Politikerleden er så altomsluttende, at det er tid til at genopføre én af den norske dramatiker Henrik Ibsens mange og morsomme spydigheder: ”Det er utilgiveligt, at videnskabsfolk piner dyr; lad dem i stedet udføre deres eksperimenter på journalister og politikere.”
Politikerleden er nemlig ikke af ny dato. Til gengæld er jagtsæsonen på de folkevalgte nu blevet spændt ud over hele året, og påstande om levebrødspolitikernes uduelighed og korruption udfordres efterhånden kun af endnu vildere og mere perfide beskyldninger om hovmod, griskhed og fråseri.
Over halvdelen af befolkningen har følt politikerlede inden for det seneste år. Og den såkaldt ‘politiske klasse’ anklages derfor oftere og oftere for at være synket ned i en sump af synd, dødssynderne. Ja, sådan mener de unge politikere fra landets ungdomspartier i hvert fald, at tingenes tarvelige tilstand er blevet i dag. I mødet med vrede vælgere har de unge fornemmet, at politikerleden må tackles, før borgerne igen gider at høre efter.
Repræsentanter fra otte af de største politiske ungdomspartier har fået nok af deres moderpartier og lancerede derfor her til formiddag et nyt politikerløfte – i samarbejde med CPH:DOX Everyday. Et løfte fra fremtiden.
Som en opdatering af de syv dyder – som Aurelius Prudentius i ‘Sjælens kappestrid’ definerede som renhed, selvkontrol, generøsitet, moral, tålmodighed, velvilje og ydmyghed – består dette nye demokratiske løfte også af syv idealistiske grundsætninger, som de unge politikere alle lover at ville overholde efter bedste evne i fremtiden:
”Jeg vil tænke visionært og være åben over for nye idéer
Jeg vil søge indflydelse og resultater for at forbedre samfundet i overensstemmelse med mine værdier.
Jeg vil være ærlig omkring de resultater, jeg opnår, og sørge for, at mine kompromisser er gennemskuelige.
Jeg vil indrømme, når jeg tager fejl, eller skiftende omstændigheder gør, at jeg må ændre holdning.
Jeg vil træffe beslutninger på et så oplyst grundlag som muligt og søge viden hos både faglige eksperter, borgere og de personer, politikken berører.
Jeg vil gå forrest i kampen for respektfuld og saglig debat, som giver plads til, at alle kan deltage.
Endelig lover jeg at fastholde min jordforbindelse.”
Taget på ordet kan disse dyder gøre en skelsættende forskel. Indrømme fejl. Respektfuldt. På et oplyst grundlag. Selv om det ville være svært at formulere de modsatte synspunkter, rummer politikerløftet et håb. Ikke mindst fordi de unge politikere bag dette nye løfte spænder så vidt som fra Socialistisk Ungdomsfront til Dansk Folkepartis Ungdom og fra Alternative Unge til Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.
På kryds og tværs af uenigheder er de unge blevet enige om et sæt nye spilleregler, som selv Folketingets formand er klar til at omfavne: ”Demokratiløftet er opløftende læsning for mit vedkommende. Det lover godt for demokratiets fremtid. Jeg får helt lyst til at printe det ud og hæfte det på den erklæring, som nyvalgte folketingsmedlemmer skal underskrive om at ville overholde grundloven,” siger Pia Kjærsgaard.
Ja, her til formiddag er det lykkedes for ungdomspolitikerne at få den tidligere formand for Dansk Folkeparti til at love at ville ”gå forrest i kampen for respektfuld og saglig debat”. Dét er bestemt ingen lille bedrift. Håbet er genantændt her på en onsdag i marts.