19. april 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Bøger, jeg taler til jer

I princippet adskiller Google sig ikke alverden fra Facebook, når det handler om at bruge folks private data. Sådan er forretningsmodellen. Du giver noget, du får noget. Og når det åbenlyst ikke er penge, du giver, så må det jo være noget andet. Det er dig, der er produktet. Men Google har på en eller […]

Læs mere

Døgneren

1

Tibetkommissionen havde ikke adgang til ministres og embedsmænds mails. For en måneds tid siden kom det frem, at visse politichefer fik slettet deres mailkonti, før Tibetkommisionen kunne nå at gennemgå dem, og nu viser det sig, at det ikke kun er politiledelsen, der muligvis er sluppet for let i forbindelse med Tibetsagen. Kommissionen kan heller ikke stille flere ministre og embedsmænd til ansvar, fordi de ikke havde adgang til disses mailbokse, skriver DR. Ifølge Tibetkommissionens formand, Tuk Bagger, skyldes det, at alle de pågældende ministre har været afgående.

2

Kun SF og Radikale har taget endelig stilling til omskæringsforbud. Folketingets partier er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt det skal forbydes at omskære raske børn. Diskussionen er opstået, fordi et borgerforslag lige nu indsamler stemmer for at få politikerne til at oprette et omskæringsforbud. Foreløbig har en håndfuld partier endnu ikke taget stilling, og tre partier har fritstillet deres medlemmer i spørgsmålet. Kun SF og R har taget klar stilling – førstnævnte er for et forbud, mens sidstnævnte er imod.

3

Erdoğan udskriver valg et år før planlagt. Tyrkiet skal til valg i juni, meddelte præsident Recep Tayyip Erdoğan pludseligt i går. Dermed bliver både parlamentsvalg og præsidentvalg fremskyndet med over et år i forhold til, hvad der oprindeligt var planen. Sidste år fik Erdoğan vedtaget en ændring i forfatningen, der sikrer, at præsidenten fra næste valg kommer til at fungere som enehersker ved både at regere over stat og regering.

4

I dag indsættes Castros arvtager i Cuba. Den 57-årige Miguel Díaz-Canel bliver den første cubanske præsident siden revolutionen i 1959, som ikke hedder Castro til efternavn. Den vortende præsident har indtil nu fungeret som vicepræsident, og hans indsættelse skal sikre, at landets kommunistiske etpartisystem fortsætter, også når 86-årige Raúl Castro fratræder sin post. Den aldrende Castro vil dog blive siddende som leder af partiet.

5

Katolsk kardinal aflægger historisk besøg hos saudisk konge. Kardinal Jean-Louis Tauran er dermed den første katolske autoritet nogensinde til at besøge Saudi-Arabiens kong Salman. Forud for det katolske besøg har der i de seneste måneder været en række lignende møder, hvor saudiske højt-på-strå-figurer også har mødtes med kristne repræsentanter. Besøgene kan være et skridt i retningen mod større åbenhed i Saudi-Arabien, der ellers forbyder at praktisere andre religiøse overbevisninger end islam.

Analyse

Verdens største og endelig i det gode selskab

Hiphoppen blev i denne uge indlemmet i den kulturelle elite, da den 30-årige rapper Kendrick Lamar vandt Pulitzerprisen for albummet Damn (2017) som den første rapper og kommercielle kunstner nogensinde.

Af Lasse Lavrsen
En af verdens mest prestigefyldte publicistpriser blev uddelt denne uge i New York, og som den første musiker, der ikke laver klassisk eller jazzmusik, vandt den 30-årige rapper Kendrick Lamar Pulitzerprisen for sit album Damn (2017). Det ville være for meget at kalde det et chok, men det var alligevel en overraskelse på højde med […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Kvinderne på barrikaderne

Siden de stolte, stærke og røverøde svejsere hver morgen sejlede ud til B&W-skibsværftet på Refshaleøen i Københavns Havn, er det gået tilbage for den danske fagbevægelse. Sådan lyder en udbredt opfattelse. Men det er vrangforestilling, ifølge Jan Hoby, som er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger. Han ser årets mobilisering op til og under forhandlingerne om de offentlige overenskomster som et udtryk for et feministisk skifte: ”Skal vi finde de mest ressourcestærke grupper, skal vi ikke længere se ud over Knippels Bro efter B&W-arbejdere i blå overalls. Vi skal tværtimod vende blikket ind mod byen, hvor pædagoger, lærere, sygeplejersker og HK’ere styrer gadebilledet og den faglige kamp,” skriver han i en kommentar i tidsskriftet Ræson.

