerer rundt i verden i midten af februar, er, at hendes hovedpersoner er fede. ”Positive og neutrale beskrivelser af fed kærlighed er i den grad ikke repræsenteret i medierne, så folk tror ikke, det eksisterer,” fortæller hun til Huffington Post, hvor du også kan se hele billedeserien fra årets fotosessions.

RB PLUS Ansatte slår alarm over psykiatrien- - ARKIVFOTO 2013 af Risskov Psykiatrisk Hospital- - Se RB 19/12 2016 09.15- - Alarm over forholdene på Psykiatrisk Hospital i Aarhus er ikke enestående. Bedre Psykiatri efterlyser varigt psykiatrisk løft, som det er sket på kræftområdet. (Foto: Jens Thaysen/Scanpix 2016)

Camilla bryder tabu ved at fortælle om sine oplevelser på den lukkede

”Der var obligatorisk morgensang. Der var små plastikbægre fulde af håb og kemi. Der var elektrochok, bæltefiksering, tavshedspligt og kage hver fredag.”

I et debatindlæg i Information beskriver Camillla Buch, der i sommer var indlagt som psykiatrisk patient, sin indlæggelse, sin angstlidelse og mødet med medpatienterne – for første gang vel at mærke. For selv om hun for længst er holdt op med at være bange for angsten, mørket og de andre patienter, frygter hun stadig én ting, der har forhindret hende i at dele sin historie og sine oplevelser med andre, men som hun nu gør op med:

”Jeg er bange for tabuet omkring psykiske lidelser, for stigmatiseringen. Jeg tror tabuer skal tales ihjel, og alligevel har jeg fodret mit med tavshed – indtil nu.”

Gid jeg vidste, hvordan jeg droppede dig

”Gid jeg vidste, hvordan jeg droppede dig.” Bedst kendt som et citat fra en Oscar-sluger af en film om homoerotik blandt cowboys i ødemarken. Men inden det kom så vidt, var ‘Brokeback Mountain’ en novelle af Annie Proulx i magasinet The New Yorker, og nu hvor du måske holder ferie eller måske lige har været på en Valentines-date, så genudsender vi novellen her på kanalen. Nyd den – den er virkelig fin.

Diversitet sælger

Ja, ja, vi ved det godt. Det er reklamer, og de vil bare have os til at bruge penge, men de to nyeste reklamer fra Adidas og Nike hylder på den smukkeste måde forskellighed, lighed, sorte, hvide, mænd og kvinder. Det er altså et fint modtræk til en verden, der lukker lidt for mange døre i øjeblikket. Det minder jo næsten om den Coca-Cola-reklame, Don Draper lavede i 1971.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12