19. januar 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Arrogant i Randers

Er du arkitekt? Det er et krævende gebet. Her på Føljetons redaktion har vi et medlem, som i tidernes morgen søgte ind på Arkitektskolen – to gange, endda – men heldigvis uden at blive optaget. Nogle tager uddannelsen, fordi de kan noget med deres hænder og føler sig kreative, men dog ikke så kreative, at […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Lavine knuser hotel i Italien, og 30 frygtes dræbt. Et hotel i det centrale Italien er blevet begravet i 10 meter sne og er delvist styrtet sammen. Dødstallet kendes endnu ikke, men personalet og mindst 20 indlogerede gæster kan være omkommet. Lavinen blev udløst af et jordskælv, som skete onsdag. Men redningsfolk kunne først komme frem til stedet klokken fire i nat på grund af de enorme snemasser.

2

Præsident i Gambia tabte valget, men nægter at forlade posten. Den 1. december valgte Gambia en ny præsident, men den siddende Yahya Jammeh vil ikke overgive magten. Onsdag midnat overskred han den sidste deadline for at trække sig, og nu står militære tropper fra Senegal, Ghana, Nigeria, Mali og Togo klar ved grænsen til at fjerne ham ved magt, hvis det bliver nødvendigt.

3

Enhedslisten vil kun have kvindelige talere og dirigenter. På partiets årsmøde i maj får ingen mandlige medlemmer lov til at holde oplæg, være dirigenter eller aflægge beretninger. Det har Enhedslistens hovedbestyrelse besluttet for at fremme repræsentationen af kvinder i partiet. Enhedslisten har en overvægt af mandlige medlemmer. De får også lov at tage ordet på årsmødet, men de må vente på, at det bliver deres tur.

4

Regeringen vil inddrage børnepengene, hvis tosprogede børn ikke sendes i daginstitution. Et solidt flertal vil stramme kravene til, at børn fra tosprogede familier lærer dansk. DF, Socialdemokratiet og SF har udtrykt støtte til forslaget, der blandt andet indebærer, at tosprogede forældre bliver trukket i børnepenge, hvis de ikke sender et treårigt barn med sproglige problemer i børnehave mindst 30 timer om ugen. Forslaget møder kritik fra BUPL og KL.

5

Danskerne ved det ikke, men de køber hælervarer for milliarder. For første gang har Det Kriminalpræventive Råd kortlagt markedet for hælervarer i Danmark. Mindst en kvart million danskere køber hvert år varer, som er stjålet. Handlerne foregår ofte online og på helt lovlige sider som Den Blå Avis og Trendsales. Tyvene gør alt for, at varerne fremstår ægte. De går for eksempel efter at stjæle kvitteringen eller at sætte falske stelnumre på møbler. Der foretages cirka en halv million handler med hælervarer om året.

Nyhedsanalysen

Fjendtlige forretninger

Trump-familien har forretninger i så mange lande, at et ømtåleligt spørgsmål præger debatten, før Donald Trump indsættes som præsident i morgen: Vil han drives frem af private pengeinteresser eller af USA’s strategiske interesser?

Donald Trump Jr. Stands in an elevator at Trump Tower in the Manhattan borough of New York City, U.S., November 17, 2016. REUTERS/Mike Segar

Af Lars Trier Mogensen
Forfatningsfædrene havde ikke fantasi til at forestille sig den prekære situation, som indtræffer om et døgn. Formelt set er der nemlig intet, som forhindrer, at USA’s nye præsident Donald J. Trump kan fortsætte med at lave lidt forretning ved siden af tjansen i Det Hvide Hus: ”Som I ved, har jeg jo ingen interessekonflikter, fordi […]
Læs mere

Kulturudvalget

Litteraturens rotter

Nogle af os har ikke helt sluppet rotterne fra sidste uge, så her kommer lige en gennemgang af litteraturhistoriens fem største rotter. De er ikke alle sammen lige populære, kan vi godt afsløre.

