21. september 2018

Næste udgave 03:20:08

Venstres formand statsminister Lars Løkke Rasmussen ses her på pressemødet i forbindelse med sommergruppemødet i Aarhus, fredag 17. august 2018. Pressemødet foregik på Helnan Marselis Hotel , også politisk ordfører Britt Bager og gruppeformand Karen Ellemann deltog.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Venstre og udlændinge

”Alle skuffer over tid” Minds of 99   Man kan godt mærke, at partierne i Folketinget begynder at ruste sig til et folketingsvalg. I går satte regeringspartiet Venstre for eksempel sin  indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen fra bestillingen. Man kan vel godt kalde Jan E. Jørgensen for klassisk liberal, og han har på det seneste markeret […]

Læs mere

Døgneren

1

De britiske myndigheder går ind i Danske Bank-sagen. Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, NCA, har indledt en efterforskning af et britisk selskab med forbindelser til Danske Banks estiske filial. Det er første gang, de britiske myndigheder undersøger en sag relateret til hvidvask-skandalen, skriver Financial Times.

2

Aarhus Byråd enige om nyt budgetforlig. Natten til fredag opnåede byrådet enighed om næste års budget for Aarhus Kommune, der vil indebære besparelser for 125 mio. kroner. Kommunen havde i forrige års budget medregnet et fald i udgifter på 200 mio. kroner ved afskaffelsen af et beskæftigelsestilskud. Afskaffelsen fandt dog aldrig sted, og derfor skal kommunen nu spare.

3

Vietnams præsident Tran Dai Quang er død. Quang døde fredag på et militærhospital i Hanoi efter ”alvorlig sygdom,” meddeler vietnamesisk fjernsyn. Han blev 61 år. Som præsident var Dai Quang, sammen med premierministeren og lederen af det kommunistiske parti, en af landets tre øverste ledere. Quang var dog primært ansvarlig for ceremonielle pligter.

4

Mindst 86 døde efter færgeforlis i Tanzania. En færge med mere end 400 passagerer forliste torsdag på Victoriasøen mellem øerne Ukora og Bugolora. Indtil videre er 100 mennesker reddet i land, men dødstallet frygtes at kunne stige til op mod 200. Forliset skyldes formentlig, at færgen var overfyldt. Ifølge lokalmedier var færgens officielle kapacitet på kun 100 passagerer.

5

‘Den skyldige’ valgt som dansk Oscar-bud. Thrilleren, som er instrueret af den svenske debutant Gustav Möller, er af en dansk Oscar-komité blevet valgt som årets bud til kategorien Bedste udenlandske film. Den 22. januar bliver det offentliggjort, om ‘Den skyldige’ er blandt de sidste fem nominerede film til selve prisshowet, som løber af stablen den 24. februar i Los Angeles.

Nyhedsanalysen

Fyret for at give bæstet en stemme

Chefredaktøren for det prestigefyldte litterære magasin New York Review of Books stoppede i denne uge øjeblikkeligt efter en #MeToo-mediestorm havde rejst sig mod ham. Ikke fordi han havde gjort noget ved nogen, men fordi han valgte at trykke et essay af den canadiske radiovært Jian Ghomesh, der har været anklaget for overgreb imod kvinder. Han havde givet bæstet en stemme, og det skulle han ikke have gjort

Af Lasse Lavrsen
For få år siden var canadiske Jian Ghomeshi en af Nordamerikas mest feterede radioværter. Han var en stjerne hos den offentlige canadiske radiostation og havde millioner af lyttere i hele Nordamerika. Men pludselig en dag blev han indhentet af en skygge i sit liv. Først én og siden 20 kvinder, der tidligere havde været i […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Russian Chancellor Vladimir Putin aims a sniper rifle during a visit to the Patriot military exhibition center outside Moscow, Russia, Wednesday, Sept. 19, 2018. Putin chaired a meeting that focused on new arms programs. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Plottet mod det amerikanske demokrati

”I to år har amerikanerne forsøgt at absorbere detaljerne fra 2016-angrebet – hackede emails, bedrageri på sociale medier, mistænkte spioner – og præsident Trumps påstande om, at det hele er fup.” I denne webfortælling samler The New York Times op på alt, hvad vi indtil videre ved om russernes indblanding i det amerikanske præsidentvalg. Læs og kom på omdrejningshøjde med den særlige efterforsker Robert Mueller – næsten da.

