21. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Var det #metoo, der slog Stockholms teaterchef ihjel?

Lørdag døde den tidligere chef for Stockholms Stadsteater Benny Fredriksson ved egen hånd. Han blev 58 år gammel. Det har været familiens ønske, at dødsårsagen blev offentlig kendt, måske som et svar til de historier og den mediedækning, der har været om Benny Fredriksson i de seneste måneder. I december trådte han frivilligt tilbage som […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Regeringen vil lade rige kommuner beholde millioner. Regeringen går imod den ekspertgruppe, der i februar foreslog fem modeller til et kommunalt omfordelingssystem, hvor de rige kommuner skulle aflevere mere til de fattige. I stedet skal borgerligt styrede kommuner som Gentofte og Rudersdal omfordele mindre end først antaget. Det viser et hidtil hemmeligholdt regeringsudspil, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

2

Russiske diplomater har forladt Storbritannien. Som konsekvens af mordforsøget på eksspionen Sergej Skripal udviste den britiske regering 23 russiske diplomater, som nu har nu forladt Storbritannien. Rusland har nægtet at stå bag angrebet på Skripal og hans datter og har som svar udvist 23 britiske diplomater.

4

Myanmars præsident træder tilbage. Efter to år på posten meddeler præsident Htin Kyaw, at han forlader posten på grund dårligt helbred. Kyaw er en nær ven af Aung San Suu Kyi, som i praksis er leder af landet. Suu Kyi kan ikke selv blive landets leder grundet en paragraf i forfatningen, men en ny allieret af Suu Kyi forventes at overtage posten.

5

Plastposen er måske ikke så klimavenlig igen. Miljøstyrelsen udsendte i sidste uge en pressemeddelelse om, at det var mere klimavenligt at bruge indkøbsposer af plast fremfor af bomuld. Men nu kritiseres den rapport, som pressemeddelelsen bygger på. Kritikerne mener, at rapportens konklusioner både er for usikre, og at dens resultater fremlægges forkert.

Nyhedsanalyse

Held og Løkke: Det er økonomien, dit fjols

Aldrig før har så mange lønmodtagere været i job i Danmark, som i januar, hvor dansk økonomi slog historisk rekord med 2.728.800 personer i beskæftigelse. Regeringen har straks forsøgt at tage æren for opturen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen står da også pludseligt med væsentligt bedre muligheder for genvalg.

Portræt af venstres formand Lars Løkke Rasmussen

Af Lars Trier Mogensen
Glem de personlige perfiditeter og problemer. Politiske prognoser er nemlig ikke raketvidenskab eller alt sammen alene kaffegrums-analyse: Når det går godt i økonomien og beskæftigelsen stiger, bliver siddende regeringsledere typisk genvalgt, mens modkandidaten omvendt får chancen af vælgerflertallet under lavkonjunkturer og faldende lønninger. Derfor er der lige nu store smil gennem alle magtens korridorer på […]
Læs mere

Det bedste vi har set

KVINFO lancerer et website omhandlende nordiske kvinder litteratur optil 1990. I den forbindelse havde KVINFO indbudt til pressemøde hvor Elisabeth Møller Jensen, direktør i KVINFO, og forfatter Suzanne Brøgger (foto) præsenterede det nye site.

Suzanne Brøgger laver norsk omelet

Suzanne Brøgger laver norsk omelet

Suzanne Brøgger er i topform i sin nye bog Omelette norvégienne (på dansk Norsk omelet), hvor hun i flere små essays og notater borer i Norges historie, kultur og særpræg. Bogen, der er en hilsen til Holberg, udkommer først på dansk 24. april, men du kan få en forsmag i tidsskriftet Vagant, som bringer et uddrag i form af essayet ‘Et norsk hus’. 

Forfatteren Jakob Ejersbo har skrevet Nordkraft, den mest roste roman i 2002.

