21. juli 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Nostalgi og mangelteori – 90’erne hitter igen

Den canadiske forfatter Douglas Coupland introducerede i 1990’erne begrebet hyper-nostalgi. Det var vist i den lille sorte bog Et liv efter Gud, og det dækkede kort fortalt over det, der sker, når vi bliver nostalgiske over noget, som i virkeligheden ikke er særlig længe siden eller for den sags skyld særlig fantastisk. Måske har du […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Nye problemer med sundhedsplatformen i København. Nu viser det sig, at ingen kender ventetiden på hovedstadens akutmodtagelser efter platformens indtog. Det møder kritik fra flere fronter. Siden Sundhedsplatformen blev indført sidste år på de første hospitaler – og nu findes på alle hospitaler i regionen – har hverken regionen eller sygehusene kunnet opgøre ventetider.

4

IMF godkender muligt milliardlån til trængte Grækenland. Valutafonden stiller dog hårde krav til udbetalingen af pengene, der ikke vil ske uden gældslettelse. Programmet har en værdi på op til 11,5 milliarder kroner. IMF kræver, at europæiske ledere stiller garanti for Grækenland. Desuden skal grækerne fortsætte sine økonomiske reformer.

5

Frontmanden i det populære rapmetal-band Linkin Park Chester Bennington er død i en alder af 41 år. Politiet fandt sangeren i hans hjem syd for Los Angeles torsdag morgen, og TMZ beretter, at der er tale om et selvmord. Chester Bennington optrådte ved Chris Cornells begravelse i maj, efter Soundgarden-frontmanden havde taget sit eget liv. Linkin Park blev dannet i Californien i 1996 og fik fire år senere et gennembrud med debutalbummet Hybrid Theory, der udsprang af og videreudviklede den populære rapmetalbølge.

Nyhedsanalysen

Er Trump også zenmaster?

Mange af præsident Trumps udtalelser og tweets giver ingen logisk mening – efter en konventionel skala. Det er ofte sort snak. Men måske kommunikerer han på en helt ny og samtidig oldgammel måde?

Af Lars Trier Mogensen
Kommentariatet af konventionelle kommentatorer havde forventet, at Donald J. Trump vil moderere sig, så snart han trådte ind i Det Hvide Hus. Og i hvert fald være faldet på plads i bureaukratiet her et halvt år inde i perioden. Men, nej. ‘The Donald’ er og bliver ‘The Donald’. En 71-årig mand er ikke sådan at […]
Læs mere

Kulturudvalget

Fra Lighuset

I dag er Herman Bang taget på reportage i lighuset, hvilket giver ham anledning til at tænke lidt ekstra over den syge, den døende og døden selv:

”Man kalder Døden med saa mange Navne: bleg og rædselsfuld og kold og gusten; den Onde og tung; mild og den Svære og taus; vanskelig og den Seirrige og stærk. Og alt kan det være sandt. Men dog maler intet Tillægsord Døden. Fredelig er ikke nok, stille giver intet, rolig altfor lidt. Død er Døden – og man giver den kun ved sit eget Navn. ”

Forside: Sille Kirketerp Berthelsen

‘Vinduesseng på Riget’

Du har læst alt, og det regner. ”Samfundet” har du lykkeligt fortrængt i din liggestol på Rhodos, men nu er du hjemme igen. Og mere end nogensinde er der brug for, at du sætter dig ind i ”politik”. Du kan jo begynde her i Føljetons ferieserie ‘Fiktiv sommerlæsning’. I dag: En samtalebog af Torben Steno, som på en måde også viser sig at være en slags kritik af det, man kunne kalde vores alle sammens ”sundhedsvæsen”.

Det bedste vi har set

Endelig et interessant indlæg om eliten

Endelig et interessant indlæg om eliten

Vi holder jo helt utrolig meget af Politiken her på stedet – det gør vi virkelig. Men vi kan næsten ikke holde deres sommerserie om eliten vs. folket ud. Mage til ligegyldighed skal man lede længe efter hos konkurrenterne. Men til gengæld synes vi meget godt om dette enkelte indlæg fra eliteforsker Christoph Ellersgaard. Det er sgu ret interessant.

“Når man snakker om eliten som nogle folk, der bor i Københavnsområdet, er veluddannede, stemmer på Radikale Venstre og Alternativet og indtager en privilegeret position i samfundsdebatten, så er der jo en sandhed i, at der er en privilegeret adgang. Men der er ingen klare kriterier for, hvem der er inkluderet i eliten, ud over, at de vil noget andet end højrepopulisterne.”

Ordet som begyndelsen, som midten og som slutningen

Ordet som begyndelsen, som midten og som slutningen

Den meget kloge og også meget konservative britiske forfatter og essayist Theodore Dalrymple har skrevet et tankevækkende og lidt vel dystert indlæg i The New English Review, hvor han argumenterer for, at vi alle sammen har en indre autoritær, der venter på at komme ud. ”Hvad er egentlig et godt mennesker,” spørger han og forbander tidens vægt på ord og meninger på de sociale medier.

”I den kakafoni af meninger, der er under konstant udvikling på de sociale medier, er det eneste, vi kommer frem med, ord. Ord og ideer uden handling eller virkelighed. I begyndelsen var ordet, siger vi, men ordet er i begyndelsen, i midten og i slutningen.”

Stifter og direktør for Tesla Motors Elon Musk snakker til den fremmødte presse, i forbindelse med åbningen af en ny Tesla fabrik i Tilburg i Holland d. 25 september 2015.

Elon Musk tager nyt skridt med Hyperloop

Elon Musk tager nyt skridt med Hyperloop

Elon Musk er en mand med knald på, og i går offentliggjorde han endnu en milepæl i sit såkaldte hyperloop-projekt. Nu har han nemlig også fået godkendelser fra de relevante myndigheder i New York og Washington til at gennemføre sit projekt, der lidt karikeret fortalt går ud på at sende folk med rørpost. Med op til 1000 km/t skal man via rør og kapsler kunne blive skudt mellem de største byer i USA på rekordtid. Han har allerede fået godkendelser til en ledning mellem L.A. og San Francisco, som man skal kunne rejse igennem på 25 minutter, og nu også New York – Washington, som ikke skal tage mere end 29 minutter. Tjek tråden i hans egen twitter-profil, der røber en hel del, eller læs denne gennemgang i The Guardian, der er lidt mere skeptisk.

GF som verdensmestre

GF som verdensmestre

Det er ikke sikkert, du går op i fodbold, og det er slet ikke sikkert, du går op i Aarhus-klubben AGF. De spiller i aften deres anden kamp i denne sæson mod Hobro, og vanen tro har klubbens fans gigantiske forventninger til den plagede klub, der har været oppe og nede fra den bedste række nogle gange og ikke har opnået et regulært resultat siden 90’erne. Men de tror på det som sagt – GF’erne – prøv at forstå deres ukuelige optimisme og læs dette indlæg fra en af de bedste GF-bloggere.

Et sidste ord

Selv om vi har flere afsindigt dygtige og vigtige kvinder i redaktionen, må vi jo indrømme, at vi er et svagt flertal af mænd. Men vi mener – i samlet flok – at samtlige af disse kvinder er langt pænere og mere indbydende uden makeup end med. Det er altså det, mændene vil have nu om dage, er vi sikre på.

[Hilsen fra den kvindelige korrekturlæser: I klarer jer også godt, både med og uden.]

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12