22. marts 2017

Næste udgave 03:20:08

Unge drenge venter på valgresultatet. Næsten tre ugers valgkamp slutter i dag, når afgørelsen på Skolevalg 2017 finder sted. Det er landets 8., 9. og 10. klasser, som har arbejdet med valg og kampagner og nu stemt til valget, som afsluttes i dag med valgfester og live-tv på DR3 fra valgaftenen på Christiansborg mellem 19.00 og 21.00. Det er anden gang skolevalg bliver holdt, første gang var i 2015. 2. Februar 2017.. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017)

Kære læser

Løftet fra fremtiden

Politikerleden er så altomsluttende, at det er tid til at genopføre én af den norske dramatiker Henrik Ibsens mange og morsomme spydigheder: ”Det er utilgiveligt, at videnskabsfolk piner dyr; lad dem i stedet udføre deres eksperimenter på journalister og politikere.” Politikerleden er nemlig ikke af ny dato. Til gengæld er jagtsæsonen på de folkevalgte nu […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Måske er der alligevel et spinkelt håb forude på klimafronten. En ny rapport viser nemlig, at det med velvilje og handlekraft vil være muligt at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2050, og hvis vi virkelig tager os sammen, kan den være udfaset, når vi når 2060. Det er den internationale organisation Irena, der står bag rapporten, som konkluderer, at omlægningen kræver et globalt paradigmeskifte, hvor bygnings-, industri- og transportsektoren overgår til vedvarende energi.

4

Omkring 6000 flygtninge er i løbet af få dage reddet på Middelhavet mellem Nordafrika og Italien. Årsagen til det høje antal er ifølge Den Internationale Organisation for Migration, at vejret er bedre end normalt på denne tid. I år menes omkring 500 mennesker at være druknet på flugt over Middelhavet – til sammenligning var tallet 159 på samme tid sidste år. I år er der indtil videre ‘kun’ ankommet 20.000 mennesker til Europa, mens tallet var 160.000 samme tid sidste år. Det skyldes primært EU’s aftale med Tyrkiet.

Mellemregning

Et afgangsprojekt, der var forud for sin tid

En af kongstankerne i den unge Pernille Vermunds afgangsopgave fra Arkitektskolen i 2001 var, at flygtningene skulle ind til byen, så de kunne blive integreret hurtigere. I disse år dukker flere og flere boligløsninger op, som bygger på de samme principper. Oliver Stilling skaber et overblik.

Berlingske Tidende under ombygning i Pilestræde.

Af Oliver Stilling
Ugens føljeton skrider stille og roligt frem. I går talte vi med jurarådgiver Asrin Mesbah. Hun er stifter af organisationen JuraRådgivningen, der levererer retshjælp til folk og i særdeleshed udlændinge, som er fanget i det juridiske system. Mesbah udtrykte begejstring for Nye Borgerliges Pernille Vermunds afgangsprojekt fra Arkitektskolen i 2001, ‘Ungdomsboliger for asylansøgere’, som Føljeton arbejder på at få bygget. Hun mente dog […]
Læs mere

Kulturudvalget

Stemmerne til Raqqas tavse massakre

Det er lidt af en forhåndsfavorit i CPH:DOX’s hovedkonkurrence, der har premiere i aften med Matthew Heinemans City of Ghosts om den journalistiske undergrundbevægelse ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ (R.B.S.S).

Det bedste vi har set

Danmark og den store norske udvaskning

Danmark består af nedslidte norske bjerge. Geologen Erik Skovbjerg Rasmussen har gennem ti år rejst rundt i Jylland med boreprøveudstyr og lydbølgerekvisitter for at kortlægge undergrunden. Ifølge Skovbjerg er resultatet af arbejdet ”nok en af de mest detaljerede rekonstruktioner, der er lavet noget sted i verden af, hvordan jorden har set ud millioner af år tilbage i historien”. Han lægger nu det hele frem i en doktordisputats, hvoraf det blandt andet fremgår, at ”Danmark fødtes som en stor norsk udvaskning”, som videnskabsmagasinet videnskab.dk formulerer det.

DEU, Deutschland, Germany, Berlin, 07.11.2014 Thomas Piketty, French economist and author of the book Capital in the 21st Century, speaks to a huge audience at the Haus der Kulturen der Welt in Berlin. /IPON-BONESS_1147.003/Credit:Stefan Boness/Ipon/SIPA/1411081153

Uden omfordeling truer tumult

I efterkrigstidens opsvingsårtier – i Frankrig kaldet les trente glorieuses – boomede økonomien. I dag står det desværre pinagtigt klart, at dét var en undtagelsestilstand, som vi aldrig kommer tilbage til igen. Hverken i Frankrig, Danmark eller andre steder i den vestlige verden. Tværtimod øges uligheden år for år og river samfund over på midten. Den franske stjerneøkonom Thomas Piketty konkluderer pessimistisk i et essay i Information: ”Den ideologiske og politiske magtbalance er blevet sådan, at statsmagter og offentlige myndigheder ikke er i stand til at sikre, at de, som drager størst fordel af globaliseringen, bidrager med deres rimelige andel til resten.”

