22. december 2017

Næste udgave 03:20:08

Danish Foreign Minister Anders Samuelsen and Iceland counterpart Gudlaugur Thordarson attend a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, December 5, 2017. REUTERS/Francois Lenoir

Kære læser

12 minutters stilhed

Måske er det Donald Trumps narcissistiske personlighedsforstyrrelse, som gør det svært at lade være med at se, hvad han nu har fundet på. Man tror hele tiden, at det er løgn. Det er ligesom et trafikuheld: man ved, at det er konduite at lade ambulancefolkene gøre deres arbejde i fred, men man kan ikke lade […]

Læs mere

Døgneren

2

Catalonien: Løsrivelsespartier får absolut flertal ved parlamentsvalg. Dermed erklærer blokken af uafhængighedsfortalere sig for vindere af valget, der foregik i den spanske region i går. De tre partier, der til sammen udgør løsrivelsesblokken, fik 70 pladser ud af 135 i det catalanske parlament. Men selvom sejren er gået til anden side, har unionistpartiet Ciudadanos haft valgets bedste resultat, da de med over 25 procent af stemmerne nu er regionens største parti. Politico har her fem takeaways om valget.

3

FN-lande stemmer imod USA’s Jerusalem-beslutning. I går stemte FN’s generalforsamling om, hvorvidt Trump og amerikanerne skal trække deres anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad tilbage eller ej. Der var tilsyneladende ikke meget tvivl blandt de lande, der valgte at stemme. 128 lande stemte for en resolution, mens kun ni stemte imod.

4

Storbritannien advarer Rusland om, at de vil ”slå igen” i hackerangreb. Det siger landets udenrigsminister, Boris Johnson, der ankom til Moskva i går. Ifølge ham er Storbritannien forberedt på og i stand til at gøre gengæld mod cyberangreb. Under sit besøg vil udenrigsministeren gøre det klart, at Storbritannien ikke vil acceptere Ruslands ”destabiliserende” cyberaktivitet mod Vesten.

5

Anerkendt dirigent trækker sig efter anklager om seksuelle overgreb. Den 81-årige Charles Dutoit, der er kunstnerisk leder og førstedirigent af Londons Royal Philharmonic Orchestra, aflyser flere planlagte koncerter, ligesom flere koncerthuse afbryder deres samarbejde med Dutoit. Anklagerne om overgreb kommer fra tre operasangere og en klassisk musiker, der angiveligt er blevet krænket mellem 1985 og 2010.

Nyhedsanalysen

Aarhus Letbane: Åbningsfest for dødelige

Det er efterhånden blevet udskudt, afblæst og fejret en del gange: Åbningen af Aarhus Letbane. Men i går var den god nok, og alle Aarhus-borgere kunne stå på toget og tage en gratis tur ud til Aarhus Universitets Hospital, Skejby. Føljeton var med til åbningen, som var både saglig, ydmyg og passende.

Pas på den for pokker! Altså Letbanen... Foto: Sille Kirketerp Berthelsen

Af Sille Kirketerp Berthelsen
”Hvis du har en pind, og du står og laver dén der,” siger en mand i dynejakke til åbningen af Aarhus Letbane torsdag formiddag og illustrerer, hvordan man kunne slå til køreledningerne med en pind, ”så siger det altså slask.” Hans venner griner højt af det, der må være tanken om en grillet idiot med […]
Læs mere

Julekalenderlågen

Former U.S. President Ronald Reagan, who forged a conservative revolution that transformed American politics, died on June 5, 2004 after a decade-long battle with Alzheimer's disease, U.S. media reported. Reagan is pictured waving to well-wishers on the south lawn of the White House on April 25, 1986, before departing for a summit in Tokyo. REUTERS/Joe Marquette/FILE

22. december

Vittigheder er kultur, ikke sandt? Og Rusland er en stor, stor kulturnation. På denne video er det USA’s 40. præsident, der fortæller Sovjet-vittigheder. ”Jeg har samlet historier, som bliver fortalt i Sovjetunionen af deres eget folk blandt dem sig selv, og som afslører, at de har en god sans for humor, men at de også har en kynisk tilgang til deres system,” siger Ronald Reagan i 1988. Det kan godt være, at Reagan var en b-skuespiller, men han var virkelig god til at fortælle vittigheder, og han fortalte dem også til Gorbatjov, der nogle gange lo med.

