Akavet (adjektiv). Udtale: [ˈaˌkæˀvəð]. Betydning (overført): som forekommer upraktisk, forkert eller bagvendt og evt. fremkalder forlegenhed.
Den Danske Ordbog
På en væg på Gørlev Idrætsefterskole hænger der et træ. Lavet af brunt pap forneden og grønt foroven. Midt i alt det grønne lyser små, røde paphjerter op. På alle hjerterne er der håndskrevne navne, to på hver, og så en tegnestift i midten. Lærke og Ludvig. Liv og Tobias. Magnus og Maja. Et hjerte for hvert kyssende, ungt par. I papskyen over træet hænger kun et enkelt hjerte. Mathias og Michala. I skyen kysser man ikke kun, der er man kærester.
Hockeyturnering. Eleverne har kun halvanden times fritid hver dag, og meget af den tid bliver brugt i idrætshallen. Foto: Daniel Hjorth
Der er 162 elever på skolen. 82 drenge og 80 piger, der alle sammen går i 10. Klasse. Nogle af dem har haft kærester, siden de kun lige var blevet teenagere, mens området for andre er fuldstændig ukendt territorium. Nogle elsker rutineret og med hele deres 16-årige krop, mens andre ikke rigtig ved, hvordan de skal gebærde sig. Nogle synes slet ikke, at det der med kærester er noget for dem. Men den er overalt på skolen, kærligheden, og den er storslået, overvældende, svær, latterlig og helt fantastisk.
Eleverne bor på små værelser på forskellige gange. Drengegange og pigegange. Gangene er opkaldt efter kendte sportsudøvere. Laudrup, Tom K, Elvstrøm og Boldsen hos drengene. Camilla Martin, Wozniacki, Lene Køppen, Hartel og Kipketer hos pigerne. (Den sidste er godt nok en mand, men pigegangen var engang en drengegang). Piger og drenge må gerne komme på besøg på hinandens gange, det er der ellers mange efterskoler, der ikke vil have. På min egen efterskole, hvor jeg gik for godt otte år siden, måtte piger og drenge også gerne besøge hinanden på værelserne, vi måtte bare ikke låse døren.
Linjefag. Der er 162 elever på skolen. 82 drenge og 80 piger. Foto: Daniel Hjorth
Kyssestraf
Det er lidt akavet at have sit navn hængende på kyssetræet på væggen, fortæller nogle drenge mig en vinteraften. Vi har besøgt skolen flere gange hen over efteråret, fra september til december, og for hver gang er der kommet flere røde hjerter op i træets papkrone. Nogles navne går igen på flere forskellige hjerter, mens andres slet ikke er der. Uanset hvor, hvornår og i hvilken tilstand kysset har fundet sted, skal det dokumenteres med et rødt hjerte på væggen.
”Hvis man kysser, så skal man bare derop. Sådan er det. Man kan selvfølgelig godt prøve at kysse i hemmelighed. Men det er jo lidt svært til elevfester, for eksempel. Der ser alle alt,” fortæller Tobias, en af drengene.
”Der er nogen, der fortryder, at de har kysset, og så er det selvfølgelig ikke så fedt at hænge derude. Men der er ikke noget at gøre. Hvis man piller sit navn ned, og folk godt ved, at I har kysset, så skal man stå ude foran skolen og kysse, mens alle kigger på. Sygt akavet,” siger Mads, der sammen med Tobias har indvilliget i at snakke med mig en aften i december.
Skyen. Kun for rigtige kærester. Der hænger bare to navne her; Mathias og Michala. Foto: Daniel Hjorth
Der er (endnu) ingen, som er blevet kyssestraffet foran hele skolen. Men det er sket på andre elevhold, og frygten for at blive udstillet foran alle overskygger trods alt det akavede i at have sit navn på en lap papir. Der er generelt meget, som er akavet, når man er 16 år. Det er et adjektiv, der bliver brugt i flæng. Alt kan være akavet. Et kys, en ugennemtænkt sætning, en besked i spisesalen, et billede på Snapchat eller mig, der kommer og vil snakke om kærlighed.
Tobias og Mads’ navne hænger ikke på kyssetræet. Desværre, siger de, men skynder sig så at tilføje, at der ”selvfølgelig også lige skal være en, man har lyst til at kysse med”.
Dansktimen. Opgave: skriv et brev til en, som du holder af. Du behøver ikke at aflevere brevet. Foto: Daniel Hjorth
At være kærester
Efter elevfesterne kommer der altid flere hjerter på træet. Elevfesterne kan i øvrigt også godt være akavede, især den første fest, ved jeg fra nogle af pigerne. Dengang kendte eleverne ikke hinanden ret godt, og alle pigerne ankom sammen, mens der endnu kun var kommet en lille gruppe drenge. Sygt akavet. Nu har der været tre elevfester, og de er kun blevet sjovere for hver gang. Til den seneste fest havde de trafiklystema. De optagede havde rødt tøj på, de tvivlende havde gult, og de ledige havde grønt.
Blikket. Jonas, 16, poserer for kameraet, imens hans ven Kristian bliver klippet af en af pigerne på pigetoilettet. Foto: Daniel Hjorth
Et hjerte på træet efter en elevfest betyder ikke, at man er kærester. Det der med at kalde sig kærester er en ret seriøs ting, ved jeg fra eleverne. Man kan have noget kørende i månedsvis, men så snart titlen kommer på, så forpligter det. Så er det pludselig officielt, og hjertet skal flyttes fra kyssetræet til kæresteskyen. Det er ikke noget, man bare lige gør. Man har et ansvar over for hinanden, når man er kærester, siger en af pigerne til mig en dag. Kærlighed forpligter.
Siden de begyndte på skolen, er nogle gået fra deres kærester, og nogle har fundet sammen, mens andre har bakset med, hvordan man forener et efterskoleophold med en kæreste derhjemme. Nogle har haft hjertesorger, andre er blevet forelskede, og atter andre har slet ikke skænket den slags en tanke.
Den kommende uge vil favne nogle af de temaer, som ung kærlighed byder på. Hvordan hænger kærester og bekræftelse sammen? Hvad betyder det for et ungt menneskes selvbillede, at der er en, der kan lide hele pakken? Og hvad hvis det pludselig er forbi? Hvordan er det at være næsten-voksenkærester? Og hvordan er det at være skolens eneste kærestepar? Og hvad med dem, der aldrig har prøvet eller bare ikke orker det der kæresteri?
I morgen lægger vi ud hos tre 16-årige piger, der alle er ret erfarne udi den svære kærlighedskunst. I dagene efter vil vi dykke ned i de øvrige temaer. Det hele handler om 162 bankende hjerter.
Weekend. Sofie, 16, sidder i en køjeseng på et drengeværelse en søndag morgen i december. Drengene ligger stadig under dynen og tjekker Snapchat. Foto: Daniel Hjorth