19. februar 2018

Næste udgave 03:20:08

Marjory Stoneman Douglas High School student Emma Gonzalez speaks at a rally for gun control at the Broward County Federal Courthouse in Fort Lauderdale, Florida on February 17, 2018. Seventeen perished and more than a dozen were wounded in the hail of bullets at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida the latest mass shooting to devastate a small US community and renew calls for gun control. / AFP PHOTO / RHONA WISE

Kære læser

De magtesløses demokrati

Demokrati er jo sådan et fin styreform. Skal vi ikke hurtigt blive enige om det? Det har vist sig indtil videre at være så langt det mest holdbare og klogeste valg, hvis vi gerne vil have et nogenlunde velfungerende samfund med lighed og frihed (broderskab har derimod ikke noget med demokrati at gøre og er […]

Læs mere

Døgneren

1

Svinearbejdere kan få MRSA-hygiejnebevis uden et eneste korrekt svar. Siden årets begyndelse har Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen gjort det obligatorisk for folk, der arbejder med svin, at skulle bestå et onlinekursus, som skal sikre mod smittespredning af MRSA-infektion. Den test er imidlertid nem at bestå, for ifølge Information kan man få sit hygiejnebevis, selv om man svarer forkert på alle testens 12 spørgsmål. Det undrer MRSA-ekspert Hans Jørn Kolmos: ”Det er jo ikke sådan, man håndterer epidemier,” siger han.

2

Oxfam-rapport fastslår landechefs køb af prostituerede i Haiti. Den nye rapport udkommer i dag, mandag, og bygger på en intern undersøgelse af udviklingsorganisationens medarbejdere og deres brug af unge prostituerede i Haiti i forbindelse med organisationens indsats i landet efter jordskælvet i 2010. Den flere år gamle undersøgelse offentliggøres efter, at avisen The Times i ugevis har presset organisationen med afsløringer. I rapporten fastslås det, at den tidligere landechef Roland Van Hauwermeiren indrømmer at have købt sex af prostituerede i Haiti, ligesom det afsløres, at tre af organisationens medarbejdere truede en kollega til stilhed i forbindelse med den kontroversielle sag.

3

Kina pressede Det Kongelige Teater til ikke at hyre forfulgte dansere. Det fremgår af en aktindsigt i en mailkorrespondence, som Radio24syv har fået fingrene i. I mailen lægger den kinesiske ambassade pres på Det Kongelige Teater og beder dem om ikke at lægge scener til shows fra dansetruppen Shen Yun, som er forfulgt i mange lande, og som styret i Kina forsøger at bekæmpe. I mailen fremgår det også, at den daværende teaterchef, Morten Hesseldahl, overfor kulturminister Mette Bock afviste, at teatret var blevet udsat for pres af de kinesiske myndigheder.

4

Iransk fly er styrtet ned med mindst 65 mennesker ombord. Flystyrtet skete i går nær byen Semirom i det sydlige Iran. Flyet er formentlig styrtet ned i Zagros-bjergene, og vraget er stadig ikke fundet, da det bjergrige område besværliggør redningsarbejdet, ligesom det umuliggør ambulancekørsel. Redningsfolk leder stadig efter både fly og omkomne.

5

Direktører i Banedanmark får store bonusser trods mangel på resultater. Selv om der både opstod årelange forsinkelser, problemer med det nye signalsystem og ekstrahøje udgifter, da Banedanmark begyndte arbejdet med deres fastsatte mål i 2016, har samtlige direktører i den statslige virksomhed fået udbetalt en bonus på mellem 100.000 og 125.000 kroner. Det skriver DR Nyheder på baggrund af en aktindsigt. Per Jacobsen, der er administrerende direktør i Banedanmark, forklarer de uberettigede bonusser med, at direktionen ydede en ”særlig indsats”. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal nu i samråd om sagen.

Nyhedsanalyse

Lander støvet fra michelinstjernerne også på dansk landbrug?

I dag er det den dag på året, hvor dækproducenten Michelin uddeler stjerner til de bedste restauranter i Norden. Landbrugets lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer er Michelins ”premium partner” ved uddelingen og kalder selv samarbejdet for ”indbegrebet af udtrykket ‘fra jord til bord’”. Men den kendte køkkenchef Christian F. Puglisi anser såvel L&F som Michelinguiden for ”en trussel mod diversiteten for både landbrug og gastronomi”.