Ejersbo på toppen af Afrika

Ejersbo på toppen af Afrika

Dokumentaren Ejersbo har efterhånden to år på bagen, men med DR’s dramatisering af forfatterens afsluttende Afrika-værk Liberty er Christian Holten Bonkes film om Jacob Ejersbo nu aktuel igen. I den fem kvarter lange sag følger man den afdøde forfatters to bedste venner, som vandrer op ad Kilimanjaro for at opfylde Ejersbos sidste ønske om at få spredt sin aske fra de afrikanske højder. Sideløbende med bjergbestigningen fortæller filmen gennem venner, kolleger og familie historien om Jacob Ejersbo, der døde af kræft i spiserøret som kun 40-årig. Gyldendal-redaktøren Johannes Riis færdiggjorde og udgav Ejersbos Afrika-trilogi posthumt. Dokumentaren er rørende, nøgtern, nøgen og omsorgsfuld – præcis som Ejersbos litteratur.

President, founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg speaks during a Reuters interview at the University of Bogota January 14, 2015. Facebook Inc on Wednesday launched a mobile phone application that gives Colombian users free access to a handful of online services, broadening Zuckerberg's effort to boost Internet usage in developing markets. REUTERS/Jose Miguel Gomez (COLOMBIA - Tags: BUSINESS POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY HEADSHOT TPX IMAGES OF THE DAY)

Forstå hele Facebook-sagen i en håndevending

Forstå hele Facebook-sagen i en håndevending

Datavirksomheden Cambridge Analytica er et bundråddent og moralsk korrumperet foretagende, ingen tvivl om det, men den egentlig skurk i sagen om misbrug af 50 millioner overvejende amerikanske Facebook-brugeres private data er og bliver Facebook selv. Internet Policy Research Initiative på Massachusetts Institute of Technology leverer her et fænomenalt og læseværdigt overblik over sagen. The Daily Beast har en kanon artikel om, at Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og administrerende direktør Sheryl Sandberg nærmest er ”AWOL” (Absent Without Leave) på et tidspunkt, hvor de opbragte medarbejdere har allermest brug for, at de viser deres fjæs. Vice-mediet Motherboard forklarer, hvorfor det overhovedet ikke kommer som nogen overraskelse, at Facebook-brugernes private data er kommet på forkerte hænder. Det var bare et spørgsmål om tid. Siden fredag er Facebook-aktien faldet med mere end 10%, og nu har en række investorer lagt sag an mod virksomheden for at have givet ”forkerte og misvisende” oplysninger sin politik og for ikke at have oplyst, at tredjepartsvirksomheder har adgang til millioner af menneskers data uden deres vidende. Søgsmålet kommer fra investorer, som har købt aktier i virksomheden fra 3. februar til 19. marts 2018. Nu ved du alt.

Det svenske flag blafrer i vinden ved den svenske ambassade i København.

Svenske mænd, som voldtager kvinder sammen 

Svenske mænd, som voldtager kvinder sammen

Det her er ikke just opløftende læsning, og det er også en anelse mere tabloidt end det stof, vi har for vane at anbefale, men Expressen har kortlagt Sveriges gruppevoldtægter gennem de seneste to år, som involverer i alt 43 mænd. Udadtil er de vidt forskellige – lige fra en 15-årige gymnasieelev til en midaldrende restauratør. Gennemsnitsalderen for voldtægtsmændene er blot 21 år, og en tredjedel af mændene er tidligere dømt, ligesom 42 af dem er født i udlandet eller har forældre af ikke-svensk herkomst. Dyk ned i sagerne, hvis du kan holde det ud.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Republic of Ireland vs Denmark - Aviva Stadium, Dublin, Republic of Ireland - November 14, 2017 Denmark's Nicklas Bendtner celebrates scoring their fifth goal REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Den genopståede danske landsholdsspiller

Den genopståede danske landsholdsspiller

Rune Skyum-Nielsens portræt af den kuriøse fodboldspiller Nicklas Bendter har allerede fået en del omtale på de sociale medier, og med god grund. Nu har Euroman lagt portrættet op i sin fulde længde, og historien om den genopståede landsholdspiller, der lige nu er angriber i norske Rosenborg BK, er overraskende medrivende.

Et sidste ord

Det er onsdag, vi er midt på ugen, og det i sig selv kan virke ganske uoverskueligt. Så derfor tyr vi til det ældste trick i bogen – her er 30 billeder af søde katte, der strækker sig. De ser så ualmindeligt fredfyldte og anti-onsdagsagtige ud.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12