22. januar 2018

Næste udgave 03:20:08

For at rejse penge til Løkkefonden deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen i det årlige torskegilde i Thyborøn søndag den 21. januar 2018. Til højre ses industrifisker og vært for arrangementet John-Anker Hametner Larsen (med glasset). (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2018)

Kære læser

Lars Løkke eller ung kærlighed

Åh, Gud, ikke igen. Forleden lagde vi Føljeton i seng (som man siger i avisbranchen) med en følelse af, at vi havde skrevet alt for meget om statsminister Lars Løkke Rasmussen i uge 3. Og hvis vi er trætte af ham, så er læserne det nok også. Onsdag havde vi en analyse af det, vi […]

Læs mere

Døgneren

4

USA’s statsapparat lukket ned. En afstemning om budgettet, der skal holde den offentlige sektor i USA kørende, er udskudt. Afstemningen var ellers planlagt til senest klokken syv mandag morgen dansk tid. Men senatet stemte ved midnat mellem fredag og lørdag amerikansk tid nej til et forslag om finansiering af det statslige budget. Det betød, at statsapparatet lukkede ned.

5

Skoven bliver nu vildere 45 steder. Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en række konkrete skovarealer, der skal udlægges til urørt skov, hvor ”naturen vil få førsteprioritet”, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Der bliver tale om cirka 13.300 hektar fordelt på 45 skove, hvor produktionen af træ skal fylde væsentligt mindre end i dag. Og nogle skove tages med tiden helt ud af drift. Det er blandt andet arealer i Gribskov, Silkeborgskovene, Gråstenskovene, Klinteskoven på Møn og Skagen Klitplantage, oplyser ministeriet.

Efterskolekærlighed

Den sygt akavede efterskolekærlighed

Kærlighed i en 16-årig krop kan være overvældende, kæmpestor og fantastisk. Men den kan også være akavet, i vejen eller dødirriterende. I sommer startede 28.800 elever på efterskole. 162 af dem går på Gørlev Idrætsefterskole, og dem har journalist Amalie Schroll Munk og fotograf Daniel Hjorth fulgt siden september. På almindelige hverdagsaftner, i weekender og til en elevfest. Den kommende uge på Føljeton kommer til at handle om ung kærlighed. Vi lægger ud med et kyssetræ.

Foto: Daniel Hjorth

Af Amalie Schroll Munk
  Akavet (adjektiv). Udtale: [ˈaˌkæˀvəð]. Betydning (overført): som forekommer upraktisk, forkert eller bagvendt og evt. fremkalder forlegenhed. Den Danske Ordbog   På en væg på Gørlev Idrætsefterskole hænger der et træ. Lavet af brunt pap forneden og grønt foroven. Midt i alt det grønne lyser små, røde paphjerter op. På alle hjerterne er der håndskrevne […]
Læs mere

Det bedste vi har set

(ARKIV) Skuespiller, Jens Okking fotograferet den 9. juli 2008. Skuespiller Jens Okking er død. Det oplyser hans søn til Ritzau. Jens Okking blev 78 år.. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2018)

Det er Jens Okking der er død

Det er Jens Okking, der er død

Han blev 78 år gammel. Jens Okking sov ifølge familien stille ind søndag morgen klokken 06.05. Han var omgivet af sin nærmeste familie. ”Vores dejlige far fik en fredfyldt afslutning på et fantastisk liv, og nu er han med egne ord rejst i forvejen,” skriver familien i en udtalelse. På en eller anden måde var han vores alle sammens far. Kristen Bjørnkjær har skrevet en fin nekrolog i Information om den oversete del af Okkings liv, hvor han byggede kulturhuset Vestergade 58 i Århus op, og noget om den måde, han kunne falde ind i enhver film og styre den fra første minut. Den er fin. Ligesom det her klip fra den danske film Skytten (1977), hvor han skyder Allan Simonsen. Vi har glemt, hvorfor han gør det, men det ser fedt ud, selv om Simonsen havde fortjent en bedre skæbne. Svend Gehrs er også med. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2018)

WASHINGTON, DC - JANUARY 20: As a poster of U.S. President Donald Trump is seen in the foreground, Senate Minority Leader Sen. Chuck Schumer (D-NY) speaks during a news conference January 20, 2018 on Capitol Hill in Washington, DC. The U.S. government is shut down after the Senate failed to pass a resolution to temporarily fund the government through February 16. Alex Wong/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Shithole Shutdown