Vreden har taget et højresving

Skepsissen er stadig massiv: Over en tredjedel af vælgerne er stærkt kritiske eller ligefrem lodret imod europæisk samarbejde. Gennem de senere år er der imidlertid sket en opsigtsvækkende omvæltning i det politiske landskab: ”I løbet af de seneste fem europaparlamentsvalg er venstrefløjen gået fra at trække næsten 90% af de skeptiske stemmer til at trække mindre end en fjerdedel. I samme periode er de skeptiske højrefløjspartier gået fra at trække blot 10% af de skeptiske stemmer til at trække mere end tre fjerdedele. Udviklingen bekræfter studier, som viser, at modstanden mod EU aftager over hele det politiske spektrum – undtagen på den yderste højrefløj,” skriver Malte Kjems fra tænketanken Europa. Om et år skal vælgerne igen til stemmeurnerne: Næste europaparlamentsvalg afholdes i foråret 2019.

Hurra: Oprøret fejrer 50 år

I dag for præcis 50 år siden kulminerede studenteroprøret i Danmark: En lille flok unge besatte Psykologisk Laboratorium på Københavns Universitet 19. april 1968. Professorvældet fik sparket døren ind, og de studerende vandt medbestemmelse. Dengang. Siden da er det gået tilbage. Ralf Hemmingsen, som var rektor for Københavns Universitet 2005-2017 og nu er professor i psykiatri, mener, at effekterne af studenteroprøret efterhånden er ved at være fuset ud: “Man talte meget om repressiv tolerance dengang, altså hvordan man håndterede opstanden ved at imødekomme noget af den. Men i dag er systemet rent repressivt. Jeg taler ikke om universitetsledelsen, som jeg selv var del af, men i dag har vi en situation, hvor nogle af de værdier, man kan ekstrahere fra 68, og som jeg anser for at være positive, er under pres,” siger han til Universitetsavisen. Nå men, så tillykke med det hele…

The Swedish Academy's Permanent Secretary Sara Danius talks to the media as she leaves after a meeting at the Swedish Academy in Stockholm, Sweden April 12, 2018. Danius said to journalists that she would leave her position and the Swedish Academy immediately. TT News Agency/Jonas Ekstromer/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN

Kongen har talt

Der er stadig godt gang i Det Svenske Akademi, hvor den svenske kong Carl Gustav nu har ændret vedtægterne, så medlemmer af akademiet kan træde ud af egen fri vilje. Nej, det kunne de ikke før. Desuden mister man sin plads, hvis man ikke er aktiv i to år. Nej, det gjorde man heller ikke før, hvor en stol godt kunne stå tom i årtier, hvis et par medlemmer var uvenner for eksempel. Det gør efter alt at dømme akademiet beslutningsdygtigt igen, og nu vil den stærkt kontroversielle Horace Engdahl stoppe den advokatundersøgelse, som det fratrådte medlem var med til at få sat i gang. Vi følger sagen dag for dag, men ikke så tæt og underholdende som her – det indrømmer vi.

Sakakibara Kikai's bipedal robot Mononofu is pictured during its demonstration at its factory in Shinto Village, Gunma Prefecture, Japan, April 12, 2018. Picture taken April 12, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Med robotkirurgen på arbejde

Vi har før linket til Anders Høeg Nissens work.flow-podcasts, og nu gør vi det igen. Han beskæftiger sig med det digitale, robotterne og den kunstige intelligens. Her er han taget med sin fætter på arbejde. Det lyder sådan lidt jævnt, men dyk bare ind i det – fætteren er robotkirurg!

Det sidste ord

I går linkede vi til den temmelig tåkrummende video fra Landbrug & Fødevarer, der vil revitalisere grisen. Hvis der er plads i skoene, til at dine tæer kan krumme yderligere, så får du her et gensyn med en anden brandgod reklamevideo fra en juicende virksomhed.

Nyd solen, til vi ses igen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12