Farvel til en af dokumentarkunstens største

En af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOXs store film er mesterinstruktøren Michael Glawoggers Untitled. Ikke-titlen kommer sig af, at Glawogger døde under optagelserne. 54 år gammel, smittet med malaria i Liberia. Hans død er et tragisk tab for dokumentarkunsten, som han personligt har trukket i nye retninger med sine næsten provokerende flotte billedfortællinger i genrebrydende dokumentarer som Megacities og Workingman’s Death. Den sidste sikrede ham sejren på CPH:DOX-festivalen i 2005.

Untitled, hans filmiske testamente, blev færdiggjort af hans klipper og er en livsbegejstret rejsedagbog fra 14 lande. Netop rejselysten og en utæmmelig nysgerrighed er drivkraften i Glawoggers værker, og hans kunstneriske bidrag til dokumentargenren kan ikke opsummeres bedre end i den danske dokumentarist Lars Movins nekrolog:

”Han havde et markant drive, en idiosynkratisk fortællestil og et blændende talent for at hente visuel magi ud af den virkelighed, som vi andre mente at kende til bevidstløshed, men som i hans optik pludselig tog sig eksotisk og forførende ud,” skriver Lars Movin.

Untitled – Cinemateket – kl. 14.00

Vend altid tilbage til en klassiker

Nu vi er ved de største mestre: Alain Resnais var en af arkitekterne – og vel sagtens dens stærkeste intellektuelle hjerne – bag den franske nybølge. Hans fiktionsværker Hiroshima, min elskede og I fjor i Marienbad står tilbage som nogle af filmhistoriens mest poetiske. Men han har også gjort sig i dokumentar. Faktisk ”er det svært at forestille sig en vigtigere dokumentarfilm end Alain Resnais Nat og tåge fra 1959,” skriver den svenske filmekspert Klas Viklund i en udtømmende analyse af filmen. Den er et af de første filmværker om nazitidens koncentrationslejre fra dengang, Holocaust stadig var et åbent sår i Europas bevidsthed. Sådan en film er aktuel til evig tid, og den skal man unde sig selv på dette års DOX!

Nat og tåge – Cinemateket – kl. 21.45

Lyden af København, indlandsisen og dit indre øre

Lyden er en evig underkendt del af, hvad der udgør en stærk film. Ifølge filmskabere og andre kloge typer udgør lyd mindst 50 procent af oplevelsen, og i dag kan man opleve en slags dokumentar kun med lyd. Den er lavet af Danmarks måske to største mestre fra lydens verden, Peter Albrechtsen, der blandt andet har lavet lyd på Lars von Triers Antichrist og Mænd der hader kvinder, og Jacob Kirkegaard, der har udstillet sin lydkunst over hele verden, blandt andet på Mori Art Museum i Tokyo og MoMa. Sammen har de fundet lyden af København. Værket Den usynlige by er sammensat af velkendte og overraskende lyde fra vores hovedstad. Det er også verdens første kunstværk designet til verdens bedste biograflydsystem, Dolby Atmos. Forestil dig at sidde i Imperial med et mørkt lærred og bare lytte.

Jacob Kirkegaard er Danmarks vigtigste lydkunstner, det bliver der sagt i podcasten ‘Lydkunst‘, hvor han er gæst i det allerførste afsnit. Han er kendt for at fange lyden af vidt forskellige rum. Lyden af ørets indre eller indlandsisen, der smelter, eller forladte bygninger nær Chernobyl-kraftværket, som er afskåret fra offentligheden. Hør for eksempel optagelserne af optagelserne af optagelserne af lyden af en radioaktiv koncerthal. ”Jeg har altid været interesseret i at lægge et øre et eller andet sted og så gå,” siger Jacob Kirkegaard i podcasten, og han er en god fortæller.

Den usynlige by  – Imperial – 21.30

Følje:DOX

Verdens bedste og en af de største dokumentarfilm-festivaler bliver sendt af sted i disse dage – og Føljeton er taget med. CPH:DOX er ikke bare en københavnerbegivenhed, men finder sted over hele landet med et gigantisk, cool, klogt og underholdende program af film, talks og fester. Men netop fordi det er så uoverskueligt, viser Føljeton dig vejen. Vi har lavet et ekstra special-nyhedsbrev, der udelukkende tager afsæt i CPH:DOX. Ganske gratis. Følje:DOX, kalder vi det, og du kan skrive dig op lige her.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12