In this Sept. 16, 2018, photo, German flags are displayed together with Chinese flags on top of a trishaw in Beijing. The German Chamber of Commerce in China says Beijing will "dig its heels in" after U.S. tariff hikes and appealed for a negotiated end to their trade battle. The chamber on Tuesday, Sept. 18 warned a "downward spiral" appears certain after Chancellor Adolf Trump approved a tariff hike on $200 billion of Chinese imports in a dispute over Beijing's technology policy. (AP Photo/Andy Wong)

Kom ind i Kina-USA-kampen

Det digitale medie Axios har ikke eksisteret så længe, men det kører for dem. Der er ikke så meget sniksnak og præsensdramatik i deres analyser og artikler, som til gengæld er spækket med informationer, selv om de sjældent fylder mere end en sides penge. Her har vi et brief om Kinas og USA’s kamp på teknologifronten. Kina følger strategien ‘Made in China 2025’; den handler om at blive førende inden for sektorer som luftfart, højhastighedstog og landbrugsteknologi og dermed erstatte fremmed teknologi ude og hjemme. Men hvilken indvirkning kommer handelskrigen til at få?

(ARKIV)Holder i hånd. Alle scenarier skal tales igennem, hvis man ikke er gift og køber fast ejendom sammen. Der er nemlig ikke et fast regelsæt, hvis man går fra hinanden.. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix)

Findes der en kur mod kærligheden?

Måske kan du huske instruktør Michel Gondrys geniale Evigt solskin i et pletfrit sind, hvor Jim Carreys og Kate Winslets karakterer får slettet alle minder om hinanden efter et grimt brud. Det er nærmest noget lignende, der er på spil her. I frustration over ikke at kunne komme sig over en ekskæreste valgte sangeren Dessa at få foretaget en fMRI-scanning. Her blev det identificeret, hvor i hjernen den fortsatte forelskelse lå placeret, hvorefter den blev behandlet væk med såkaldt neurofeedback. Og det har tilsyneladende virket. NPR har historien til alle ulykkelige hjerter lige her.

Puk Damsgård, DR's mellemøstkorrespondent, har skrevet en bod om krigen mod Islamisk Stat med udgangspunkt i kampen om storbyen Mosul. 'Den sorte kat i Mosul' udkommer tirsdag 24. oktober.

Puk Damsgård i Yemen

Det er som regel værd at læse med, når DR’s Mellemøst-korrespondent Puk Damsgård skriver fra, ja, Mellemøsten. Det virker også til at være tilfældet denne gang, hvor Damsgård af 10 omgange vil skrive dagbog fra krigsplagede Yemen. Første kapitel ligger klar lige her og iscenesætter, hvordan FN’s hjælpeorganisationer har haft ”en form for patent på fortællingen” om landet, siden krigen brød ud i 2015. Det vil Damsgård nu lave om på, idet hun ”rejser til det nordlige Yemen med nysgerrigt barnesind.” Sejt.

FILE PHOTO: Gucci signs are seen outside a shop in Paris, France, December 18, 2017. REUTERS/Charles Platiau/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD

Et smukt reklamestunt

Den her stiller os i lidt af et dilemma. For på den ene side er vi måske ikke så meget for at reklamere for megabrands som modekoncernen Gucci. På den anden side kan vi godt lide kunst og kreative tiltag. Og det er præcis det, Gucci har forenet på en ny Instagram-konto, der har til formål at undersøge skønhedens kunsthistorie. I hvert nyt indlæg poster Gucci et historisk maleri af kvinder fra forskellige perioder og kulturer sat i kontekst af små forklarende tekster. Det er egentlig meget fedt. Quartz har en beskrivelse af projektet her, og du kan klikke dig direkte ind på Instagram-kontoen her.

Et sidste ord

Hvis du har set det syrede danske 90’er sketch-show Casper og Mandrillaftalen, så er vi ret sikre på, at du vil sætte pris på den her video, hvor Thomas Borgen gør sig som Gentleman Finn. Hvis du ikke har set det, vil vi anbefale det på det kraftigste. Det holder stadig!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12