A chef holds a Michelin Guide 2018 during the Michelin Guide 2018 award ceremony at the Seine Musicale center in Boulogne-Billancourt near Paris, France, February 5, 2018. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Af Oliver Stilling
Mandag morgen var der et direkte radioindslag på både DR P1 og P4 fra  Troldgården i Vedslet sydøst for Skanderborg. Troldgården er et økologisk landbrug med sortbrogede danske landgrise, græskvæg og lam, men det var ikke det, livetransmissionen handlede om. Næ, gården leverer kød til Restaurant Domestic i Aarhus, som sidste år fik én michelinstjerne. […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Jan 6, 2018; San Jose, CA, USA; Tomoki Hiwatashi performs in the mens free skate during the 2018 U.S. Figure Skating Championships at SAP Center. Mandatory Credit: Stan Szeto-USA TODAY Sports

Hemmelighederne bag en triple axel

Det kan godt være, at vinter-OL er ved at være slut, men den her lille video fra Vox formidler med fart, præcision og høj underholdningsværdi, hvorfor en triple axel i kunstskøjteløb er ”such a big deal”. Det handler om rotation – hurtig rotation. Prøv først uden skøjter.

Den uendelige krig

Den 11. september 2001 var et vendepunkt for den vestlige verden. Som dug for solen forsvandt 90’ernes optimisme, da to fly ramte World Trade Center i New York og slog tusinder af mennesker ihjel. Væk var tiden, hvor man fejrede kommunismens fald og Vestens endelige sejr. Nu havde Vesten fundet en ny fjende, der stadig spøger den dag i dag: Terrorismen. 11. september satte dermed også gang i en ny epoke i amerikansk udenrigs- og forsvarspolitik. Amerikanske tropper blev sendt til fjerne dele af verden for at kæmpe mod den abstrakte fjende, som terroristerne udgør. Men som du kan læse om i dette fremragende stykke fortællende journalistik fra New York Times, har tabet af fire soldater tilbage i oktober igen fået amerikanerne til at genoverveje deres militære strategi.

Prins Henrik viser rundt på vinslottet Chateau de Cayx. Her med Bodil Cath mellem vinrankerne.

En øjenvidneberetning fra en hof-katastrofe

Tidligere hofreporter for BT Bodil Cath er velsagtens den ukronede dronning af at skrive om den kronede dronning og hendes familie. Derfor var det selvfølgelig også hendes artikel, der satte gang i den måske største royale diskussion i mange år: Spørgsmålet om prins Henriks rangering i hierarkiet. DR har fanget hende til en snak om, hvad der egentlig skete tilbage i 2002, da den ellers ædruelige Bodil Cath havde et så voldsomt interview med prins Henrik, at hun efterfølgende blev nødt til at løbe i baren og bunde en gin og tonic.

Liam Gallagher i Illum.

Liam Gallagher konspirerer mod det tyske politi

Han er gaven, der bliver ved med at give. Den 45-årige fuldblodsrockstjerne Liam Gallagher har sine meningers mod, og det er noget, journalister godt kan lide. Den tidligere Oasis-frontmand er altid på pletten, når det kommer til at udtale sig kontroversielt, og han strør om sig med stikpiller til højre og venstre, som var det ecstasypiller til et rave i 90’erne. Liam Gallagher har et horn i siden på de fleste i en sådan grad, at ingen, slet ikke brormand Noel Gallagher, kan føle sig sikker, og nu heller ikke det tyske politi. I det her underholdende The Guardian-interview forklarer Liam sin interessante konspirationsteori mod det tyske politi, der angiveligt skulle have revet britens fortænder ud med en tang. Tandoperationen skulle være en straf for, at Liam sparkede en politibetjent ned i forbindelse med et masseslagsmål på en bar i München i 2002. Politiet har en søforklaring, som Liam ikke giver meget for. Han giver generelt ikke meget for andres meninger. Selv om han har byttet sprutten ud med grøn te og med egne ord er ”meget zen”, har han har altid været ”alt eller ingenting”, og sådan er det nok bare at være Liam Gallagher: ”Men ellers er jeg rimelig glad, forstår du, hvad jeg mener?”

Moon River genbesøgt af geniet

‘Moon River’ er en af de fineste og mest fortolkede amerikanske evergreens til trods for, at den kun er fra 1961. Oprindeligt skrevet til Audrey Hepburn og filmen Breakfast at Tiffany’s, men altså genindspillet af så forskellige kunstnere som Aretha Franklin, Louis Armstrong, Elton John, Morrissey, The Killers, Chevy Chase, R.E.M, Judy Garland og selvfølgelig af Frank Sinatra, der nærmest gjorde den til sin egen. Så man skulle næsten ikke tro, der var flere facetter til denne sag, men så kommer alligevel en af redaktionens absolutte yndligskunstnere, den kompromisløse, frygtløse og fuldkommen geniale Frank Ocean. Nyd den. Den gjorde vores verden en hel del større og vores weekend endnu bedre.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12