Det bedste vi har set

Cast member Elisabeth Moss poses at an industry screening of "Truth" in Beverly Hills, California, October 5, 2015. The movie opens in the U.S. on October 16. REUTERS/Mario Anzuoni

Scientolog eller ej

Scientolog eller ej

Kan du huske, hvad du lavede, da du fik at vide, at Elisabeth Moss – skuespilleren, som med sine roller i serier som Mad Men, Top of the Lake og The Handmaid’s Tale er blevet lidt af et systemkritisk, feministisk ikon – er medlem af scientology? Ok, måske læste du Føljeton, og måske er du slet ikke så let at ryste, som vi er, for os kom det altså bag på. Derfor er det også en lise at læse dette velskrevne portræt i Soundvenue, som viser, at Moss jo under alle omstændigheder bare er en blændende, interessant skuespiller.

Brødrene Gallaghers julemirakel

Brødrene Gallaghers julemirakel

Man tror jo, det er løgn, håber det værste og det bedste på én gang, men det ser ud til, at en af rockhistoriens største søskendestridigheder er ved finde sin løsning. Brødrene Liam og Noel Gallagher har nærmest siden de brød igennem med Oasis haft en offentlig og til tider underholdende magtkamp kørende, men flere medier skriver om forbrødring. Et vaskeægte julemirakel. Rolling Stone opruller historien her.

Den britiske forfatter Sylvia Plath - (Udateret arkivbillede)

Momentum, men ikke ligestilling

Momentum, men ikke ligestilling

Det kunne ligne et kvindeligt momentum. Forfattere som Sylvia Plath, Chris Kraus, Tove Ditlevsen og Suzanne Brøgger nyoversættes, genoptrykkes og sælges, som aldrig før. På forfatterskolen er optaget af kvinder 54 procent, og Nordisk Råds Litteraturpris er de sidste 10 år gået til en kvinde seks gange. Alligevel får kvindelige forfattere i gennemsnit væsentlig mindre i løn end deres mandlige kollegaer, ligesom de ikke bliver udgivet lige så ofte. Og helt sløjt står det til med litteraturkanoniseringen: ”Ser vi på skolernes pensum – både folkeskolerne, gymnasierne og universiteterne – så er det en mandsdomineret kanon, vi er vidne til,” siger forfatter Mette Moestrup i denne relevante tekst om begrebet kvindelitteratur. ”Der er lang vej til, at vi kanon-mæssigt har et ståsted, der er ligestillet.”

+ Nu du er i gang med at komme ind på livet af de kvindelige forfattere, kan du jo lige tage et kig på Asger Schnacks anmeldelse af to Sylvia Plath-værker for Føljeton: ‘Skånselsløse digte og en protofeministisk klassiker’. Værsgo!

”Fars lille suttetøs”

”Fars lille suttetøs”

En gruppe forskere fra Statskundskab ved Aalborg Universitet har undersøgt sexchikane i forskellige danske brancher, og undersøgelsen viser blandt andet, at cheferne i en tredjedel af alle sager frifindes med henvisning til en fri eller familiær omgangstone. Det gælder for eksempel en sag med en ung frisørelev, som blev kaldt ”fars lille suttetøs” af sin chef, ligesom han viste hende pornografiske billeder og bad hende åbne en pakke, som indeholdt en dildo. Peter Breum, som har været advokat på en stor del af de danske sexchikanesager, forklarer det enkelt: ”I de gamle DSB-tog var der en regel om, at hvis én havde det for koldt i kupéen, så skulle vinduerne lukkes. På samme måde skal man tænke om omgangstonen.” Tag da lige det til efterretning.

Den klogeste og den dummeste om årets gang

Den klogeste og den dummeste om årets gang

Det er efterhånden blevet en tradition, at Danmarks klogeste mand, fysiker og professor emeritus Holger Bech Nielsen, og ditto den dummeste, realitystjernen Sidney Lee, mødes i december på Radio24syv og udveksler synspunkter på året, der gik. Det er overhovedet ikke nogen dum tradition. Begynd her, hvor de to arbejder sig ind på Kongehuset og prins Henriks rolle. Holger Bech Nielsen: ”Det der med konge, det er jo mest et sprogligt problem.” Sidney Lee: ”Altså, jeg er ikke helt sikker på, hvem det er, vi snakker om.” Den dumme gør alle klogere.

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12