Shithole Shutdown

Der var ikke meget at fejre for den amerikanske præsident Donald Trump, da han lørdag kunne se tilbage på et helt år som verdens mægtigste mand. På årsdagen nedstemte Senatet et forslag til finansiering af det statslige budget, hvorfor det meste af den offentlige sektor i USA nu er lukket ned og tusinder af medarbejdere er gået hjem uden løn. Rolling Stone Magazine giver overblikket over den politiske krise, og det er noget af en speget sag: Egentlig var de to konkurrerende partier i USA blevet enige om en immigrationsreform, der skulle bane vejen for, at finansloven kunne vedtages. Men selv om Donald Trump havde lovet, at han ville stemme for aftalen, ombestemte han sig, da aftalen indeholdt muligheden for arbejdstilladelser til personer fra lande, som præsidenten efter sigende skal have omtalt som ”shithole countries”. Dermed ophørte den indbyrdes forståelse mellem republikanerne og demokraterne. Uenighederne cirkulerer nu især omkring en gruppe unge illegale immigranter i USA, der går under navnet Dreamers. Demokraterne vil videreføre en lov fra Obamas præsidenttid, der beskytter de unge Dreamers mod at blive deporteret, men republikanerne havde ikke medtaget Dreamers-lovgivningen i den finanslov, som blev nedstemt lørdag. I stedet forsøgte republikanerne at narre demokraterne til at stemme for forslaget ved at finansiere et sygesikringsprogram for børn, som højrefløjen tidligere har været imod. Men demokraterne bed ikke på. Så det kan godt være, at vi synes, at den danske finanslov var en uskøn sag, men man kan altid glæde sig over, at det er værre i USA.

+ Hvis du ringer til Det Hvide Hus under nedlukningen, får du fat i en telefonsvarer, der skyder skylden for finanslovskrisen på Demokraterne.

´Piano Man' Billy Joel has checked himself into Silver Hill Hospital, a substance abuse and psychiatric center in Connecticut for a planned 10-day stay, his spokeswoman said June 19, 2002. Billy Joel is seen performing during a concert in Los Angeles, California to benefit the Recording Artists Coalition in this February 26 file photo. REUTERS/Adrees Latif

H.P. Joelcraft

H.P. Joelcraft

H.P. Lovecraft var en berømt amerikansk horror-forfatter, der i dag måske er mest kendt for sine fortællinger om det skrækindjagende Cthulhu-monster. Billy Joel er en berømt amerikansk musiker, der i dag måske er mest kendt for sin skrækindjagende sang ”Piano Man.” Hvad har de to så tilfælles? Ingenting. Udover at nogen på nettet har fundet ud af, at et af Lovecrafts gyserdigte har den samme metrik som Piano Man. Så nu kan man selvfølgelig høre en udgave af Piano Man med tekst af H.P. Lovecraft. Hold kæft, hvor er internettet et fedt sted!

Hvorfor er der stadig aber?

Hvorfor er der stadig aber?

Indien er en af verdens hurtigst voksende økonomier og er blevet en af de store spillere i international politik. Men det betyder ikke, at man ikke kan have en tosset minister. Den indiske undervisningsminister Satyapal Singh mener at have bevis for, at darwinisme er et fupnummer. For hvis mennesket kommer fra aben, hvorfor er der så ikke øjenvidneskildringer i gamle bøger, hvor folk har set aber blive til mennesker? Godt vi ikke har politikere i Danmark, der tror på den slags tosserier. Det ville jo være helt vanvittigt, hvis fx Naser Khader sad i en bil og sagde noget i stil med, at ”hvis vi stammer fra aber, hvorfor er der så stadig aber? Og hvornår bliver de til mennesker?

White House Communications Director Hope Hicks attends an official dinner thrown by Japan's Prime Minister Shinzo Abe in honor of U.S. President Donald Trump at Akasaka Palace in Tokyo, Japan November 6, 2017. Picture taken November 6, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Slibrig Trump-sladder

Slibrig Trump-sladder

Vi løber ikke med sladder her på Føljeton. Men det er nu svært at lade den her ligge: Da gossip-journalisten og forfatteren bag Fire and Fury Michael Wolff forleden var med i talkshowet ‘Real Time’ med Bill Maher, mere end insinuerede han, at Donald Trump har en affære. Rygterne går på, at det enten er med Hope Hicks, der er kommunikationschef i Det Hvide Hus, eller USA’s FN-ambassadør Nikki Haley. Vi vil ikke gætte på, hvem det er, for vi går slet ikke op i ulækker og useriøs sladder. (Det er meget Hope Hicks.)

Et sidste ord

Nogle ting gør sig rigtig dårligt uden underlægningsmusik. Det gælder fx David Bowie og Mick Jaggers musikvideo til nummeret Dancing in the Street fra 1985 og slutscenen i Star Wars episode IV fra 1977. Akavet!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12