18. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

En virkelig dårlig dag for Europa. En god dag for skatte-Sven

Det er svært helt præcist at finde ud af, hvilket ben man som troskyldig borger skal stå på, når man sådan en morgen her svinger det forkerte af dem ud af sengen og ser forsider over hele Europa, der fortæller, at vi er blevet røvet og plyndret. Ikke sådan for et par håndører af en […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Netværk af finansfolk og banker har svindlet for milliarder. Formodet svindel med udbytteskat kan alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien have kostet statskasserne op mod 410 mia. kroner. Svindlen har involveret en række af verdens største banker, og ifølge materiale, som DR er i besiddelse af, er fidusen blevet brugt systematisk af bankerne i hvert fald siden 2001. Skattesvindlen handler om enten at få den samme skat refunderet flere gange eller at undgå at betale en bestemt skat.

2

Niko Grünfeld går af som kulturborgmester. Det fortæller han i et opslag på sin Facebookside. Alternativets kultur- og fritidsborgmester forlader sin post efter at være blevet kritiseret for at have rod i sit CV og for at indrette sit borgmesterkontor for dyrt. Alternativets gruppe i Borgerrepræsentationen vil muligvis allerede senere i dag udpege Grünfelds afløser.

3

May vil trække brexit i langdrag. Efter planen skal briterne forlade EU d. 29 marts næste år, og herefter følger en såkaldt overgangsperiode til 2021, hvor briterne i praksis stadig vil være en del af EU-lovgivningen men dog ikke være repræsenteret i de politiske institutioner. Efter gårsdagens brexit-forhandlinger i Bruxelles, lægger den britiske premierminister Theresa May op til, at denne periode måske skal forlænges. Det er voldsomt upopulært blandt pro-brexit fraktionen i Storbritannien.

4

19 personer dræbt i skoleskyderi på Krim. En 18-årig studerende åbnede i går ild mod sine medstuderende på et teknisk universitet i byen Kerch på den russisk annekterede Krim-halvø. Der er også forlydender om, at den 18-årige muligvis har brugt sprængstof. Motivet for skoleskyderiet er uklart. Den 18-årige nåede at dræbe 19 personer, inden han tog livet af sig selv.

5

Viktor Orbán bandlyser kønsstudier. Den stærkt højreorienterede ungarske premierministers regering har forbudt landets universiteter at undervise i kønsstudier. Orbáns regering har kritiseret kønsstudier for i højere grad at bunde i ideologi end i videnskab. Forbuddet møder kritik fra ungarske universiteter for at være et angreb på den akademiske frihed og universiteternes autonomi.

Nyhedsanalysen

En samlet nation

17. etape af Vuelta a España starter i Bilbao-forstaden Getxo, og der er glæde og henrykkelse i gaderne efter Euskadi-Murias’ overraskende etapesejr tidligere i løbet. Meget splitter den autonome nordspanske region, men cykelholdet knytter folk sammen. Striden for og imod uafhængighed af Spanien er ikke så udtalt, som den har været, men det betyder ikke, at den baskiske regering har lagt den nationalistiske dagsorden helt på is. I den sammenhæng spiller cykelsporten en rolle.

Cykelfan på Balcon de Bizkaia. Foto: Peter Skjødt Mygind

Af Oliver Stilling
Der er feststemning i Bilbao-forstaden Getxo. Vueltaen er kommet til Baskerlandet her på 17. etape, og opbakningen er tydelig: Det er vel nok den hidtil bedst besøgte etapestart. Særligt omkring Euskadi-Murias-bussen er der uvant trængsel – i stor kontrast til EF Education-holdets bus overfor, hvor et par ryttere står uforstyrret og kigger på virvaret af […]
Læs mere

Har russerne allerede hacket det næste valg i USA?

Har russerne allerede hacket det næste valg i USA?

