21. juni 2016

Næste udgave 03:20:08

Newly elected Five Star Movement's candidate Virginia Raggi gives a press conference after winning the mayoral election on June 19, 2016 at her campaign headquarters in Rome. AFP PHOTO / TIZIANA FABI

Kære læser

Hvis det er fakta, så benægter a fakta*

Hvis du er kvinde og gerne vil være chef, så har vi et par gode råd til dig: Hold op med at være en pæn pige. Pas for pokker på dit stemmeleje – ingen kan lide skingre kvindestemmer. Gå til talepædagog, hvis du er i tvivl. Er du tynget af for meget madlavning, børnepasning og oprydning derhjemme, så […]

Læs mere

Det du bør vide i dag

2

Venezuela sulter. ”Vi lever nu på ‘Maduro-kost’: ingen mad, ingen ingenting.” Sådan lyder det fra indbyggerne i Cumaná i Venezuela. Den massive finans- fødevarekrise i landet har medført stor modstand mod den siddende præsident, Nicolas Maduro. Venezuela har verdens største oliereserve, men de 30 millioner indbyggere er ramt af recession og af verdens højeste inflation.

3

Sverige vil mødes med Julian Assange i London. Det kunne lyde som lidt af et gennembrud i den fastlåste situation, hvor WikiLeaks stifteren har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade siden 2012. Assange har nægtet at komme til afhøring i Sverige – og Sverige har nægtet at afhøre Assange på ambassaden. Men nu har Sverige sendt en formel forespørgsel til ambassaden.

4

Panik i Trump-land? Det har ikke været en fordel for Donald Trump, at han nu er så godt som præsidentkandidat. Der er en lille måned til det republikanske konvent, der formelt skal vælge Trump som kandidat. Men siden maj er det kun gået en vej: Nedad. Som et første tegn på panik har Trump fyret sin kampagnechef Corey Lewandowsi.

5

Maskeforbud rammer isbjørne-aktivister. Det kan være svært at navigere i det omfattende danske lovkompleks. Under Folkemødet blev en flok elever fra Faxehus Efterskole stoppet af politiet for at overtræde det såkaldte maskeforbud, fordi de var klædt ud som isbjørne. Men politiet var ikke uden evner til at løse problemet: Ifølge skolens viceforstander fik eleverne den melding fra ordensmagten, at de gerne måtte beholde isbjørnehovederne på, så længe de dansede ned af gaden. Vi er ikke sikre på, at danse-tricket også ville virke for de stenkastende unge på Nørrebro.

Det bedste vi har læst

Guy Verhofstadt speaks on provisional results for the European Parliament elections at the European Parliament in Brussels May 25, 2014. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Hadet til euroen eller hadet til Europa?

Det er helt i orden at hade euroen og alligevel blive i EU. Det skriver Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt (ja, ham vi alle sammen kender på grund af hans rasende udfald mod Alexis Tsipras) til briterne. Verhofstadt er tidligere statsminister i Belgien og begejstret føderalist – og det er muligvis den slags hjælp, som David Cameron helst havde været foruden.

”Hvis det britiske folk beslutter sig for at blive i EU den 23. juni, så vil den juridiske proces om forholdet mellem Storbritannien og EU gå i gang, og det første skridt vil være en traktatændring. Den virkelige fare er ikke at blive i EU, den er at stemme på at melde sig ud, for det vil kunne blive begyndelsen på opløsningen af hele den Europæiske Union.”

TOPSHOT - Guests stand at the Congress Centre during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 21, 2016. Rising risks to the global economy and a string of jihadist attacks around the world overshadowed the opening of an annual meeting of the rich and powerful in the snow-blanketed Swiss ski resort. / AFP / FABRICE COFFRINI

Hvem er bange for eliten?

Hvis oprøret fra Europas højrepopulistiske partier er en revolution, så er eliten den nye adel, den er herremænd, storbønder og kapitalister. Det er , skribent og redaktør (og for længe siden chefredaktør på Information), der udlægger oprøret mod eliten – og elitens angst for at være netop det. Hvis magten kommer nedefra, hvem vil så sidde på toppen?

”Det oprør mod eliten, magthaverne, det etablerede, som i disse år finder sted, ligner en revolution. Et vestligt oprør i slowmotion mod en ideologi, en global styreform og ikke mindst dem, der bestyrer den – uanset om de sidder i København, Bruxelles, Washington eller på fondsbørsen. Intet under, at politikerne i Folketinget og på ministertaburetterne gør alt, hvad de kan for at ryste etiketten »elite« af sig.”

Socialistisk sejr i aktiespil

Så sent som i går kunne vi (med hjælp fra Foreign Affairs) fortælle, at amerikanere født efter årtusindeskiftet ikke har meget fidus til kapitalismen. Og det går som bekendt stærkt i USA. I går kunne amerikanerne støde på billedet ovenfor; og jo, det er , Enhedslistens hovedstrateg, tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Ungdom og Antifascistisk Aktion, der optræder på Nasdaqs gigantiske reklamevæg på Time Square i New York.

Dragsted havde vundet Dansk Erhvervs aktiespil foran blandt andre den tidligere topatlet Joachim B. Olsen (LA), tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) og den tidligere ungdomspolitiker, den begavede Jakob Engel-Schmidt (V). Dragsted vandt ved at investere i vedvarende energi, velfærds- og energibesparende teknologi. Han fik et afkast på 1,9 procent. ”Nogle sejre er bare sødere end andre,” fortæller Dragsted som optakt til sin sejrstale.

An injured Syrian man receives treatment at a hospital in the rebel-held northwestern city of Idlib following air strikes on June 12, 2016. Air strikes on a market in Syria's Al-Qaeda-held city of Idlib killed at least 21 civilians including five children, the Syrian Observatory for Human Rights said, adding that it was not clear who carried out the raids on the northwestern city, which is controlled by Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front and its allies. / AFP PHOTO / Omar haj kadour

Skyggelægerne

Den syriske præsident Assad og hans regime har dræbt næsten 700 læger, sygeplejersker og andre, der arbejder på hospitaler.

Nu er der et forsøg på under radarhøjde at bevare den medicinske viden, som Assad forsøger at slette. Mød de syriske skyggelæger.

En rettelse...

TOPSHOT - Campaigners for EU Remain follow a Brexit flotilla of fishing boats on the river Thames in London on June 15, 2016. A Brexit flotilla of fishing boats sailed up the River Thames into London today with foghorns sounding, in a protest against EU fishing quotas by the campaign for Britain to leave the European Union. / AFP PHOTO / BEN STANSALL

Rettelse: En der håber på et nej

Rettelse: Vi kom i gårsdagens udgave af Føljeton til at skrive, at så godt som alle kontinentale europæere håber, at briterne stemmer ja til at blive i EU. Det er imidlertid ikke korrekt. Tidligere sognepræst og folketingsmedlem Søren Krarup gør i et læserbrev opmærksom på, at de (altså Søren Krarup), der allerede i 60’erne sagde fra over for Stor-Europa, ”fik alt for meget ret”.

Krarup trækker på sin tro og krydser fingre: ”Gud give, at England stemmer nej.” Vi beklager misforståelsen.

Og et sidste ord

Dronekat

Her er en mand, som byggede en drone af sin kat, da den blev dræbt af en bil. Kun i Holland.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12