Det bedste vi har set

ARKIVFOTO 2015 af forsvarschef Peter Bartram- - Se RB 9/1 2017 13.08. Tidligere forsvarschef Peter Bartram bliver ny næstformand for JP/Politikens Hus, når Jørgen Ejbøl udtræder ved koncernens generalforsamlingen 27. februar 2017.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Den misforståede general

Den misforståede general. Omtale af det danske forsvar sker som oftest med en næsten slesk andægtighed. Lidt på linje med den servile dækning af kongehuset. Så meget desto mere er der grund til at hilse det nye forsvarspolitiske medie OLFI velkommen. Om den netop afgåede forsvarschef, Peter Bartram – som opsigtsvækkende nok er blevet næstformand i Viggo Hørups gamle bladhus, JP/Politiken, hedder det usentimentalt: ”Blandt medarbejderne udviklede forsvarschefens manglende popularitet sig over årene fra hovedrysten til hånlig latter. Han blev set som en svag nikkedukke, der altid logrede med halen over for politikerne, selv om de var godt i gang med at ødelægge det, der efterhånden var tilbage af dansk forsvar.” Her tages ingen gidsler.

Hvad har de i piben i Island?

Hvad har de i piben i Island? I mere end 50 år har de danske sundhedsmyndigheder kæmpet mod misbrug af stoffer og alkohol, uden at det har betydet et nævneværdigt fald i antallet af brugere og misbrugere. Det diskuteres stadig, hvordan man nedbringer forbruget hos unge til et tåleligt niveau, men måske man skulle lade være at diskutere og i stedet tage et smut til Island. I løbet af de sidste 20 år er det lykkedes islændingene at nedbringe antallet af branderter blandt 15-16-årige ‘inden for den seneste måned’ fra 42 procent til fem procent. Antallet, der har prøvet at ryge hash, er faldet fra 17 til syv procent, og almindelige cigaretrygere fra 23 til tre procent. Et af de mest effektive virkemidler har vist sig at være at erstatte de kunstige stimulanser med naturlige i form af idræt og sunde fritidsinteresser.

Flotte brystvorter

Brystvorter er forbudte på Instagram, i hvert fald hvis der er tale om kvindelige brystvorter. En ny konto med over 50.000 følgere fejrer idiotien og det åbenlyse smuthul i reglen. Genderless_nipples poster fotos af brystvorter, der er så tæt på motivet, at det er umuligt at fastslå, om vorten sidder på et han- eller hunkønsvæsen. De er så ens, og alligevel så forskellige. Sorte, brune, lyserøde, nogle med piercinger, andre med body paint eller vanddråber fra morgenbadet. Dem kan vi godt anbefale.

Det bedste vi (ikke) har set

Det bedste vi (ikke) har set. Det lader til, at vi for første gang i tre år kan gå i biffen og se en dansk film, man faktisk hellere vil se end en udenlandsk. I hvert fald hvis vi holder os til de anmeldere, vi kan lide. De er nemlig vilde med Fenar Ahmads nye thriller Underverden.

”Den er tidligere tiders rå danske film som Gå med fred, Jamil omdannet til lige dele Pusher-hyldest og Rocky-krop og Batman-mytologi. Den er hårdtslående og tungt pumpende,” skriver Katrine Yde Frostholm fra Politiken for eksempel.

”Året er ungt, så det lyder hult at kalde Underverden for årets bedste danske film indtil videre. Ordene vil have mere vægt, når jeg gentager dem sidst på året,” skriver Jacob Wendt Jensen fra Berlingske.

”Man tror på, at København er en dyster, uhyggelig metropol med uhellige mean streets, når man ser Underverden; for her er der i sandhed ingen nåde. Men Fenar Ahmad har med Underverden givet dansk film nyt håb,” skriver Katrine Sommer fra Jyllands-Posten og gode gamle Henrik Queitsch fra Ekstra Bladet mener, at den er ”…en både elegant eksekveret og hårdtslående genrefilm, der ovenikøbet leverer stof til eftertanke.”

Og så kender du stort set ikke en eneste af skuespillerne. Det bliver hylt!

Det sidste ord

Orangutang saver

Vi kan godt blive enige om, at det at save i et stykke træ ikke er nogen helt ukompleks handling, vel? Når du ser den her pragtfulde orangutang, vil du ønske, at verden ikke var så artsopdelt, som vi har gjort den til.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12