Efter den amerikanske efterretningstjeneste har slået fast, at russiske hackere havde en finger med i spillet, da USA valgte deres præsident i 2016, frygter store dele af USA af nu, at det kunne gå endnu værre ved det kommende midtvejsvalg i november. Newsweek har skrevet en skræmmende (spændende) artikel om, hvor let det vil være for russerne at hacke det amerikanske midtvejsvalg, hvor mange delstater bruger afstemningsteknologi, der blev designet helt tilbage i 80’erne. Så let, at de måske allerede har gjort det.

Hverdagens subtile surrealisme

Hverdagens subtile surrealisme

I en af de mest berømte scener fra instruktør Sam Mendes’ klassiker American Beauty fremviser karakteren Ricky en video, han har optaget af en plasticpose, som hvirvler rundt i vinden. Det lyder umiddelbart lidt banalt, men der er noget sært dragende ved den uskyldige plasticposes æstetik. Om det er fra den scene, at den 18-årige fotograf Sam Johnson har hentet sin inspiration vides ikke, men princippet for hans fotos er noget lignende: At iscenesætte kendte objekter som en plasticpose i mere surrealistiske kompositioner. Onlinemagasinet iGNANT har en samling af nogle af Johnsons bedste billeder lige her.

De usynlige arkitekter

De usynlige arkitekter

Da de to arkitekter Denise Scott Brown og Robert Venturi blev gift i 1967, blev det også starten på et kunstnerisk samarbejde, der revolutionærede arkitekturen. Men selvom de arbejdede ligeværdigt, blev Bob Venturi kendt som en af sin tids mest indflydelsesrige arkitekter, mens Scott Brown blev reduceret til at være ”arkitektens kone.” I denne måned modtager den nu 87-årige Scott Brown en hæderspris, der endelig anerkender hendes arbejde på lige fod med sin mands. Men problemet med kvinder i arkitekturen, der bliver glemt, når de arbejder sammen med mænd, er desværre meget langt fra at være en enkeltsag.

OFWGKTA med Tyler, The Creator i spidsen satte Cosmopol i kog lørdag eftermiddag på Roskilde Festival 2011.De fem unge hiphoppere fra LA havde fuldt telt langt tid før koncerten overhovedet gik i gang, og da først de trådte på scenen eksploderede det hele. (Foto: Dennis Lehmann/SCANPIX DANMARK 2011)

Rockattituder i hiphop-klæder

Rockattituder i hiphop-klæder

Tilbage i 2011 på Roskilde Festival skete der noget rimelig vildt. Til en koncert med hiphop-kollektivet Odd Future valgte frontmanden Tyler, The Creator at kaste sig ud blandt publikum, på trods af at han altså sad i kørestol med et brækket ben. Ifølge Soundvenue blev det symbolet for en begyndende tendens, der i dag er altoverskyggende ved hiphop-koncerter på dansk grund: Mosh-pits, ustyrlig energi, anarkisme og en fandenivoldskhed, som tidligere kun hørte sig rockens og punkens verden til.

The Cut Podcast

The Cut lancerer en ugentlig podcast

Onlinemagasinet The Cut, som er en af New York Magazines undersider, har lanceret en ugentlig podcast The Cut on Tuesdays. Tirsdag i denne uge udkom den første episode, som handler om kvinder og magt i kølvandet på årsdagen for  #metoo, der faldt mandag d. 15. oktober. Det hele, værten, Molly Fischers, speak og interviewstil, kilderne og musikken, er lidt poppet, men det er egentlig meget forfriskende. Kan høres her, eller hvor du plejer at finde dine podcasts.

Et sidste ord

Efterhånden som tiden er gået, er de fleste blevet enige om, at det var genialt, da kunsteren Banksy makulerede sit million-dyre kunstværk midt under en auktion. Men der er én, der ikke er helt tilfreds med stuntet. Banksy selv. Ifølge kunstneren var det nemlig en fejl, at kun halvdelen af maleriet blev ødelagt.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12